A Meniére-betegség és Meniére-szindróma

A Meniére-betegség és a Meniére-szindróma a belsőfület érintő betegségek. Nevüket Prosper Meniére-ről, egy 19. századi francia orvosról kapták, aki elsőként írta le 1861-ben, hogy a szédülést a belsőfül rendellenes működése okozza.

Fontos megemlíteni, hogy bár mindkét betegség hasonló tünetekkel jár (forgó jellegű szédülés, hányinger, hányás, fülzúgás (tinnitus), a fülben lévő nyomásérzés, fülfájás és esetenként halláscsökkenés), a Meniére-betegség (vagy Meniére-kór), valamint a Meniére-szindróma okai különbözőek.

 

A Meniére-betegség és a Meniére-szindróma okai

A Meniére-betegséget a belsőfül egyensúlyérzékelő szervében lévő folyadék (endolympha) mennyiségének felgyülemlése okozza.

Meniére-szindróma esetén ezzel szemben nincs folyadékgyülem a belsőfülben. A Meniére-szindróma kialakulásához elsősorban az alábbi tényezők járulhatak hozzá:

 • fej- vagy koponyasérülés
 • vírusfertőzések
 • belső- vagy középfülgyulladás
 • allergia
 • alkoholfogyasztás vagy dohányzás
 • stressz vagy szorongás
 • kimerültség
 • bizonyos gyógyszerek mellékhatásai
 • légzőszervi gyulladás
 • örökletes tényezők
 • autoimmun betegség

 

Míg tehát a Meniére-betegség és a Meniére-szindróma tünetei megegyeznek, vagy nagyon hasonlóak, a Meniére-szindróma okai rendkívül változatosak lehetnek. Kezelése ennek megfelelően - a kiváltó okot figyelembe véve - gyógyszeres kezeléssel, életmódváltással, és akár diétával is lehetséges.

 

A Meniére-betegség tünetei

A Meniére-betegség és a Meniére-szindróma három legjellemzőbb tünete a fülzúgás (tinnitus), a hallácsökkenés, és a forgó jellegű szédülés. A Meniére-betegség jellemzően heveny roham formájában jelentkezik. A rohamok a 20 percestől a néhány órán át tartóig terjednek. Gyakoriságuk egyénenként változhat: súlyos esetekben naponta, de van, akinél évente egyszer vagy még ritkábban jelentkeznek. A rohamok jellemzően a fülben lévő nyomásérzés erősödésével kezdődnek, majd szédülés, émelygés, hányás, fülzúgás, halláscsökkenés jelentkezik. A beteg ilyenkor nem képes járni, állni, vagy ülni sem, ezért a rohamok jelentkezése során fontos, hogy a beteget mielőbb helyezzük stabil pozícióba és fektessük le. A rohamokat követően is javasolt az ágynyugalom.

A Meniére-roham elmúltával a tünetek (fülzúgás, szédülés és nagyothallás) általában fokozatosan megszűnnek, és jellemzően hosszabb, tünetmentes periódus következik.

 

Meniére-betegség diagnózisa

A Meniére-betegség gyógyítása minden esetben a beteg állapotának alapos vizsgálatával és a diagnózis felállításával kezdődik.

A Meniére-betegség specialistája a fül-orr-gégész szakorvos. A Meniére-betegség kimutatása nem mindig egyszerű folyamat, hiszen a betegség tünetei nagyon változatosak, illetve más fülbetegségek tüneteihez is hasonlóak lehetnek. A szédülés például számos más rendellenességet is jelezhet a Meniére-betegségen kívül, ahogy a fülzúgás és a fülfájás is. Ezen tünetek fennállása esetén mindenképpen forduljon tanácsért audiológusához, háziorvosához, vagy fül-orr-gégész szakorvoshoz!

 

A Meniére-betegség kezelése

A Meniére-betegséget kétféleképpen lehetséges kezelni: létezik oki és tüneti kezelés. A tüneti kezelés a Meniére-rohamok megfelelő, azonnali kezelését, enyhítését jelenti. Meniére-roham esetén az első és legfontosabb teendő a szédülés és a hányinger csillapítása. Mindezt a pihenés és ágynyugalom biztosításával, valamint - a diagnózis felállítását követően - az orvos által felírt nyugtató vagy hányáscsillapító beadásával tehetjük meg. Erős hányás esetén folyadékpótlás szükséges, adott esetben akár kórházban, infúzión keresztül.

A rohamok megelőzésére szolgáló lehetséges további megoldások:

 • vesztibuláris rehabilitáció – az egyensúly megteremtését elősegítő gyakorlatok
 • alacsony sótartalmú diéta, sószegény étrend
 • tinnitus és hallásvesztés kezelés – hangterápia, tanácsadás és/vagy hallókészülék
 • az állapothoz kapcsolódó stressz, szorongás és depresszió kezelése

 

Mit tegyen, ha a Meniére-betegségre vagy Meniére-szindrómára utaló tüneteket észlel magán?

Meniére-betegség gyanúja, rendszeresen jelentkező fülzúgás vagy halláscsökkenés észlelése esetén forduljon bizalommal audiológusához bármely Amplifon Hallásközpontban.

A konzultációhoz kérjen időpontot weboldalunkon!