A hallókészülék működése

A hallókészülékek apró elektronikus eszközök, melyek felerősítik és érthetővé teszik a hangokat azok számára, akik valamilyen hallásproblémával küzdenek. Technikai fejlettségük és tudásuk szerint léteznek analóg és digitális jelfeldolgozású készülékek.

Analóg készülékek

A hagyományos készülékek analóg működésűek, de ezek csupán néhány kézi állítási lehetőséggel rendelkeznek, például szabályozható az erősítés vagy a hangszín. Mivel az analóg jelfeldolgozású készülékek a tudomány fejlődésének következtében napjainkra meglehetősen elavulttá váltak, az Amplifon Magyarország már nem forgalmazza ezeket.

Digitális készülékek

Ezek korunk legújabb vívmányai, melyek belsejében egy mikroprocesszor található. Programozásuk számítógép segítségével történik, ahol számtalan paraméter megváltoztatásával pontos, személyre szabott és különböző élethelyzetekben (pl. otthoni, utcai, színház stb.) használható illesztés érhető el.

Viselésük szerint megkülönböztetünk fülbe illetve fül mögé helyezhető hallókészüléket. Ezekről olvasson bővebben a Hallókészülékek fajtái menüpont alatt.

A hallókészülék részei

A hallókészülékek 5 alapvető részből állnak:

  1. A mikrofon veszi a környezetből érkező hangokat és átalakítja azokat digitális jelekké
  2. Az erősítő felerősíti a bejövő jelet és továbbítja a hangszóróba
  3. A hangszóró feladata a felerősített elektromos jel/digitális jel átalakítása hangjellé. Ez a módosított hang kerül a fülbe/hallószervbe.
  4. A  hallókészülékek gombelemekkel működnek
  5. A mikroprocesszor egy miniatűr számítógép, mely a készülék egyéni és változatos beállítását teszi lehetővé