De hoorimplantaten

De verschillende hoorimplantaten

In sommige situaties, is het gebruik van een hoorapparaat mogelijk onvoldoende. Bij een groter gehoorverlies of wanneer iemand geen hoortoestel kan gebruiken, kunt u een hoorimplantaat overwegen. Er zijn verschillende typen hoorimplantaten die kunnen helpen.

Ontdek meer in onze hoorcentra

Het cochleaire implantaat

Het cochleaire implantaat bestaat uit een elektronische eenheid geïmplanteerd in het oor en een geminiaturiseerde vocale processor die discreet achter het oor wordt geplaatst:

  • Geluiden worden opgepikt door de processormicrofoon
  • De processor verzendt de geluiden in digitale vorm naar de ontvanger
  • De ontvanger verzendt het signaal via elektrische impulsen naar de elektroden die in het slakkenhuis zijn geplaatst
  • De elektroden stimuleren de gehoorzenuw die de impulsen doorgeeft aan de hersenen, waardoor de interpretatie van de geluiden mogelijk wordt.

De verschillende soorten gehoorimplantaten

Wat zijn de verschillende soorten gehoorimplantaten en wanneer moeten ze worden gebruikt? Ook hierbij kan Amplifon u helpen.

Het BAHA implantaat

Met een implantaat met beengeleiding of BAHA implantaat, beweegt het geluid in de vorm van trillingen, van de processor naar het implantaat, dat vervolgens deze trillingen door het bot stuurt om het binnenoor te stimuleren. Het kan bijvoorbeeld mensen zonder trommelvlies of gehoorbeentjes helpen. 

De voordelen van dit type hoorimplantaten zijn:

  • De nieuwste implantaten maken gebruik van de technologische vooruitgang van digitale hoortoestellen. Het spraakverstaan kan zowel in stille als in luidruchtige omgevingen verbeterd worden.
  • Zeer snelle fysieke gewenning door de afwezigheid van een vreemd lichaam in de uitwendige gehoorgang (wat leidt tot ee lager risico op oorinfecties of eczeem)
  • De mogelijkheid om een hooroplossing te dragen die klinisch is getest en gedocumenteerd

Het CROS-systeem

Het hoortoestel van de verzend-/ontvangstfunctie of het CROS-systeem maakt het mogelijk om de indruk van het gehoor in beide oren te herstellen door de geluiden van het “verzwakte” oor over te dragen naar het functionele oor.

Dit systeem, genaamd CROS, bestaat uit een kleine doos met een ontvanger en een andere met een kleine microfoon. De ontvanger bevindt zich in of achter het functionele oor, terwijl het getroffen oor het microfoonsysteem herbergt. Het geluid wordt gehoord door dit microfoonsysteem in het “verzwakte” oor en wordt door een draadloos systeem naar het functionele oor gestuurd.

Er is ook een BI-CROS-systeem waarbij beide oren zijn uitgerust met een microfoonsysteem, maar het geluid wordt alleen waargenomen aan de kant voorzien van de ontvanger, meestal die van het meest functionele oor.

Eenzijdig verlies of SSD

Eenzijdig verlies, of unilaterale doofheid (of SSD = Single-Sided Deafness in het engels) komt relatief vaak voor. Het kan ontstaan na een virale infectie, een verwonding aan de oren of aan het hoofd, of zelfs wanneer een persoon lijdt aan de ziekte van Menière.

Vanwege dit gehoorverlies aan één kant, kunnen sommige mensen ernstige problemen hebben om te bepalen waar het geluid vandaan komt, wat erg gevaarlijk kan zijn wanneer mensen de weg oversteken of rijden. Het belangrijkste symptoom van SSD is het onvermogen om achtergrondgeluiden te scheiden van geluid dat men echt wil horen. De overgrote meerderheid van de mensen die lijden aan eenzijdig gehoorverlies, leren met deze pathologie te leven. Anderen moeten belangrijke veranderingen in hun leven aanbrengen omdat hun omgeving ondraaglijk wordt. Dit heeft grote invloed op hun leefomgeving op het werk, het gezinsleven en sociale interactie.

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar, maar veel mensen met SSD volgen geen van hen vanwege het gebrek aan bewustzijn van deze aandoening bij huisartsen of het publiek. De symptomen zijn heel verschillend dan bij mensen met gehoorverlies in beide oren. 

Eenzijdig gehoorverlies kan niet volledig worden genezen. Sommige behandelingen zoals het BAHA-systeem of het CROS-systeem laten echter toe om de effecten te beperken.

Ontdek onze gespecialiseerde hoorcentra

Om te weten of een hoorimplantaat voldoet aan uw behoeften of aan die van uw kind, raden wij u aan om uw NKO-arts te raadplegen. Alle specialisten in onze hoorcentra kunnen uw vragen over hoortoestellen beantwoorden. In België kan het uitbrengen van cochleaire implantaten echter in een ziekenhuis worden uitgevoerd. De volgende hoorcentra zijn gemachtigd om implantaten met beengeleiding (BAHA) te installeren:

  • Amplifon hoorcentrum Aalst
  • Amplifon hoorcentrum Hasselt
  • Amplifon hoorcentrum UZ Gent
  • Amplifon hoorcentrum Turnhout
  • Hoorcentrum Luik
  • Hoorcentrum Roeselare
  • Hoorcentrum Kortrijk
  • Amplifon Centrum Veerle Spruyt Tielt.
vrouw met bluetooth hoorapparaat

Vragen over hoorimplataten?

Aarzel niet om uw vragen te stellen aan onze specialisten om meer te weten te komen over gehoorimplantaten. Ze beantwoorden uw vragen met plezier!

Maak nu een afspraak

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een hoorcentrum in uw buurt

Zoek centrum