A hallásvesztés megelőzésének 8 módja

A halláskárosodás és az ezzel összefüggő halláscsökkenés nem mindig elkerülhető, gondljunk csak a korral járó halláscsökkenésre, de van néhány dolog, amivel csökkenthetjük a hallásvesztés esélyét. Érdemes vigyázni a hallásunkra, ráadásul nem is túl nehéz. Ha ezt a 8 tanácsot megfogadjuk, már sokat tettünk a hallásunk egészségének érdekében. 

 

1. Kerüljük az erős hangokat

A halláskárosodás egyik leggyakoribb oka a kiemelkedő zajterhelés. Ha elkerüljük azt, hogy erős zajok érjék a fülünket, sokat tehetünk a halláscsökkenés ellen. Ilyen hangok például a lőfegyver, egyes szerzámok zaja, motorzaj, robbanás, hangos zene, hangos sportesemény. 

2. Megfelelő hallásvédelem

Ha elkerülhetetlen, hogy hangos zajoknak tegyük ki magunkat, gondoskodjunk a megfelelő, professzionális hallásvédelemről. A jó minőségű füldugók és fülvédők megvédik az erős zajokra érzékeny, belső fülben található apró szőrsejteket és hajszálereket. A fűnyírók, motorkerékpárok, ipari gépek, zenés helyek mind veszélyt jelentenek, védekezzünk ellenük. 

 

3. Válasszunk halkabb eszközöket

Számos háztartási készülék ad ki túl erős hangot. A konyhai robotgépek, hajszárítók, darálók, porszívók vagy gyermekjátékok vásárlása során ügyeljünk arra, hogy jó minőségű, megfelelően szabályozott és ellenőrzött készüléket vegyünk, így elkerülhető a túlzott zajterhelés. Ezzel együtt a televízió, rádió hangerejét is csökkentsük, amennyire csak lehet.

4. Ne dugjunk semmit a fülünkbe!

A helytelen fültisztítás, a fül piszkálása mind megnöveli a fülfertőzések és a fül sérülésének esélyét. A fizikai sérülés pedig halláskárosodást okozhat, ezért nem éri meg otthon piszkálni, vagy kezelni a fülünket, forduljunk inkább szakemberhez. 

 

5. Irány az orvos!

A középfül fertőzése gyermekkorban a gyakoribb, de felnőttkorban is előfordulhat. A sűrűn előforduló, főleg rosszul, vagy nem kezelt fertőzések hosszú távon hallásvesztéshez vezethetnek. Ha fülfertőzés gyanúja merül fel, a lehető leghamarabb forduljunk orvoshoz, hogy megelőzzük az esetleges maradandó károsodást. 

6. Kérdezze meg gyógyszerét

Bizonyos gyógyszerek, például egyes antibiotikumok, kemoterápiás szerek, vagy akár a nagy dózisú aszpirin is hatással lehetnek a fülekre. Ha ilyen gyógyszereket szedünk, beszéljünk a patikusunkkal, hogy nem tud e valami alternatív, nem ototoxikus helyettesítő szert ajánlani.

 

7. Ne dohányozzon

A dohányfüstben található káros anyagok az egész szervezetünkre rossz hatással vannak, így a hallásunkra is. Mindenféleképpen érdemes leszokni róla, de ha fontos a hallásunk is, vagy külön figyelmet szentelnénk a megőrzésére, mindenképp hagyjuk abba a dohányzást. 

8. Táplálkozzon egészségesen

A táplálkozásunkkal is sokat tehetünk a hallásunk egészségéért, erről itt írtunk bővebben. Bizonyos ételek kifejezetten jó hatással vannak a hallásra például úgy, hogy javítják a vérkeringést.