Fülzúgás

A tinnitus latin szó (eredeti jelentése: csengés) a fülzúgás, fülcsengés orvosi megnevezése.

A fülzúgástól (más néven tinnitustól) szenvedő emberek bizonyos hangokat hallanak egyik vagy mindkét fülükben annak ellenére, hogy ezt semmilyen külső hangforrás nem indokolja. A fülzúgás lehet egyoldali vagy kétoldali, ritkább esetben fejben megjelenő, szimmetrikus jellegű. Nyugodt, csendes környezetben (reggel, este) a legkellemetlenebb.

Fülcsengés a hétköznapok során rövid időre bárkivel előfordulhat. Amennyiben a fülcsengés pár másodpercen vagy percen belül elmúlik, és hosszabb időn keresztül nem tapasztaljuk, nincs okunk aggodalomra. Amennyiben azonban a fülcsengés tartós vagy gyakran jelentkezik, fontos, hogy mielőbb kiderítsük, mi állhat a tünet hátterében.

A tünetek hossza és gyakorisága alapján megkülönböztetjük az akut és a krónikus fülcsengést. Sokszor az érintettek az egyik napról a másikra észlelik a fülcsengést, mely maximum 3 hónapig tart - ez akut tinnitus. Nagyon sok esetben azonban már hosszabb ideje tart a fülzúgás, hol erősebben, hol gyengébben - ez a krónikus tinnitus.

 

A fülzúgás gyakorisága

A világban a lakosság 6-20%-a észleli a fülzúgást, országonként eltérő mértékben. Hazánkban a becsült adat szerint 6-8%-át érinti a lakosságnak. Az utóbbi időben egyre fiatalabb korban jelentkezik a fülzúgás, akár már 25-35 éves korban is elkezdődhet. A nagy többség a közép- és időskorúakból áll (esetek 60-80%-a).

 

A fülzúgás mint tünet

A panaszok: sziszegő, morajló, fütyülő, kattogó, susogó hang, mely lehet folyamatos, ritmusos vagy szakadozott. Fülzúgás esetén egyidejűleg többféle hangot is hallhatunk. A zaj erőssége egyénenként változó lehet. A fülzúgás tartós fennállása esetében a mindennapi életet zavarja, súlyosabb esetben depresszióhoz, koncentrációs zavarokhoz, kisebb nagyobb munkaképtelenséghez vezet. A fülzúgás az esetek felében halláscsökkenéssel jár együtt. A halláscsökkenés nélküli fülzúgás azonban legtöbbször nem fül eredetű betegség következménye.

A tinnitusban szenvedők számára megterhelő, hogy a fülzúgás sokszor lehetetlenné teszi a személy számára a bármi másra való odafigyelést, megszakítja gondolatmenetet, zavarja a koncentrációt, alvászavarokat, fáradtságot okoz. Az érintett a folyamatos fülzúgás miatt tehetetlennek érzi magát és ez a fokozott stresszállapot még jobban felerősíti a tinnitust.

A fülzúgás önmagában nem okoz hallásromlást, csupán egy tünet, mely a fül valamely megbetegedésére, károsodására hívja fel a figyelmet. Sokszor előbb vesszük észre a fülzúgást, mint a hallásromlást. A fülzúgásról panaszkodók azonban közel 50-60%-a valamilyen fokban halláskárosodott is. A tinnitus megjelenése még halláscsökkenés nélkül is befolyásolhatja a beszédértést. Annak érdekében, hogy még időben beavatkozhassunk, erősen javasolt a rendszeres hallásszűrés, főleg, ha már a zúgás zavaróvá válik.

 

Mi a teendő fülzúgás esetén?

Ha fülzúgástól szenved, érdemes mielőbb szakorvost felkeresni a fül-orr-gégész személyében. Minél hamarabb fordul szakemberhez, annál nagyobb a valószínűség arra, hogy kiderüljön, mi áll a fülzúgás hátterében, de akkor se adja fel, ha tünetei már régóta nehezítik életét. Amennyiben a szakember úgy ítéli meg más szakorvosok kivizsgálására is javaslatot tesz.

Hazánkban is elérhető az eddig világszerte a legsikeresebbnek tartott fülzúgás elleni TRT (tinnitus retraining therapy) gyógymód. Az országban egyedül álló módon, a külföldi tapasztalatokkal és ott szerzett szakmai ismeretekkel rendelkező szakemberek az Amplifon Tinnitus Centrumban találhatók.

 

Kérdések vagy panasz esetén keresse bizalommal kollégáinkat az alábbi elérhetőségeken:

Amplifon Tinnitus Centrum

Bejelentkezés: 06 1 439 1897

Cím: 1036 Budapest, Bécsi út 52.

 

Javasolt szakanyagok és web helyek: www.tinnitus.hu

Magyar Tinnitus Egyesület Facebook oldala: https://www.facebook.com/fulzugas/

 

 

A fülzúgás okai

A fülzúgásnak számtalan kiváltó oka lehetséges és számtalan egészségügyi probléma kísérő tüneteként felléphet. Az öregedéssel összefüggésbe hozható halláscsökkenés esetén is kialakulhat, de ne feledjük: nem korosztályhoz köthető a tünetegyüttes. A fiatalabb korban fellépő fülzúgásnak számtalan oka lehet a fertőzéseken, fülgyulladásokon túl. Idősebb korban a leggyakoribb ok az érelmeszesedés vagy keringészavar, de gyógyszer mellékhatása is lehet a tinnitus.

 • Fülbetegségek, fülsérülések: az egyik leggyakoribb ok a zajkárosodás, a betegségek 75%-nál a halláscsökkenéshez tinnitus is társul
 • Fejsérülések: ha a koponyaalap vagy a sziklacsont sérül vagy agyrázkódás történt
 • Meniére betegség: rohamokban jelentkező szédülés, hányinger, melyet nagyothallás és fülzúgás kísér
 • Anyagcsere betegségek (pl. cukorbetegség, pajzsmirigy rendellenesség)
 • Szív és érrendszeri betegségek, keringési zavarok: a súlyosabb tinnitusszal rendelkező páciensek 30%-nál fenáll ilyen betegség (pl. magas vérnyomás, érelmeszesedés)
 • Mozgásszervi elváltozások (különösen a nyaki gerinc deformitások okozhatnak fülcsengést)
 • Gyógyszerek mellékhatásai
 • Fogászati-szájsebészeti problémák
 • Pszichés okok, pl. depresszió, szorongás, pánik, szédülés, stressz is kiválthat fülcsengést
 • Ásványi anyagok hiánya, pl. A- és B vitamin vagy cink hiánya tinnitust kiváltó lehet

 

A fülzúgás típusai

Objektív fülzúgás

Az érintett által érzékelt hang műszerekkel, például sztetoszkóppal mások számára is érzékelhető. A fülzúgás tünetét ebben az esetben a fej és a nyak ereinek elváltozása, vagy a középfül és a szájpadlás izmainak fokozott mozgása okozza. Ez a típus nagyon ritkán fordul elő.

Szubjektív fülzúgás

Az esetek túlnyomó százalékában, a mindennapi orvosi gyakorlatban szubjektív fülzúgásról van szó. A betegen kívül senki nem hallja, nem tudja érzékelni a fülzúgást okozó hangokat. Az érintett által érzékelt hangok még különböző műszerekkel sem mérhetők. Az ilyen jellegű tinnitus oka valószínűleg a hallóideg csökkent aktivitása.  

 

Mit tegyünk, ha tartós fülzúgást észlelünk?

Mielőbb forduljunk orvoshoz! Az esetek többségében a fülzúgásnak banális, könnyen megszüntethető oka van. A legtöbb fülzúgást előidéző betegség kezelhető, viszont minél régebben áll fenn a panasz, annál nehezebb kideríteni az okát, sőt, lehet, hogy az orvos sem tud választ adni arra a kérdésre, hogy vajon mi okozza a fülzúgást.

 

A fülzúgás kivizsgálása, kezelése

Attól függően, hogy mi a fülzúgás kiváltó oka, a kezelésben gyakran több, különböző szakterületet képviselő orvos együttműködésére is szükség lehet. A tinnitus komplex kezelése sok esetben hosszan tartó folyamat. Az általános fül-orr-gégészeti vizsgálatok mellett alapvető audiológiai vizsgálatokat is el kell végezni. Sem az akut tinnitus, sem az akut halláscsökkenés kezelése nem egységes. A komplex terápia mindig egyénre szabott, egyénenként változik ugyanis a fülzúgás oka, fennállásának ideje, gyakorisága és a társult tünetek. Míg a tinnitus kialakulásakor egyértelműen az orvosi terápiának van alapvető szerepe, a későbbiekben – a tinnitus tartóssá válásával – egyre fontosabbá válik a tanácsadás és a tinnitus által kiváltott pszichés zavarok kezelése.

Ha a betegnek komolyabb hallásromlása is van, hallókészülékkel látják el. A készülék felerősíti a zajokat és ezzel együtt „maszkolja” a tinnitust. A jól beállított hallókészülék csökkentheti valamelyest a fülzúgást, mivel a külvilág hangjainak jobb érzékelése háttérbe szoríthatja a zavaró belső hang észlelését.

A tinnitus súlyosságát az általa előidézett, a tőle szenvedő ember által megélt szenvedés foka határozza meg. Sokan képesek megszokni a fülzúgást és egy idő után nem érzik tehernek.

 

TRT terápia

A fülzúgásról elmondható, hogy az idő előrehaladtával már inkább az agy, mint a fül tevékenysége. A fülzúgás TRT terápiával történő kezelése ebből a megállapításból indul ki. A módszer a mai napig a legeredményesebb terápiák közé tartozik. Amennyiben időben alkalmazzuk, nagy százalékban enyhíti, egyes esetekben pedig teljesen elmulasztja a fülzúgás tüneteit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A terápia lényege, hogy a fülzúgás habituációja révén a beteg megtanulja figyelmen kívül hagyni a bizonyos – legtöbbször negatív jelentésű – zavaró ingereket. A zaj igy idővel erősen lecsökken és sok esetben eltűnhet a figyelem fókuszából.

A TRT akkor javasolható, ha a krónikus tinnitus már zavarja az érintett személyt, befolyásolja napi életét, viselkedését és az oki kezelések ellenére a fülzúgása változatlan marad és egyéb terápiás lehetőségek nem jöhetnek szóba.

A TRT terápia több részből álló, kombinált terápia. A szakemberek a fülzúgás teljes körű kivizsgálása során hozzák meg a döntést arról, hogy az alább felvázolt kezelési lehetőségek közül melyeket javasolják ügyfeleinknek.

Pavel Jastreboff találta fel fül- és agykutatásai során az úgynevezett „rózsazaj”-hatást, ami a tenger zúgásához hasonlít. A fülbehelyezhető kis készülékkel, a zajgenerátorral rövidebb mint 6 hónap alatt jelentős javulás várható, azaz hatékony eszköz a fülzúgás kezelésében. Természetesen az eszköz csak része a terápiának és az alábbiakban ismertetjük a teljes gyógymódot.

A jó hír (és a rózsazaj hatásosságát bizonyítja), hogy a hallásproblémával küszködők is hozzájuthatnak olyan kombinált készülékhez, ami a zajgenerátor és hallókészülék mindkét funkcióját magában foglalja.

 A komplex terápia részei:

 • Fülzúgást enyhítő készülékek: A fülzúgás elleni harc sikerességében alapvető szabály, hogy kerülni kell a csendet. Ennek érdekében a TRT terápia során un. noisereket, zajgenerátorokat használunk. Ez a szélessávú, zajt adó készülék tartósan alkalmazva elősegíti, hogy agyunk elfelejtse a fülzúgás kellemetlenséget okozó tüneteit. A készülékeket a fülbe vagy a fül mögé lehet helyezni. A kis hangerő miatt a készülék sem a tinnitus fokozódását, sem a hallás romlását nem okozza. A tinnitusnak érzékelhetőnek kell maradnia, hiszen a fülzúgás habituációja csak így jöhet létre. A zajgenerátor bármilyen szituációban viselhető. Vannak olyan készülékek, mely az alvást zavaró fülzúgás csökkentése céljából éjszakai viselésre is alkalmasak.
 • Hatékony fülzúgáscsökkentő szerek: Gyógynövény vagy gyógyszeres alapú, fülzúgást enyhítő készítmények.
 • A TRT terápia harmadik része a fül és az agy zúgását eredményesen enyhítő, stressz oldó technikák (autogén tréning, Wing Wave coaching, hipnózis és egyéb kognitív technikák), lazító tréningek alkalmazása.

Elérhetőség:

Amplifon Tinnitus Centrum

Bejelentkezés: 06 1 439 1897

Cím: 11036 Budapest, Bécsi út 52.