Hogyan kezdjük el a beszélgetést?

Nem könnyű helyzet, amikor valamelyik szerettünk hallásproblémával küzd. Az élet azonban csak jó hallással lehet teljes, ezért a szeretteit úgy támogathatja, hogy megmutatja nekik, hogy a szakértő segítség, amely révén a hallásuk az egész életüket megváltoztató módon javítható, könnyen és gyorsan elérhető.

Nehéz megtalálni a megfelelő időpontot a hallásprobléma megbeszélésére, mivel az érintett személy reakciója sokszor kiszámíthatatlan lehet. A probléma tagadása és megbeszélésének elutasítása gyakran tapasztalt reakciók. A támogatás a legfontosabb dolog a folyamat során végig, mert ezzel érhető el mindenki számára a legjobb eredmény.

A következőkben összegyűjtöttünk néhány ötletet arra, hogyan kezdje el a szeretett személlyel azt a beszélgetést, amely elindíthatja őt a jobb hallás felé vezető úton.

1. Válassza a megfelelő időt és helyet!

Olyan helyet válasszon, amely kellően szeparált és kényelmes a szeretett személynek, esetleg az ő kedvenc helyét, ami csendes és zajtól mentes, mivel ezek a beszélgetések sokszor nem egyszerűek, hiszen az érintett személy vonakodhat erről a témáról beszélni, vagy bármiféle segítséget elfogadni. Ne lepődjön meg azon, ha a szeretett személy nem hall meg elsőre mindent, és bizonyos dolgokat el kell ismételnie! Forduljon vele szembe, beszéljen tisztán és ne túl gyorsan, így segíthet neki a lehető legtöbbet megértenie a beszélgetésből.

2. Hallgassa meg a szeretett személyt, legyen megértő és együttérző!

A beszélgetést legjobb úgy kezdeni, hogy elmondja a saját aggályait úgy, hogy közben kimutatja együttérzését. Ezután hallgassa meg a szeretett személy aggályait, hagyja, hogy magától beszéljen, és próbálja megjegyezni a hallottakat! A következőkben mondja el, Ön hogyan vélekedik ezekről az aggályokról, és hogy milyennek látja ezeket az ő szemszögéből!

3. Legyen a beszélgetés szívből jövő!

Nagyon fontos, hogy amikor ilyen témát beszél meg a szeretett személlyel, kimutassa együttérzését és szívből beszéljen. Kerülni kell azokat a kérdéseket, amelyek védekezésre késztethetik a szeretett személyt, mert ez sértődéshez vezethet, és akadályozhatja a segítség újabb felajánlását a jövőben.

Ha arról beszél a szeretett személlyel, hogy milyen fejletté vált a technológia a hangminőség, az általános teljesítmény és a készülékek kialakítása terén, lehetőséget adhat arra, hogy elmondja neki, ő hogyan tapasztalhatja meg ezt az új élményt, amely segítségével minden gond nélkül lesz képes a környezetével kommunikálni.

4. Mondja el, hogy Önre milyen hatással van a szeretett személy hallásproblémája!

Mesélje el a szeretett személynek, hogy a hallásproblémája hogyan érinti Önt és/vagy az egész családot! Soroljon fel konkrét példákat a hallásprobléma megnyilvánulásaira, mert ezzel is segítheti a probléma felismerését és elfogadását a szeretett személy részéről! Ha irányt mutat, támogatást nyújt a szeretett személynek, és biztosítja őt arról, hogy mindenkor mellette áll, segíthet neki átjutni a jobb hallás felé vezető út kezdeti akadályán.

5. Mondja el, mit kell tenni azért, hogy együtt fedezhessék fel újra a hangok csodálatos világát!

Mondja el a szeretett személynek, hogy milyen előnyei lesznek, ha újra képes lesz azokat a dolgokat csinálni, amiket szeret! Ha a szeretett személy esetleg aggódik a hallásvizsgálat miatt, ajánlja fel, hogy elkíséri a hallásközpontba! A hallásvizsgálatkor támogathatja a szeretett személyt, és kérdéseket tehet fel, így mindketten alaposan megismerhetik azokat a lehetőségeket, amelyekkel a szeretett személy hallása és egész élete jobbá tehető. Élni jó. Hallani kell.