A 2021. évi Hallás Világnapja és a Hallásról szóló világ szintű beszámolók, globális cselekvésre hívják fel a figyelmet a halláskárosodás és a fülbetegségek kezelésének és megelőzésének érdekében.

A hallás világnapjának témája: Hallásgondozás MINDENKINEK!

Ellenőrzés, rehabilitáció, kommunikáció.

Az idei hallás világnapjának legfontosabb üzenetei a következők:

 • A jelenleg diagnosztizálatlan halláscsökkenéssel és fülbetegséggel élők száma elfogadhatatlan!
   
 • Szükséges időben észlelni a hallásproblémát és azonnali megelőző lépéseket tenni, illetve kezeléseket eszközölni a hallásunk megőrzése és védelme érdekében.
   
 • A költséghatékony beavatkozásokba történő befektetés előnyös a hallássérült emberek számára, és pénzügyi hasznot hoz a társadalom számára.
   
 • Integrálja a személyközpontú fül- és hallásgondozást a nemzeti egészségügyi tervekbe az egyetemes egészségügyi lefedettség érdekében.
   

A jó hallás és a megfelelő minőségű kommunikáció az élet minden szakaszában fontos. A halláskárosodás (és az ehhez kapcsolódó fülbetegségek) megelőző intézkedésekkel elkerülhetőek. Például: védelem a hangos zajok ellen; zajos környezetben használjunk speciálisan, erre a célra egyénileg kifejlesztett füldugót. Ne feledkezzünk meg a megfelelő fül higiéniáról és a speciális vitaminok beépítéséről az étrendünkbe, az immunizálásnak fontos szerepe van a megelőzésben.
 

A halláskárosodás (és az ehhez kapcsolódó fülbetegségek) kezelhető, ha azt időben diagnosztizálják és megfelelő ellátásban részesítik. Mivel legtöbben zajos környezetben éljük mindennapjainkat, érdemes rendszeresen ellenőriztetnünk a hallásunkat. Mindenképpen keressük fel fül-orr gégészünket vagy audiológusunkat az éves kontrollvizsgálatra való időpont egyeztetés céljából!
 

Reméljük, hogy a 2021-es hallás világnapjára idén még többen fognak felfigyelni és az üzenetére reagálva megteszik az első lépést maguk és a környezetükben élők hallásának megóvása érdekében.