Fülzúgás

A fülzúgástól (más néven tinnitustól) szenvedő emberek bizonyos hangokat hallanak annak ellenére, hogy ezt semmilyen külső hangforrás nem indokolja. A fülzúgás lehet egyoldali vagy kétoldali vagy ritkábban fejben megjelenő szimmetrikus jellegű. Nyugodt csendes környezetben (reggel, este) a legkellemetlenebb. Sokszor az érintettek egyik napról a másikra észlelik (akut tinnitus), de nagyon sok esetben már hosszabb ideje tart a fülzúgás, hol erősebben, hol gyengébben, neve: krónikus tinnitus. A panaszok: sziszegő, morajló, fütyülő, kattogó, susogó hang, mely lehet folyamatos vagy ritmusos vagy szakadozott. A fülzúgás tartós fennállása esetében a mindennapi életet zavarja, súlyosabb esetben depresszióhoz, koncentrációs zavarokhoz, kisebb nagyobb munkaképtelenséghez vezet.

A világban a lakosság 6-20%-a észleli országonként eltérő mértékben. Hazánkban a becsült adat szerint 6-8%-át érinti a lakosságnak. Az utóbbi időben egyre fiatalabb korban jelentkezik a fülzúgás, akár már 25-35 éves korban is elkezdődhet. A nagy többség a közép és időskorúakból áll (esetek 60-80%-a).

A fülzúgás önmagában nem okoz hallásromlást, csupán egy tünet, mely a fül valamely megbetegedésére, károsodására hívja fel a figyelmet. Sokszor előbb vesszük észre a fülzúgást, mint a hallásromlást. A fülzúgásról panaszkodók azonban közel 50 -60%-a valamilyen fokban halláskárosodott is. Annak érdekében, hogy még időben beavatkozhassunk erősen javasolt a rendszeres hallásszűrés, főleg, ha már a zúgás zavaróvá válik.

Ha fülzúgástól szenved, érdemes mielőbb szakorvost felkeresni a fül-orr-gégész személyében. Minél hamarabb fordul szakemberhez, annál nagyobb a valószínűség arra, hogy kiderüljön, mi áll a fülzúgás hátterében, de akkor se adja fel, ha tünetei már régóta nehezítik életét. Amennyiben a szakember úgy ítéli meg más szakorvosok kivizsgálására is javaslatot tesz.

Hazánkban is elérhető az eddig világszerte a legsikeresebbnek tartott fülzúgás elleni TRT (tinnitus retraining therapy) gyógymód. Az országban egyedül álló módon, a külföldi tapasztalatokkal és ott szerzett szakmai ismeretekkel rendelkező gyógyítók az Amplifon Tinnitus Centrumban találhatók. Speciális vizsgálati módszerrel állapítják meg a gyógyuláshoz vezető utat. A centrumba érkezve egyszerre találkozik a beteg a fülzúgás kapcsán több évtizedes gyakorlatot szerzett fül-orr-gégész szakorvossal és a zúgáscsökkentő tréningeket és módszereket ismerő pszichológussal. A külföldön bevált TRT terápiát jól ismerő szakembereink egy órás vizsgálattal megtervezik a gyógyítás lépéseit.

 

Amplifon Tinnitus Centrum

Bejelentkezés: 06-1-311-50-58

Cím: 1076 Budapest, Andrássy út 76

 

Javasolt szakanyagok és web helyek: www.tinnitus.hu

Magyar Tinnitus Egyesület Facebook oldala: https://www.facebook.com/fulzugas/

 

 

A fülzúgás okai

A fülzúgásnak számtalan kiváltó oka lehetséges és számtalan egészségügyi probléma kísérő tüneteként felléphet. Az öregedéssel összefüggésbe hozható halláscsökkenés esetén is kialakulhat, de ne feledjük: nem korosztályhoz köthető a tünetegyüttes.

 • Fülbetegségek, fülsérülések
 • Fejsérülések
 • Meniére betegség
 • Anyagcsere betegségek (pl. cukorbetegség, pajzsmirigy rendellenesség)
 • Keringési zavarok (pl. magas vérnyomás)
 • mozgásszervi elváltozások (különösen a nyaki gerinc deformitások)
 • Gyógyszerek mellékhatásai
 • Stressz, neurózis
 • Fogászati problémák

 

A fülzúgás típusai

Objektív fülzúgás

Az érintett által érzékelt hang műszerekkel, például sztetoszkóppal mások számára is érzékelhető. A fülzúgás tünetét ebben az esetben a fej és a nyak ereinek elváltozása, vagy a középfül és a szájpadlás izmainak fokozott mozgása okozza. Ez a típus nagyon ritkán fordul elő.

Szubjektív fülzúgás

Az esetek túlnyomó százalékában, a mindennapi orvosi gyakorlatban szubjektív fülzúgásról van szó. Az érintett által érzékelt hang mások számára még különböző műszerekkel sem mérhető.

 

TRT terápia

A fülzúgásról elmondható, hogy az idő előrehaladtával már inkább az agy, mint a fül tevékenysége. A fülzúgás TRT terápiával történő kezelése ebből a megállapításból indul ki. A módszer a mai napig a legeredményesebb terápiák közé tartozik. Amennyiben időben alkalmazzuk, 70 százalékban enyhíti, egyes esetekben pedig teljesen elmulasztja a fülzúgás tüneteit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A TRT terápia több részből álló, kombinált terápia. A szakembereink a fülzúgás teljes körű kivizsgálása során hozzák meg a döntést arról, hogy az alább felvázolt kezelési lehetőségek közül melyeket javasolják ügyfeleinknek. A terápia lényege, hogy a fülzúgás habituációja révén a beteg megtanulja figyelmen kívül hagyni a bizonyos – legtöbbször negatív jelentésű – zavaró ingereket. A zaj igy idővel erősen lecsökken és sok esetben eltűnhet a figyelem fókuszából. Pavel Jastreboff találta fel fül- és agykutatásai során az úgynevezett „rózsazaj”-hatást, ami a tenger zúgásához hasonlít. A fülbehelyezhető kis készülékkel, a zajgenerátorral rövidebb mint 6 hónap alatt jelentős javulás várható, azaz hatékony eszköz a fülzúgás kezelésében. Természetesen az eszköz csak része a terápiának és az alábbiakban ismertetjük a teljes gyógymódot.

A jó hír (és a rózsazaj hatásosságát bizonyítja), hogy a hallásproblémával küszködők is hozzájuthatnak olyan kombinált készülékhez, ami a zajgenerátor és hallókészülék mindkét funkcióját magában foglalja.

 A komplex terápia részei:

 • Fülzúgást enyhítő készülékek:A fülzúgás elleni harc sikerességében alapvető szabály, hogy kerülni kell a csendet. Ennek érdekében a TRT terápia során un. noisereket, zajgenerátorokat használunk. Ez a szélessávú, zajt adó készülék tartósan alkalmazva elősegíti, hogy agyunk elfelejtse a fülzúgás kellemetlenséget okozó tüneteit.
 • Hatékony fülzúgáscsökkentő szerek: Gyógynövény vagy gyógyszeres alapú, fülzúgást enyhítő készítmények.
 • A TRT terápia harmadik része a fül és az agy zúgását eredményesen enyhítő, stressz oldó technikák (autogén tréning, Wing Wave coaching, hipnózis és egyéb kognitív technikák), lazító tréningek alkalmazása.

A TRT terápia részleteiről érdeklődjön a budapesti, Andrássy úton található Amplifon Hallásközpontban.

Elérhetőség:

Amplifon Tinnitus Centrum

Bejelentkezés: 06-1-311-50-58

Cím: 1076 Budapest, Andrássy út 76

 

Regisztráljon online hallásvizsgálatra!