image

Gehoorbescherming

Gehoorbescherming

We stellen onze oren geregeld bloot aan harde geluiden, vaak zelfs zonder erbij stil te staan. Helaas zorgt deze frequente onderwerping aan lawaai voor een permanente schade aan het gehoor. U kan namelijk al gehoorschade oplopen vanaf 85 decibel. Het is dus zeer belangrijk om uw gehoor te beschermen tegen harde geluiden. Oordoppen bieden daarvoor de geschikte oplossing.

 

Wanneer gehoorbescherming gebruiken?

Gaat u regelmatig naar festivals of bent u aanwezig in het feestgedruis? Of ervaart u veel omgevingsgeluiden op het werk, als bijvoorbeeld metselaar, timmerman, metaalbewerker, muzikant, DJ, vrachtwagenchauffeur, enz? In dit geval zijn uw oren mogelijk al beschagdigd. Inderdaad, zelfs korte en krachtige geluidsgolven van een paar seconden vormen een risico of beschadiging van uw gehoor. Vaak verloopt de achteruitgang van het gehoorvermogen onopgemerkt en het gehoor verslechter zeer geleidelijk. Helaas is de schade in veel gevallen onomkeerbaar. Daarom raden wij aan dat u altijd voor uw gehoorbescherming zorgt, zowel op het werk als in uw vrije tijd.

 

Elke dag worden onze oren zwaar belast, omdat onze omgeving veel decibel produceert. De uitdaging is dus om de correct te beoordelen welke geluiden schadelijk zijn voor ons gehoor. Bovendien zijn we niet allemaal gelijk als het gaan om geluidstolerantie. Onze algemene pijngrens is 120 decibel, maar de intensiteit van sommige geluiden kan deze gemakkelijk overschrijden.

 

Hier zijn enkele voorbeelden die het aantal decibel laten zien dat wordt geproduceerd door bepaalde alledaagse geluiden:

 • Schadelijke geluiden: sirene (170 dB), discotheek (140dB), rockconcert (130dB)
 • Risico's van gehoorschade: MP3-speler op maximaal volumeniveau (110dB), grasmaaier (105dB), bioscoop (100dB), vrachtswagen (85dB)
 • Matige intensiteit: sporthal (70dB)

Tips om uw gehoor te beschermen?

Als uw gehoor vermindert, merkt u er in het begin niet veel van. Het gehoorverlies is echter permanent. Voorkom dat er erger wordt en bescherm uw oren door deze tips te volgen:

 • De oorreiniging: vermijd wattenstaafjes bij het schoonmaken van uw oren, aangezien deze gehoorgang beschadigen. Bovendien duwen ze uw oorsmeer naar binnen, waardoor het moeilijker te verwijderen is. Hoe maakt u uw oren veilig schoon? Was uw oren met een beetje zeep, spoel ze voorzichtig af en droog ze met een handdoek.
 • De badwater: in uw badkuip, leg uw hoofd niet onder water. Vooral als u regelmatig oorinfecties heeft of als u een tympanische drain heeft. Dit voorkomt dat bacteriën in uw oren terechtkomen en een infectie veroorzaken.
 • Oordoppen: werkt u in een lawaaierige omgeving of wilt u een concert of festival bijwonen, bescherm dan uw oren met oordopjes.
 • Op het werk: praat met uw werkgever als u denkt dat u gehoorproblemen heeft in uw werkomgeving. Bedrijven zijn verplicht om, in overeenstemming met de Europese wetgeving, risico's te beoordelen en te beheren.
 • Pauzes voor uw gehoor: bewaar genoeg pauzes voor uw gehoor om uw oren stil te houden. 
 • Een redelijke afstand: van sommigen kan het een heerlijk gevoel zijn om bij de luidsprekers staan en de vibraties van de bas voelen die door het lichaam gaan. Maar blijf op afstand! Het draait allemaal om uw gehoor.
 • Hoofdtelefoons: als u gehinderd wordt door het rumoerige geratel om u heen of geïrriteerd bent door het geluid van de trein, gebruik dan oordopjes om achtergrondgeluid te verminderen of investeer in een hoofdtelefoons van betere kwaliteit!
 • Oordoppen voor kinderen: kinderen zijn gevoeliger voor geluid en moeten nog meer beschermd worden dan volwassenen. Met oordoppen aangepast aan hun oren kunnen ze hun gehoor goed beschermen tijdens sportwestrijden, festivals, concerten, maar ook tegen luide tablets en spelconsoles.

Pluggerz gehoorbescherming

We weten allemaal dat muziek vaak te luid is wanneer u naar een concert of tijdens een festival gaat. Ontdek hier hoe u uw gehoor optimaal kunt beschermen tijdens concerten of festivals.
Ontdek Pluggerz: de meest complete gehoorsbescherming