Ha egy hozzánk közel állónak van hallássérülése

Nem mindig könnyű felismerni, ha egy hozzánk közel állónak, családtagnak vagy barátunknak hallásproblémája van, mivel a hallás általában lassan, fokozatosan romlik és az is gyakran előfordul, hogy a szerettünk nem ismeri fel a jeleket, tüneteket vagy nehéz azokkal szembenéznie. Lehet, hogy ő is tapasztalja, hogy a hallása már nem olyan jó, mint régen, de bizonytalan, hogy mit tegyen és vissza is utasíthatja a hallásában észlelt változást.

A hallás változása befolyásolhatja szerettünk érzelmi állapotát. A kommunikáció nehezebb, még a közel állókkal is, a hallásprobléma a társas kapcsolatok romlását is okozhatja. Ez pedig frusztrációt és a kirekesztettség érzését idézhet elő.

 

Tájékoztatás

Első lépésként fontos a tájékoztatás. Cikkek, posztok, videók állnak rendelkezésünkre a témában. Mutassuk meg, milyenek a modern hallókészülékek. Magyarázzuk el, hogy a mai hallókészülékek a diszkrét megjelenés mellett már számos beállítási lehetőséggel rendelkeznek. Meséljünk a próbahordásról. Arról, hogy valóban nem lesz azonnal minden olyan, mint régen, de a fülünk és az agyunk képes arra, hogy újra tanulja a hallást. Mondjuk el, hogy a vizsgálat sem fáj, mutassuk meg neki, pontosan mi történik egy hallásvizsgálaton, hogy kell felkészülni rá, mit jelent a kiértékelés.

 

Kísérjük el szerettünket a hallásvizsgálatra!

Betegségeinkkel szembenézni sosem könnyű. Főleg igaz ez akkor, ha félünk a várható vizsgálattól, esetleg nem értjük azt és aggódunk, hogy kellemetlen helyzetbe kerülünk. Egy hallásvizsgálatban ugyan semmi fájdalmas, vagy ijesztő nincs, de a sok információ és újdonság rémisztő lehet, főleg egy idősebb beteg számára. Segítsünk a bejelentkezésben, a vizsgálat napján pedig támogassuk szerettünket, ha bizonytalanabb, nehezebben érti meg, hogy mit kér tőle az audiológus és mi történik éppen. A hallásközpontokban kedves, türelmes szakemberek magyarázzák el a vizsgálat menetét és a kiértékelés során az eredményeket, de egy ismerős arc magunk mellett jól eshet ilyenkor. Áldozzunk rá időt és kísérjük el idősebb rokonainkat és ismerőseinket, biztos hálásak lesznek érte. Ha a betegnek hallókészülékre lesz szüksége, segítsünk a döntésben!

 

Segítség a hallókészülék használatában

Fontos időszak a próbahordás. Kérdezzünk rá az élményekre, figyeljük arra, hogy valóban fokozatosan szoktassa hozzá magát a készülék viseléséhez. Napról napra jobban megy majd, így végül maga is rá fog jönni, hogy milyen újra minden hangot tisztán hallani.

Amikor hozzátartozónk, ismerősünk megkapja első hallókészülékét, egy új társat is kap a mindennapjaihoz. Az összeszokáshoz odafigyelés és türelem kell, az optimális működéshez és a kényelmes használathoz pedig be kell tartani néhány egyszerű szabályt. Mindez sokkal könnyebben megy, ha van valaki, aki támogatást ad. 

A hallókészülék viseléséhez is hozzá kell szokni, nehéz megérteni, hogy idő kell a fülnek ahhoz, hogy igazodjon az új hallásélményhez. Biztassuk ismerősünket, segítsünk neki a próbahordás idején is, hogy végül ő is megtapasztalhassa azt, hogy megéri a türelem és a gyakorlás, és hogy a hallókészülék segítségével ismét teljes életet élhet majd.

Végül mutassuk meg neki, hogy milyen, ha újra megtapasztalja a hallás örömét. Vigyük el egy parkba, vagy az erdőbe, ahol a csendet csak a madárcsicsergés töri meg. Vagy lepjük meg egy komolyzenei koncert jeggyel.

Ha kérdések merülnek fel, a hallásközpontok munkatársaihoz bármikor bátran fordulhatunk. Segítsünk annak, aki bizonytalan, mert a visszakapott hallással nem csak ő, de az egész környezete és családja is sokat nyerhet.