image

Onderhoudstips voor hoortoestellen

Enkele onderhoudstips

Hoortoestellen zijn stukjes spitstechnologie. Om ze in goede staat te houden, moet u uw apparaat regelmatig reinigen en goed onderhouden. Het is bovendien belangrijk om vocht uit de slangetjes en oorstukjes tijdig te verwijderen en uw hoortoestellen ’s nachts regelmatig te drogen met droogtabletten.

Aan de hand van enkele vragen vindt u hieronder enkele interessante weetjes en tips.

Is het nodig om mijn hoortoestellen dagelijks te reinigen?

Dat hangt af van het type hoortoestel en van uw persoonlijke situatie. Merkt u dat uw oorsmeerproductie aan de hoge kant is, dan is een dagelijkse reiniging aangeraden. Praat erover met uw audioloog. Hij kan u hierin perfect adviseren.

Wat is het verschil tussen 'reinigen' en 'drogen'?

Een volledig onderhoud bestaat uit twee fases. Bij de eigenlijke reiniging worden het toestel, de oorstukjes, het slangetje en de accessoires ontdaan van alle sporen van gebruik (oorsmeer, stof, haartjes, …). Daarna volgt het drogen. Deze fase verbetert het draagcomfort en verlengt de levensduur van uw toestel. De droogproducten van Amplifon werken doeltreffend tegen omgevingsvocht en resten van transpiratie.

Volstaat het om mijn toestel te reinigen met een doekje?

Voor een dagelijks doeltreffend onderhoud zijn doekjes bijzonder praktisch om het stuk dat achter het oor gaat en het stuk dat in het oor wordt ingebracht te reinigen. Voor de reiniging en ontsmetting van het oorstukje van uw hoortoestel legt u een bruistablet, samen met de onderdelen, in de reinigingsbeker. De reinigingsspray is een efficiënte aanvulling op de reinigingsdoekjes, vooral om de minder bereikbare delen te reinigen. Het is dus zeker nuttig om er dagelijks even met een doekje over te gaan, maar van tijd tot tijd is een volledige, grondige reiniging absoluut een must.

Hoe bescherm ik mijn hoortoestel tegen vuil?

Zorg ervoor dat uw handen proper en droog zijn voor u uw hoortoestel vastneemt. De ingang van de microfoon is slechts enkele tienden van een millimeter groot en kan makkelijk verstopt raken door stof en vuil.

Mag het hoortoestel nat worden?

Neen. De behuizing van het hoortoestel is voldoende beschermd tegen vocht en transpiratie. Toch mag u het toestel niet dragen tijdens het douchen, zwemmen en in de buurt van warmtebronnen. Hoortoestellen mag u ook niet in de badkamer bewaren. Bovendien moet u uw oren altijd goed drogen voordat u uw hoortoestellen weer inbrengt.

Tip: Laat het batterijcompartiment ’s nachts open en haal de batterijen er eventueel uit. Bewaar, bij voorkeur, uw hoortoestellen in de droogbeker of in uw hoortoestellendoosje. Is uw hoortoestel toch in aanraking gekomen met water? Vraag uw audioloog dan onmiddelijk om raad.

Kan mijn hoortoestel tegen warmte?

Ja, maar het is aangeraden om ze te beschermen tegen overmatige warmte. U kan hoorapparaten best niet voor lange tijd in direct zonlicht of dicht bij een warmtebron (verwarmingselement) laten liggen.

Kan mijn hoortoestel tegen make-up of haarlak?

Omdat haarlak en make-up kunnen blijven kleven aan de volumeknop en de ingang van de microfoon kunnen blokkeren, is het beter om uw hoortoestellen uit te doen als u zulke verzorgingsproducten gebruikt.

Ontdek hier hoe u uw hoortoestel goed onderhoudt!