image

Gehoorbescherming

Gehoorbescherming

Staat u soms stil bij de kwaliteit van uw gehoor en gehoorbescherming? Neen....We begrijpen het perfect: door de dagelijkse stress op het werk, in de loop van uw vrije tijd en sociale leven, gaat de aandacht voor uw auditieve functies vaak naar de achtergrond. Bovendien ervaart u op dit moment mogelijk geen overlast. We moeten echter het belang van gehoorbescherming niet onderschatten. Vooral als u regelmatig in een (zeer) luidruchtige omgeving bent.

Waarom uw oren beschermen?

Gaat u regelmatig naar festivals en bent u aanwezig in het feestgedruis? Of ervaart u veel omgevingsgeluiden op het werk, als metselaar, timmerman of metaalbewerker, muzikant, DJ, vrachtwagenchauffeur, enz.? In dit geval zijn uw oren mogelijk al beschadigd. Inderdaad, zelfs korte en krachtige geluidsgolven van een paar seconden vormen een risico op beschadiging van uw gehoor. Vaak verloopt de achteruitgang van het gehoorvermogen onopgemerkt en het gehoor verslechtert zeer geleidelijk. Helaas is de schade in veel gevallen onomkeerbaar. Daarom raden wij aan dat u altijd voor uw gehoorbescherming zorgt. Zowel op het werk als in uw vrije tijd.

Wanneer moet ik gehoorbescherming gebruiken?

Elke dag worden onze oren zwaar belast, omdat onze omgeving veel decibel produceert. Lawaaierige sirenes, luide muziek en luidruchtige gesprekken of zoiets onschuldigs als een douche: er is bijna nooit stilte. De uitdaging is om correct te beoordelen welke geluiden schadelijk zijn voor ons gehoor. Bovendien zijn we niet allemaal gelijk als het gaat om geluidstolerantie. Onze algemene pijngrens is 120 decibel, maar de intensiteit van sommige geluiden kan deze gemakkelijk overschrijden. Hieronder vindt u een overzicht van het aantal decibel geproduceerd door alledaagse geluiden.

Schadelijk:

 • Sirene: 170 decibel
 • Discotheek: 140 decibel
 • Rockconcert: 130 decibel

Risico's van gehoorschade:

 • MP3-speler op maximaal volumeniveau: 110 decibel
 • Grasmaaier: 105 decibel
 • Bioscoop: 100 decibel
 • Vrachtwagen: 85 decibel

Matige intensiteit:

 • Sporthal: 70 decibel

Tips om uw gehoor te beschermen:

Als uw gehoor vermindert, merkt u er in het begin niet veel van op. Het gehoorverlies is echter permanent. Voorkom dat het erger wordt en bescherm uw oren door deze tips te volgen:

 • Oorreiniging

Vermijd wattenstaafjes bij het schoonmaken van uw oren, aangezien deze de gehoorgang beschadigen. Bovendien duwen ze uw oorsmeer naar binnen, waardoor het moeilijker te verwijderen is. Hoe maakt u uw oren veilig schoon? Was uw oren met een beetje zeep, spoel ze voorzichtig af en droog ze met een handdoek.

 

 • Badwater

In uw badkuip, leg uw hoofd niet onder water. Vooral als u regelmatig oorinfecties heeft of als u een tympanische drain heeft. Dit voorkomt dat bacteriën in uw oren terechtkomen en een infectie veroorzaken.

 

 • Oordoppen

Werkt u in een drukke, luidruchtige of rumoerige omgeving of wilt u graag concerten of festivals bijwonen? Bescherm uw oren met oordopjes. Amplifon biedt een verscheidenheid aan standaard oordopjes en aangepaste gehoorbeschermers.

 

 • Gehoorproblemen

Heeft u gehoorproblemen? Wacht niet te lang: raadpleeg zo snel mogelijk een specialist, omdat uw symptomen niet verdwijnen zonder de juiste behandeling. Hoe langer u wacht, hoe meer uw problemen kunnen verergeren.

 

 • Op het werk

Praat met uw werkgever als u denkt dat u gehoorproblemen heeft in uw werkomgeving. Bedrijven zijn verplicht om, in overeenstemming met de Europese wetgeving, risico's te beoordelen en te beheren.

 

 • Bewaar genoeg pauzes voor uw gehoor

Bereken uw rustperioden: vermenigvuldig het aantal luidruchtige uren met vier. Heeft u gisteren vier uur gewerkt in een luidruchtige omgeving? Compenseer ze met zestien uur stilte.

 

 • Afstand

Voor sommingen is het een heerlijk gevoel: bij de luidsprekers staan en de vibraties van de bas voelen die door het lichaam gaan. Maar blijf op afstand! Het draait allemaal om uw gehoor!

 

 • Hoofdtelefoons

Bent u gehinderd door het rumoerige geratel om u heen of geïrriteerd door het geluid van de trein? Probeer in dit geval dit geluid niet te verbergen door het volume van uw MP3-speler te verhogen. Gebruik goede oordopjes om achtergrondgeluid te verminderen of investeer in hoofdtelefoons van betere kwaliteit.