A hallás folyamata

A hallás egy rendkívül összetett folyamat. Az öt érzék közül az első, amely már a magzatban kifejlődik, és amely képessé teszi őt a külvilággal való kapcsolatra. Életünk során folyamatosan gyűjtünk információkat érzékszerveink segítségével. A látás, tapintás, szaglás és ízlelés mellett az egyik legfontosabb a hallási információ, ahol a fülnek kiemelkedő feladata van.

Hogyan működik a hallásunk?

A hallásunk a következőképpen működik:

  1. A fülkagyló begyűjti a hangot, és végigvezeti a hallójáraton.
  2. A hanghullám eléri a dobhártyát, és rezegtetni kezdi azt. Az apró rezgések átterjednek a középfül apró csontocskáira (kalapács, üllő és kengyel).
  3. Innen a rezgés a hallócsigába jut, és átterjed a szőrsejtekre.
  4. A szőrsejtek a rezgést elektromos jelekké alakítják, melyek a hallóideghez, majd az agyba jutnak, ami végül beszédként, zajként, stb. értelmezi azokat.

Ahhoz, hogy ezt a folyamatot megérthessük, vegyük sorra a fülünk különböző részeit:

Külső fül

A külső fül magában foglalja a fülkagylót, mely segít nekünk abban, hogy meghatározzuk, hogy honnan jön a hang. Ezután jön a hallójárat, és végül a dobhártya. Amikor a hangok elérik a dobhártyát, rezgésekké alakulnak, melyek a középfülbe jutnak.

Középfül

A középfül egyetlen négyzetcentiméteren tartalmazza az emberi szervezet három legapróbb csontját: a kalapácsot, az üllőt és a kengyelt. Ezek a dobhártyától mozgásba jönnek, és 20-szoros erősítéssel közvetítik a belső fülbe az összes kifinomult gazdagságú hangot, az egyes hangtónusoktól a teljes beszédig.

Belső fül

A belső fülben a mély és magas hangokat felismerő szőrsejtek a csiga (cochlea) különböző részein helyezkednek el. A szőrsejteknek fontos szerepük van a hangok szállításában is, melyek így a hallóidegen keresztül elérik az agyat, és létrehozzák a hallásélményt.

Regisztráljon hallásvizsgálatra!