A hallókészülékek fajtái

A hallókészülékek megjelenési formája többféle lehet. Elhelyezhetőek a hallójáratban, a fül mögött, vagy akár egy szemüveg szárában is.

A fül mögötti hallókészülékek (BTE)

A fül mögötti hallókészülékek napjainkban már nagyon diszkréten helyezkednek el a fül mögött amellett, hogy súlyos halláskárosodásra is megoldást nyújtanak.  A készülék a hangot egy fülilleszték segítségével juttatja el a hallójáratba. Szerviz igényük jelentősen kevesebb, mint a fülbe helyezhető hallókészülékeké, mert a hallókészülék elektronikája a fül mögött helyezkedik el, nem pedig a hallójáratban, ahol fülzsír/cerumen miatt eldugulhatna, illetve a párásodás miatt korrodálódhatna. Ezért a készülék azoknak is megfelelhet, akik fokozott fülzsírtermelődéssel küzdenek. További előnye, hogy a kezelő felület bizonyos típusoknál jelentősen nagyobb, mint a hallójárati készülékeknél, így azoknak akiknek a finom mozgások nehézséget okoznak, könnyebben kezelhető ez a típus.

Megkülönböztetünk nyitott és zárt illesztésű, valamint a külső hangszóróval felszerelt fül mögötti hallókészüléket.

A nyitott illesztéket abban az esetben alkalmazzák, amikor a magas frekvenciájú hangok érzékelése csökken, a mély hangok meghallása ép, vagy enyhe fokban károsodott. A nyitott illesztés nem zárja el a hallójáratot, emiatt természetes hangélményt nyújt, a fül jól tud szellőzni, és nem okoz dugultság érzetet.

A zárt illeszték súlyos halláscsökkenés orvoslására is alkalmas, mert ezzel az illesztéssel érhető el a legnagyobb hangerősítés anélkül, hogy a hallókészülék sípolna, gerjedő hangot adna. Ezt az illesztéket egyéni minta alapján készítik el, melynek formáját a hallásspecialista a hallásveszteséget és a fül anatómiai felépítését figyelembe véve választ meg.

A külső hangszórós készülékek egy vékony vezeték segítségével juttatják a hangot a hallójáratba elhelyezett hangszóróba, ezáltal nagyobb erősítésre ad lehetőséget, amellett hogy a nyitott illesztés komfort érzetét nyújtja kellemetlen gerjedő, sípoló hang nélkül. Mivel a hangszóró a hallójáratban van, kisebb erősítéssel is jó hallás biztosítható, ezáltal az elem élettartama növelhető.

Hallójárati készülékek (ITE)

A fülbe helyezhető hallójárati készülékek egyéni minta alapján készülnek el. Előnye, hogy külső szemlélő számára szinte észrevehetetlen.  Az enyhétől egészen a nagyfokú halláskárosodásig megoldást nyújt.

Három fajtáját különböztetjük meg: a mélyhallójáratit, a hallójáratit és a fülkagyló méretűt.

A mélyhallójárati hallókészülék kis és közepes fokú, bizonyos típusok nagyfokú halláscsökkenés megoldására alkalmasak. Behelyezéséhez jó kézügyesség szükséges, kívülről csak egy átlátszó apró damilszál látható, amely a készülék kivételét segíti.

A hallójárati készülék közepes nagysága miatt kis, közepes és enyhén súlyos halláscsökkenés esetén alkalmazható, mert mérete miatt nagyobb teljesítményre képes, mint a nála kisebb mélyhallójárati készülék. Nagysága miatt rendelhető rá hangerőszabályzó vagy programkapcsoló, illetve több mikrofonos rendszerrel ellátható, mely az irányhallásban nyújt segítséget.

A fülkagyló méretű hallókészülék a legerősebb és a legnagyobb a hallójárati készülékek között, ezért kezelése egyszerűbb és súlyos halláskárosodás kiküszöbölésére is megfelelő. Ezeknek a készülékenek a hátránya, hogy napi tisztítást igényelnek, és sűrűbben kell elemet cserélni bennük.

RIC hallókészülékek

Ez a hallókészülék piac egyik legfőbb technológia újítása: a hangszóró közvetlenül a hallójáratban helyezkedik el. Az extra kényelmet pedig egy szilikonból készült illeszték biztosítja. Ezek az apró méretű készülékek ideális megoldást nyújtanak az enyhe halláscsökkenéstől egészen a súlyos fokúig.