image

Hebt u tinnitus?

Wat is tinnitus of oorsuizen ?

Eenvoudig en kort samengevat komt het erop neer dat personen die last hebben van tinnitus of oorsuizen geluiden horen die niet afkomstig zijn van een externe bron, maar veroorzaakt worden door een interne oorzaak in het oor.

Die oorsuizingen kunnen in een aantal vormen voorkomen: het geluid kan worden gehoord in één oor, beide oren of zelfs in het midden van het hoofd. Het kan constant zijn, of komen en gaan. Tenslotte kan het om een geruis, gebrom, gefluit, een combinatie van die elementen of zelfs nog andere soorten geluid gaan.

Wat zijn de oorzaken van tinnitus en oorsuizen ?

Tinnitus is op zich geen ziekte of aandoening, maar wordt vaak gezien als een symptoom van een probleem met het gehoor. Over het algemeen treedt tinnitus op als het gehoor op een of andere manier beschadigd is - een aantal van de oorzaken zijn:

  • Blootstelling aan harde geluiden
  • Oorinfecties
  • Hoofdletsel
  • Ophoping van oorsmeer

Dit zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken, maar tinnitus kan ook een bijwerking zijn van medicatie of het gevolg van andere gezondheidsklachten, zoals een hoge bloeddruk. Hoewel het iedereen kan treffen, onafhankelijk van de leeftijd, is de precieze oorzaak van tinnitus vaak niet te achterhalen.

Tinnitus behandelen: wat kan ik doen ?

Tinnitus of oorsuizen kan verwarrend of zelfs beangstigend werken als het voor het eerst wordt waargenomen, maar het is ondanks zijn vervelende karakter zelden een symptoom van een ernstige aandoening. Als uw oorsuizingen langer dan een week aanhouden of als ze van invloed zijn op uw dagelijkse leven, doet u er goed aan om naar de huisarts of neus-keel-oorarts te gaan of een afspraak te maken met een Amplifon-audioloog voor een gratis hoortest.

In sommige gevallen kunnen ontspanningsoefeningen een oplossing bieden. Er bestaan ook speciale hoortoestellen, die kalmerende tonen produceren om tinnitus te 'maskeren' zodat u rustiger kan inslapen of ‘s avonds gemakkelijker kan ontspannen. Voor meer info over tinitus en de manieren waarop u ze kan behandelen, kan u terecht in een Amplifon hoorcentrum in uw buurt, of neem contact met ons op via onze contactformulier of via telefoon 0800 94 229.

U vindt ook meer info op onze blog! We hebben een specifiek artikel hierover: hoe voorkom ik tinnitus, de ziekte van Ménière en zenuwdoofheid?