Az Amplifonról

Az Amplifon a világ vezető hallókészülék forgalmazója, kb. 10%-os világpiaci részesedéssel. 5 földrész 21 országában 10 000 hallásközpont, franchise partner illetve szolgáltató központ alkotja a globális hálózatát. A munkatársak létszáma meghaladja a 14 000 főt.

Az Amplifon Magyarországon

Az Amplifon Magyarország Kft. hazánk piacvezető hallókészülék forgalmazó vállalata. Magyarországon elsőként - országos lefedettséggel - 74 hallásközpontot üzemeltet a hallásrehabilitáció területén napjainkban elérhető összes megoldással rendelkező vállalat.

Az Amplifon jogelődjét, a Viton Kft.-t öt magyar vállalkozó kedvű szakember alapította 1992-ben. Akkoriban a Viennatone - azóta már nem létező, ausztriai hallókészülék márka - termékeit forgalmazták országszerte, kórházak hallásvizsgálói keretén belül.

1996–ban a cég tulajdonosai úgy döntöttek, hogy a magas szakmai színvonalon megvalósítható egészségügyi ellátás és az ügyfélközpontú kiskereskedelmi szolgáltatás előnyeit ötvözik, és 1996-ban a budapesti Andrássy úton megnyitották Magyarország első, magánkézben lévő hallásközpontját. A hazai hallókészülék piacon újnak számító szolgáltatási modell sikeresnek bizonyult, így újabb hallásközpontok nyíltak meg Budapesten és vidéken egyaránt.

Az új évezred elején egy felkérésnek köszönhetően a Viton Kft az implantálható hallásmegoldások szakterületére is belépett, ennek köszönhetően a cég (majd annak jogutódja, az Amplifon) 2000 óta az ausztrál Cochlear® vállalat cochleáris implantátumainak és Baha® készülékeinek hivatalos magyarországi disztribútora. A Cochlear® világpiaci részesedése meghaladja a 70%-ot az implantálható hallásmegoldások piacán.

Az Amplifon milánói központja 2002-ben úgy döntött, nemzetközi terjeszkedési stratégiáját követve ajánlatot tesz a Viton Kft. felvásárlására, amit a tulajdonosok elfogadtak, így elindulhatott egy új, a hazai piaci viszonyokat és ügyféligényeket kitűnően ismerő valamint a nemzetközi szakmai tapasztalatokat egyaránt felhasználó vállalat felépítése.

Napjainkra az Amplifon Magyarország Kft. 74 hallásközpontot üzemeltet országszerte, ezzel a legnagyobb hallókészülék forgalmazó hazánkban. Célunk, hogy Magyarországon az összes érintett számára biztosítsuk a legmagasabb szintű ellátást a hallásrehabilitáció területén.

Az Amplifon csoportról

A kezdetek

Az Amplifont Algernon Charles Holland angol mérnök alapította 1950-ben, Milánóban. Ekkor nyitotta meg első hallásközpontját a cég a Via Durini-n. Az 1960-as évek és az azt követő időszak az itáliai terjeszkedés jegyében telt el. A vállalat - folyamatosan növelve piaci részesedését - az Olaszország legnagyobb hallókészülék forgalmazójává vált. Az Amplifon központja napjainkban is Milánóban található.

Nemzetközi terjeszkedés

Az Amplifon az olaszországi terjeszkedést követően - az 1990-es években a nemzetközi hallókészülék forgalmazói piacra lépett úgy, hogy a kezdeti időszakban elsősorban már működő cégeket vásárolt fel. Először Spanyolországban (1992) és Portugáliában (1998) majd Franciaországban (1998) és Svájcban (1998) kezdte el kiépíteni hallókészülék kiskereskedelmi hálózatát.

1999 fontos év, hiszen egy újabb földrészre lépve, az Egyesült Államokban folytatódott az akvizíció. Majd Hollandia (2000) és Kanada (2002) után, a magyarországi Viton Kft. felvásárlásával - Közép-Kelet Európában elsőként - hazánkban is érdekeltséget szerzett a vállalat.
2003-ban újabb kontinensen - Egyiptom révén - Afrikában, majd további fontos európai országokban, így Németországban (2003), az Egyesült Királyságban (2006), Írországban (2006) valamint Belgiumban (2009) illetve Luxemburgban (2010) lépett a helyi hallókészülék piacra az Amplifon.

2010 egy újabb mérföldkő, amikor is Ausztrália és Új-Zéland vezető hallókészülék disztribútor hálózatának (National Hearing Care, Bay Audiology) felvásárlásával (2010) illetve az indiai nyitások következtében (2010) immáron – a világon egyedüli hallókészülék forgalmazóként - 5 földrészen szolgáltat a csoport magas minőségű szolgáltatásokat. 2012-ben a törökországi és lengyelországi nyitásokkal 20 országot foglal magába az Amplifon Group teljes hálózata.

Amplifon a tőzsdén

2001. június 27-én az Amplifon belistázásra került az itáliai tőzsde STAR szegmensébe. Ezzel a cégcsoport többek között azt is vállalja hogy teljesíti azokat a szigorú követelményeket, amelyekre nyílvánosan működő részvénytársaságként kötelezik az előírások. A média és más eszközök segítségével időben és teljes körűen publikálja a a vállalat idevonatkozó pénzügyi adatait, illetve a likviditással és a vállalatvezetés döntéseivel kapcsolatos információkat.