Hallásunk védelme, megelőzés

Mit nevezünk zajnak?

Zajnak minősítünk minden olyan hangot, amit kellemetlennek, zavarónak érzünk, vagy az egészségünkre, azaz a hallószerveinkre káros. Itt nem csak az erős hangokra kell gondolni, hiszen a kisebb intenzitású, állandó zajok is befolyásolják a kedélyállapotunkat, zavarják a pihenésünket és nem tudunk miattuk koncentrálni. Az erősebb hangok megemelik a vérnyomásunkat és a pulzusunkat, hatásukra megváltozik a vérkeringés is. Ha pedig tovább emelkedik a zaj intenzitása, a hallószerveink is károsodhatnak. 

Mennyit bír a fül? 

Az üzemi zajártalom mértékének megállapítására különböző zajszint határokat állapítottak meg, ami alapján azt láthatjuk, hogy a dolgozókat egy munkanap alatt mennyi ideig lehet a zaj hatásának kitenni anélkül, hogy veszélyeztetetté válnának. Ezek a mindennapi életre is vonatkoztatható értékek: 

Zajszint

Halláskárosodáshoz szükséges idő

90 dB

8 óra

95 dB

4 óra

100 dB

2 óra

105 dB

1 óra

110 dB

30 perc

115 dB

15 perc

120 dB

7,5 perc

Az extrém erejű, hirtelen zajok, mint például a petárda, vagy a lövés, azonnali halláskárosodást okoznak. 

Kerüljük az erős zajokat

A halláskárosodás egyik leggyakoribb oka a kiemelkedő zajterhelés. Ha elkerüljük azt, hogy erős zajok érjék a fülünket, sokat tehetünk a halláscsökkenés ellen. Ilyen hangok például a lőfegyver, teherautó, egyes szerzámok zaja, motorzaj, robbanás, hangos zene, hangos sportesemény. Számos háztartási készülék ad ki túl erős hangot. A konyhai robotgépek, hajszárítók, darálók, porszívók vagy gyermekjátékok vásárlása során ügyeljünk arra, hogy jó minőségű, megfelelően szabályozott és ellenőrzött készüléket vegyünk, így elkerülhető a túlzott zajterhelés. Ezzel együtt a televízió, rádió hangerejét is csökkentsük, amennyire csak lehet.

Megfelelő hallásvédelem

Ha elkerülhetetlen, hogy hangos zajoknak tegyük ki magunkat, gondoskodjunk a megfelelő, professzionális hallásvédelemről. A jó minőségű füldugók és fülvédők megvédik az erős zajokra érzékeny, belső fülben található apró szőrsejteket és hajszálereket.

A fűnyírók, motorkerékpárok, ipari gépek, zenés helyek mind veszélyt jelentenek, védekezzünk ellenük. Bizonyos munkahelyi környezetben a zajvédelem kötelező és elengedhetetlen. Erős zaj éri azokat, akik gyárakban, az építőiparban, reptereken, vagy az éjszakai életben dolgoznak. Nekik bizonyos esetekben kötelező, egyébként pedig erősen ajánlott a megfelelő zajvédő eszköz használata. De elég egy éjszakai zajos környezet, amitől nem tudunk aludni, vagy egy kéziszerszám hangja, amibe belesajdul a fülünk, hangos zenehallgatás, vagy nagy hangerővel működő játék, hogy lássuk, a zajvédelemre nem csak egy munka során lehet szükség. De milyen lehetőségeink vannak? 

Füldugó

Hallószerveinket legegyszerűbben a gyógyszertárakban kapható olcsó, ám nem túl hatékony füldugóval is védhetjük. Ezek a hallójáratba helyezve felveszik annak formáját, elzárva az érzékeny szerveinket az erős zajoktól. Ám nem biztosítanak teljes védelmet, ehhez a fülünkhöz pontosan illő, egyénileg készített védő fülillesztékre van szükség. 

Egyedi fülilleszték

Ha ilyet hordunk, biztosak lehetünk benne, hogy a hallójáratunk tökéletesen zárt és védett az erős zajoktól. Ráadásul már léteznek olyan védők, amikbe speciális szűrők építhetők, a felhasználó igényeitől függően: ezek vagy a mély hangokat csillapítják és a beszédhangokat engedik át, vagy csak a magas hangokat szűrik. Ezek az eszközök üzemi zajhoz nem javasoltak, de ha alváshoz, zene hallgatásához, vagy kézi szerszámaink használata mellé keresünk zajvédelmet, tökéletesen megbízhatóak. 

Üzemi zaj

A professzionális zajvédő eszközök, mint a fültok a zajvédelmi sisak, vagy ruha az üzemi zajártalom elleni védekezéshez használhatóak. Ha egy bizonyos zajszint feletti a munkakörnyezet, a használatuk kötelező, amit nagyon komolyan kell vennünk a hallási egészségünk megőrzése érdekében.

 

Mindent a hallásról

10 lépés a jobb hallásért