image

Hoe verloopt een gratis hoortest?

De hoortest is een reeks tests om uw vermongen om spraak en geluiden vast te leggen in vele soorten omgevingen te beoordelen. Volledig gratis, wordt het gedaan in één van onze 150 Amplifon-hoorcentra, overal in België en Luxemburg. Ongeveer een uur lang zal onze audioloog uw gehoor evalueren en de resultaten van uw test met u bespreken. Maak van de gelegenheid gebruik om ook advies te hebben over hoe u uw gehoor beter kunt beschermen. 

Wanneer voer ik een hoortest uit?

Het gehoor begint af te nemen op de leeftijd van 30 en gehoorverlies kan versnellen als het wordt genegeerd. Voelt u zich ongemakkelijk tijdens uw gehoor? Oorpijn of oorsuizen? Deze tekenen zijn puctueel maar soms duren ze langer dan een paar uur. Bij de eerste tekenen van gehoorverlies, aarzel dan niet om advies in te winnen bij een audioloog. Bij Amplifon is de hoortest gratis* en kunt de balans opmaken van uw hoorgezondheid.

Hoe is een gehoortest?

In ons Amplifon hoorcentrum, wordt u verwelkomd door ons team van specialisten waarmee u uw gehoor kunt bespreken. Onze audioloog ontvangt u om auditieve beoordeling uit te voeren, die gratis en vrijblijvend is.

Deze hoortest van Amplifon gaat gepaard met een uitgebreide analyse en beoordeling van uw huidige gewoonten en behoeften, in relatie met uw gehoor. Tijdens de eerste afspraak staat alles in het teken van een informatieve, behulpzame en ontspannen kennismaking. Onze audioloog stelt u enkele vragen over uw gezondheid, uw gehoor en uw levensstijl. Het doel is niet alleen om te bepalen of uw gehoorverlies wordt veroorzaakt door leeftijd, ziekte, beroep of hobby's. Het is ook om de situaties te bekijken waaraan uw mogelijke hoortoestel wordt blootgesteld.

Bij Amplifon vindt de hoortest plaats in vier fasen:

1. Uitwisseling van uw gehoor en levensstijl

De audioloog zal u vragen stellen over uw gezondheid, levensstijl, omgeving en waarom u hebt besloten om deze hoortest te doen. Het doel is om uw behoeften te begrijpen om u te begeleiden naar de beste hooroplossing.

2. Onderzoek uw oren

De audioloog onderzoekt uw gehoorgang met behulp van een instrument dat een 'otoscoop' wordt genoemd en controleert of er niet te veel oorsmeer of een voor de hand liggend probleem is, zoals een mogelijke infectie. Als ze een probleem in uw oor detecteren, kunnen ze u doorverwijzen naar een NKO-arts die de diagnose zal stellen en de juiste behandeling voorschrijven.

3. De hoortest en het Amplifon-protocol

Deze test wordt uitgevoerd met behulp van een audiometer en wordt gebruikt om uw vermogen te meten om verschillende soorten geluidsfrequenties te horen. Met de hulp van een gespecialiseerde hoofdtelefoon zal hij u vragen zorgvuldig naar geluiden te luisteren en te signaleren wanneer u ze waarneemt.

Uw gehoor wordt gemeten op 360° via 4 soorten gehoortests:

- De tonale audiometrietest (horen van lage intensiteitsgeluiden): er worden verschillende geluiden uitgezonden en u vertelt de audioloog wie u hoort. Deze eerste test bepaalt het niveau van geluidsamplificatie van uw volgende hoortoestel.

- De stem-audiometrietest in stilte (stille spraaktest): deze test meet uw sociale ongemak bij het begrijpen van spraakberichten.

- De spraak-audiometrietest in ruis (spraaktest in ruis): u luistert naar een gesprek in een lawaaierige omgeving of woorden die u moet herhalen. Onze audiologen evalueren uw problemen in lawaaierige situaties.

- De ANL-test of geluidstolerantietest: het doel van deze test is om uw geluidstolerantie te meten. Het resultaat stelt ons ook in staat om de instellingen van uw hooroplossing beter aan te passen. 

4. Uitleg van uw audiogram

Aan het einde van deze hoortest wordt uw niveau van gehoorverlies weergegeven met een grafiek genaamd "audiogram".  De audioloog helpt u om het te begrijpen. Het audiogram is een representatieve grafiek van uw gehoor. Het doel ervan is om het type doofheid te visualiseren waaraan u lijdt en het belang ervan. Als uw resultaten wijzen op een gehoorverlies waarvoor een apparaat nodig is, zal de audioloog u doorverwijzen naar een NKO-arts voor een voorschrift. Als u al een voorschift heeft, zal de audioloog de verschillende hoortoestellen met u bespreken en degene kiezen die het best bij uw behoeften en uw budget past. Zodra het apparaat  gekozen is, kunt u het thuis twee weken gratis uitproberen voordat u beslist.

Wat is de volgende stap?

Na uw hoortest zijn er twee gevallen:

- Uw gehoor is normaal: het betekent dat het hoortoestel niet nodig is. U moet echter uw oren beschermen. Aarzel niet om uzelf uit te rusten met gehoorbescherming voor al uw activiteiten om u te beschermen tegen de risico's die verband houden met water, geluid, atmosferische druk....... Als u ouder dan 50 bent, is het aanbevolen om elk jaar een hoortest te doen om de ontwikkeling van uw gehoor te volgen.

- U lijdt aan een gehoorverlies: uw gemiddelde gehoorverlies is groter dan 40dB. Er zijn veel oplossingen om voor u te zorgen. Het dragen van een hoortoestel helpt u om uw gehoor te behouden en om u te helpen die geluiden te vinden die u kwijtgeraakt bent.

Amplifon biedt een gratis proefperiode van minimaal twee weken om onze verschillende hooroplossingen te testen. Tijdens de hele duur van het hoortoestel staan audiologen van de Amplifon-hoorcentra tot uw beschikking om uw gehoor regelmatig te bewaken.

*Niet-medische test

 

Onze audiologen

Als wereldleider inzake hooroplossingen hebben we de best opgeleide mensen om uw behoeften te begrijpen. Dankzij hen kunnen we voor u de beste oplossing vinden om opnieuw zonder problemen te kunnen communiceren.
Lees verder