Fülzúgás

A tinnitus latin szó, mely magyarul zúgást, csengést, sípolást jelent. A fülcsengés, fülzúgás, fülbúgás és sípolás egy külső hanginger hiányában fellépő   hangérzet. Lehet a tinnitus egyoldali vagy kétoldali vagy ritkábban fejben megjelenő szimmetrikus jellegű. Nyugodt csendes környezetben (reggel, este) a legkellemetlenebb. Tartós fennállása esetében a mindennapi életet zavarja, súlyosabb esetben depresszióhoz, koncentrációs zavarokhoz, kisebb nagyobb munkaképtelenséghez vezet. Két formája ismert. Amit csak az egyén észlel (ez a gyakoribb) annak a neve: szubjektív fülzúgás. Bizonyos esetekben a fülzúgás mások számára is észlelhető (például fonendoszkóppal), ezt nevezzük: objektív fülzúgásnak.

A fülzúgás nem betegség, hanem tünet és a világban a lakosság 6-20%-a észleli  országonként eltérő mértékben. Hazánkban a becsült adat szerint 6-8%-át érinti a lakosságnak, ami számokban kifejezve több mint 500 ezer főt jelent. Ebből közel 100 ezer ember már az egészségügyi ellátásra szorul.

A fülzúgás okai:

 • fülbetegségek: pl. egyszerű fülzsírdugó, középfül gyulladás, fülkürt hurut, otosclerosis, zajártalom (diszkó, petárda, lövészet, zajos munkahely).
 • elsősorban szédüléssel járó Méniére betegség, acusticus neurinoma (jóindulatú agydaganat fajta).
 • anyagcsere betegségek (cukorbetegség, pajzsmirigy rendellenesség)
 • keringési zavarok ( magas vérnyomás, szívproblémák)
 • gyógyszermellékhatások,
 • mozgásszervi elváltozások (különösen a nyaki gerinc deformitások)
 • alkohol, kávé, nikotin és kábítószerek
 • fogászati problémák (állkapocs ízület, fogak egyenetlen kapcsolódása)
 • negatív stressz, megterhelő élethelyzetek (munka és magánélet egyensúlyának zavarai).
 • koponya és agysérülések

Hogyan jelentkezik a fülzúgás?

 Sokszor az érintettek egyik napról a másikra észlelik (akut tinnitus), de nagyon sok esetben már hosszabb ideje észlelik a zúgást hol erősebben, hol gyengébben, neve: krónikus tinnitus.

A panaszok: sziszegő, morajló, fütyülő, kattogó, susogó hang, mely lehet folyamatos vagy ritmusos vagy szakadozott.

Mely korosztályt érinti? 

Az utóbbi időben egyre fiatalabb korban jelentkezik a fülzúgás, már akár 25-35 éves korban is elkezdődhet. A nagy többség a közép és időskorúakból áll (esetek 60-80%-a).

 

Okozhat e a tinnitus halláskárosodást?

Önmagában a tinnitus nem okoz hallásromlást, ám a tinnitusról panaszkodók közel 50 -60%-a valamilyen fokban halláskárosodott is. Sokszor előbb vesszük észre a fülzúgást, mint a hallásromlást. Annak érdekében, hogy még időben beavatkozhassunk erősen javasolt a rendszeres hallásszűrés, főleg, ha már a zúgás zavaróvá válik.

Mit lehet tenni a fülzúgás megszüntetésére, illetve enyhítésére?

Az akut, azaz hirtelen fellépő fülzúgással mielőbb érdemes szakorvost felkeresni a fül-orr-gégész személyében. Amennyiben a szakember úgy ítéli meg más szakorvosok kivizsgálására is javaslatot tesz.

Mi a helyzet, ha nem múlik a zúgás, de már alapos kivizsgálás történt?

Hazánkban is elérhető az eddig világszerte a legsikeresebbnek tartott TRT (tinnitus retraining therapy) gyógymód. Az országban egyedül álló módon, a külföldi tapasztalatokkal és ott szerzett szakmai ismeretekkel rendelkező gyógyítók az AMPLIFON Tinnitus Centrumban találhatók. Speciális vizsgálati módszerrel  állapítják meg a gyógyuláshoz vezető utat. A centrumba érkezve egyszerre találkozik a beteg  a tinnitusban több évtizedes gyakorlatot szerzett fül-orr-gégész szakorvossal és a zúgáscsökkentő tréningeket és módszereket ismerő pszichológussal. A külföldön bevált TRT terápiát jól ismerő   szakembereink egy órás vizsgálattal megtervezik a gyógyítás lépéseit.

A TRT terápia lényege:

A tinnitus habituációja révén a beteg megtanulja figyelmen kívül hagyni a bizonyos – legtöbbször negatív jelentésű-  zavaró ingereket. A zaj igy idővel erősen lecsökken és sok esetben eltűnhet a figyelem fókuszából. Pavel Jastreboff találta fel fül- és agykutatásai során az úgynevezett „rózsazaj”-hatást, ami a tenger zúgásához hasonlít. A fülbehelyezhető kis készülékkel, a zajgenerátorral rövidebb mint 6 hónap alatt jelentős javulás várható, azaz hatékony eszköz a fülzúgás kezelésében. Természetesen az eszköz csak része a terápiának és az alábbiakban ismertetjük a teljes gyógymódot.

A jó hír (és a rózsazaj hatásosságát bizonyítja), hogy a hallásproblémával küszködők is hozzájuthatnak olyan kombinált készülékhez, ami a zajgenerátor és hallókészülék mindkét funkcióját magában foglalja.

A komplex terápia részei:

 • fülzúgásenyhítő készülékek
 • hatékony fülzúgáscsökkentő gyógyszerek (csak indokolt esetben).
 • autogén tréning, fókuszterápia, mindfullness, egyéb kognitív terápia és csoportterápia.

 

Az Amplifon Tinnitus Centrum Budapesten a 6. kerületi hallásszalonban található. Itt fogadják a szakemberek a betegeket előjegyzés alapján. A kombinált terápia még a hosszabb ideje fennálló és zavaró tinnitus esetén a betegek túlnyomó részénél 60-80%-os javulást eredményez.

Helye: AMPLIFON Tinnitus Centrum

1076 Budapest, Andrássy út 76

telefon: 06-1-311-50-58

 

Javasolt szakanyagok és web helyek:

www.tinnitus.hu

Magyar Tinnitus Egyesület Facebook oldala:

https://www.facebook.com/fulzugas/

Regisztráljon online hallásvizsgálatra!