Hogyan kommunikáljon hallókészüléket viselőkkel?

El tudjuk képzelni, hogy mit érez, mit hall az, aki hallókészüléket visel? Sokan a szemüveghez hasonlítják, mely akár a tökéletes éleslátásunkat is vissza tudja adni. Tudnunk kell azonban, hogy ez nem így van! A hallókészülék nagyban javítja a hallásélményt, de tökéletes hallást nem minden esetben várhatunk tőle! De ne csüggedjünk, van megoldás!

Sok gyakorlással, és rendszeres hallókészülék viseléssel segíthetünk saját magunk is azon, hogy minél jobban halljunk. Mindemellett egy jó szakember által megválasztott, az érintett hallásproblémájához illeszkedő készülék rengeteget javít életminőségén!

De mi is sokat tehetünk azért, hogy hallókészüléket viselő ismerősünk, családtagunk még tökéletesebben megértsen minket, és a kommunikáció maximálisan gördülékennyé váljon. Hogyan? Az első, és legfontosabb ebben a kérdésben, hogy nekünk is kell változtatunk a hozzáállásunkon, kommunikációs szokásainkon. Íme, néhány jó tanács, amit érdemes megfogadnunk.

Mit tegyen?

  • Beszélgetés közben mindig forduljon hallókészüléket viselő beszélgetőpartnere felé, hiszen sokan (akár maguk sem tudják) kifejlesztik a szájról olvasás képességét, ami nagyban megkönnyíti számukra a megértést
  • Beszélgetés kezdeményezésekor először próbálja felvenni a szemkontaktust
  • Törekedjen arra, hogy mindig tisztán, érthetően normál sebességgel, vagy annál egy nagyon picivel lassabban beszéljen
  • Amennyiben többen vesznek részt a társalgásban, érdemes odafigyelni arra, hogy egyszerre csak egy ember beszéljen
  • Ha beszélgetőpartnere nem érti meg, amit mond, ismételje meg mondanivalóját kicsit másképpen megfogalmazva, és változtasson beszédmódján

Mit ne tegyen?

  • Ne motyogjon vagy suttogjon
  • Tévhit, hogy amennyiben kiabál, azt jobban megértik! Sőt, pont ellenkezője az igaz, a túlzottan hangos beszéd torzíthatja a hangokat, és a szájról olvasást is megnehezíti
  • Ne takarja el a száját beszéd közben
  • Ne beszéljen oldalról, vagy beszélgetőpartnere háta mögül
  • Ne artikuláljon túlzottan

Hogyan segíthet még?

Fontos tudni, hogy hallásunk az idők során változik, fokozatosan romolhat. Ahhoz, hogy a hallókészülék a viselője számára folyamatos segítséget jelentsen a mindennapok során, elengedhetetlen, hogy azt időről időre hallásának aktuális állapotához igazítsák, és megfelelően karbantartsák. Érdemes odafigyelni környezetünkben élő hallókészüléket viselő szeretteinkre, és emlékeztetni őket, hogy menjenek el évente egyszer egy kontrollvizsgálatra, melynek keretében a szakemberek újramérik hallását, valamint megtisztítják és beállítják hallókészülékét.

De ez nem minden! A hallókészülékek folyamatos technológiai újításokon esnek át, ezáltal mind tökéletesebb hallásélményt biztosítva viselőjük számára. Érdemes a hallókészülék kihordási idejének leteltével a remélhetőleg szokásossá váló éves vizsgálaton tájékozódni az újdonságokról.

Tájékozódjon a hallókészülék kiegészítőkről is, hiszen ezeket kifejezetten azért fejlesztették ki, hogy a mindennapok során megkönnyítsék a hallókészülék viselők életét.