Waarom een hoortoestel dragen?
Hoeweel slechthorendheid en gehoorverlies veel voorkomende fenomenen zijn, lijken de gevolgen niet altijd geaccepteerd te worden. Velen merken niet dat ze last hebben van gehoorproblemen en willen het ookniet erkennen. Toch zijn er heel wat redenen waarom u best kiest voor het dragen van een hoortoestel wanneer u last heeft van gehoorverlies.
Innovaties en hoorapparaten
het hoorapparaat legde al een hele weg af op technologisch vlak en blijft steeds evolueren. De allereerste apparaten waren groot en vielen behoorlijk op waardoor mensen zich slechter gingen voelen over hun beperking en minder geneigd waren om een hoortoestel aan te schaffen. Fabrikanten reageerden hierop door steeds kleinere, minder zichtbare hoorapparaten te gaan ontwikkelen. Een logische stap om meer mensen te overtuigen om zich te laten behelpen door een apparaat.
Maar niet alleen technologie evolueert, ook onze maatschappij is onderhevig aan veranderingen. Waar mensen zich vroeger schaamden om beperkingen of het verouderingsproces, zijn ze nu te merer vastberaden om hier voor uit te komen. Sociale acceptatie en diversiteit zijn dé grote pijlers van onze hedendaagse maatschappij. Het zal u waarschijnlijk niet verbazen dat ook hier fabrikanten op inspelen en volop nieuwe ontwerpen maken om van uw hoorapparaat een statement te maken. Enkele merken maken er zelfs zeen waar technologisch hoogstandje van..
Hoorapparaten in uw eigen stijl
Iedereen is uniek. Iedereen stelt zijn eigen noden en wensen voorop bij het kiezen van een hoorapparaat. Hoortoesteltechnologie is nu zo geavanceerd en er bestaan ondertussen zoveel verschillende types dat u altijd wel een gehoorapparaat zal vinden dat bij u past.
Wilt u een klein hoortoestel dat gewoon doet wat het moet en vooral dat uit het zicht is wanneer u het gebruikt? Dan is een in-het-oor-toestel of intra-auriculair apparaat iets voor u. Dit onzichtbare hoorapparaat wordt diep in de gehoorgang geplaatst en maakt gebruik van uw oorschelp waardoor het niet opvalt. Het levert sterke resultaten, maar biedt door de kleine afmetingen geen mogelijkheden tot connectiviteit. Of u kiest voor de gulden middenweg: het semi-open hoortoestel. Dit discreet gehoorapparaat wordt ingebracht in de gehoorgang en heeft een micro die verborgen zit in de oorschelp. Niet 100% onzichtbaar, maar dit toestel biedt wel meer mogelijkheden op vlak van connectiviteit.
Vindt u het minder storend dat uw hoorapparaat subtiel zichtbaar is en houdt u van de laatste technologische snufjes? Dan kiest u best voor een hoorapparaat achter het oor. Het toestel heeft een klein formaat en zit verstopt achter de oorschelp en in het haar. Dit type apparaat biedt alle mogelijkheden op vlak van connectiviteit zoals afstandbedieningen, apps en Bluetooth-verbinding met smartphones of tablets. Bovendien kan u ook kiezen voor de voordelen van een herlaadbaar hoortoestel: geen batterijen, handig en milieuvriendelijk.
De behuizing bij dit soort toestellen is vaak ook aanpasbaar. Als er een andere kleur gewenst is (bv. die beter past bij uw haarkleur of uw bril, met of zonder patroon), dan kan uw audioloog dat perfect voor u aanpassen. U hoeft uiteraard niet voor de minst opvallende oplossing te kiezen. U kan gerust een eigen draai geven aan uw toestel zodat het volledig past bij uw persoonlijke stijl.
Hoe werkt een hoortoestel?
Een hoorapparaat kunnen we vergelijken met een (heel) kleine computer die elk inkomend geluid analyseert: luidheid, richting, stoorgeluiden, enzovoort. Gezien uw hoortoestel afgesteld is op uw persoonlijke gehoorproblemen, corrigeert en verwerkt dit apparaatje elk geluid tot u dit wel 'juist' binnenkrijgt. Het versterkt dus de geluiden die niet meer hoorbaar zijn..
Een hoorapparaat bestaat uit vier delen: een microfoon om het geluid op te vangen, een versterker, een luidspreker en een computerchip. Deze chip verwerkt het binnenkomende geluid en zet dit vervolgens om naar digitale signalen. Afhankelijk van uw behoeften en leefomstandigheden wordt geluid op deze manier versterkt of onderdrukt. Bovendien past uw hoorapparaat zich aan de situatie aan: u kan uw hoorapparaat dus zowel op een concert als een rustig diner gebruiken.
De drie soorten hoorapparaten
Door de digitale technologie zijn hoortoestellen tegenwoordig kleiner, lichter en effectiever dan ooit tervoren. Er zijn drie types hoortoestellen, die elk hun troeven hebben:
- In het oor: dit apparaat bevindt zich (bijna) volledig in de gehoorgang, waardoor deze modellen (quasi) onzichtbaar zijn. Dit is één van de grootste voordelen, naast het feit dat de natuurlijke werking van de oorschelp behouden blijft. Dit type hoorapparaat is niet geschikt om in te schakelen tegen ernstig gehoorverlies of om te plaatsen bij mensen met een van nature kleine gehoorgang.
- Mini achter het oor: dit hoortoestel haalt zijn kracht uit zijn discretie en comfort. Dit apparatje wordt eveneens achter het oor geplaatst, maar is onopvallender dan de grotere hoortoestellen. De luidspreker plaatsen we via een dun slangetje rechtstreeks in de gehoorgang. Het nadeel aan dit type hoorapparaat is dat het niet geschikt is voor ernstigere vormen van gehoorverlies en dat het gevoelig is aan oorsmeer. Toch is het ideaal voor iedereen die naar een onzichtbare oplossing zoekt. Verder blijft de gehoorgang open, is het comfortabel om te dragen en bent u zeker van natuurlijk klank.
- Achter het oor: gebruiksvriendelijk en krachtig wordt het achter het oor geplaatst. Het is iets zichtbaarder dan de vorige twee, maar de vooruitgang heeft het veel discreter gemaakt. Het is behoorlijk robuust, bijzonder eenvoudig in gebruik en u kan ook het koppelen aan een reeks accessoires.
Het type hoorapparaat dat voor u het meest geschikt is, hangt af van een aantal factoren. Elk hoorapparaat is immers een gedetailleerd en persoonlijk stukje maatwerk waarbij we altijd rekening houden met levensstijl, behoeften en budget. Wat us interesses ook zijn, bij Amplifon hebben we steeds een gepast hoortoestel ter beschikking.