image

De audiometrietest

Wat is een audiometrietest?

Gehoorverlies treedt voornamelijk op vanaf een bepaalde leeftijd maar kan iedereen overkomen. Een van de beste manieren om gehoorverlies, waaraan u eventueel lijdt, te meten is het gebruik van audiometrie. Audiometrie maakt het mogelijk om de goede werking van uw gehoor te testen via de testing van de intensiteit en de toon van de geluiden, evenwichtsproblemen en andere problemen gelinkt aan het binnenoor. De eenheidsmaat van geluidsintensiteit is decibel (dB). De eenheidsmaat van toonhoogte is dan weer Hertz waarbij de toonhoogte wordt gemeten in cycli per seconde. Een audiometrietest wordt door een arts uitgevoerd die specialiseert in de diagnose en behandeling van gehoorverlies, genaamd audioloog.

 

Waarom een audiometrietest uitvoeren?

Een audiometrietest wordt uitgevoerd om de kwaliteit van uw gehoor te bepalen. Dit kan zowel in het kader van een routine onderzoek als reactie op een waarneembaar gehoorverlies.

De meest voorkomende redenen van gehoorverlies zijn:

  • Een aangeboren afwijking
  • Een chronische infectie van het oor
  • Een erfelijke ziekte zoals otosclerose waarbij een abnormale botgroei het juist functioneren van de oorstructuur belemmert
  • Een doorboord trommelvlies
  • Een ziekte van het binnenoor zoals de ziekte van Menière
  • Regelmatig blootstaan aan hard geluid
  • Een verwonding aan het oor

Oorbeschadigingen of blootstelling aan hard geluid gedurende een lange periode kunnen leiden tot gehoorverlies. Geluid boven 85 dB, zoals tijdens een rock concert, kan al gehoorverlies veroorzaken na amper een paar uren. Het is dan ook goed om oordoppen te dragen als u regelmatig wordt blootgesteld aan luide muziek of aan industrieel lawaai.

Hoe zich voorbereiden op een audiometrie?

Audiometrie is niet invasief en houdt geen enkel risico in waardoor eigenlijk geen enkele voorbereiding nodig is. U hoeft enkel de richtlijnen van de audioloog te volgen. Een audiometrietest veroorzaakt geen pijn of ongemak en duurt ongeveer 45 minuten tot een uur. 

Een audiometrie valt uit elkaar uit verschillende tests:

- De zuivere toontest: deze meet het zwakste geluid dan u kan horen bij verschillende toonhoogtes. Ze wordt uitgevoerd met een audiometer, een apparaat die geluiden speelt via een hoofdtelefoon. De audioloog zal in één oor tegelijk een aantal geluiden afspelen op verschillende intervallen om uw geluidsspectrum te bepalen. De audioloog zal u richtlijnen geven zoals het opheffen van de hand zodra het geluid hoorbaar wordt.

- Een andere gehoortest zorgt ervoor dat uw audioloog uw capaciteit kan inschatten tot het onderscheiden van woorden tegen achtergrondgeluid. Men zal u een stuk geluid voorleggen en u vragen om te herhalen wat u hoort. Dat kan nuttig zijn om een diagnose van gehoorverlies te maken.

- Soms gebruikt men een stemvork om te bepalen in welke mate u trillingen hoort doorheen uw oren. De audioloog zal een metalen stemvork tegen het bot achter uw oor plaatsen. Zo kan hij ook een botoscillator gebruiken om te meten hoe trillingen doorheen het bot tot het binnenoor reiken. In dat geval gaat het om een metalen toestel dat trillingen uitstraalt die lijken op een stemvork.

Wat gebeurt er na de test?

Na de test bekijkt de audioloog samen met u de resultaten. Naargelang de manier waarop u volume en toon hoort, zal de audioloog u inlichten over te nemen voorzorgsmaatregelen, zoals het dragen van oordoppen, dan wel over meer corrigerende maatregelen die u zou kunnen nodig hebben, zoals het dragen van een hoorapparaat.

Indien u interesse heeft om te weten wat uw gehoorsituatie is of indien u lijdt aan een reëel gehoorverlies, aarzel dan niet om een afspraak te maken in een Amplifon hoorcentrum in uw buurt voor een gratis hoortest