image

Enkele tips om het gesprek aan te knopen

1. Kies het juiste moment en de juiste plaats

Kies een huiselijke plaats die comfortabel is voor u en voor uw kennis. U kiest best een rustige plaats, gezien de gevoeligheid van het onderwerp en het feit dat uw kennis er misschien helemaal niet over wil praten of niet bereid is om hulp te aanvaarden. Probeer duidelijk en niet te snel te spreken zodat niets van het gesprek verloren gaat.

2. Luister, probeer begrip te tonen en wees empathisch

Het is goed om het gesprek te beginnen met uw gevoelens of zorgen omtrent de situatie en empathie te tonen. Luister naar de mening en gevoelens van uw kennis en laat hem/haar aan het woord. Daarna kan u inspelen op zijn/haar mening en uw standpunt of visie verder toelichten.

3. Laat het een begripvol gesprek zijn

Het is belangrijk om begrip te tonen en vanuit het hart te spreken wanneer het over dit soort gevoelige onderwerpen gaat. U vermijdt best vragen die een defensieve reactie kunnen uitlokken. Het kan helpen om te wijzen op de mate waarin technologie intussen veranderd is. U kan aanhalen hoeveel kleiner en discreter hoortoestellen tegenwoordig zijn en dat ze veel performanter en esthetischer zijn. U kan het ook hebben over hoe de persoon in kwestie meer zelfvertrouwen zal krijgen en beter zal kunnen communiceren met de wereld om hem/haar heen.

4. Deel uw ervaringen en hoe het gehoorverlies van uw kennis een impact heeft op uzelf

Deel uw ervaring met hoe het gehoorverlies een invloed heeft gehad op uw eigen leven of dat van uw familie. Voorbeelden van specifieke situaties vernoemen kan helpen om uw kennis te doen inzien dat er effectief een hoorprobleem is. Het is belangrijk dat u steun een raad geeft en toont dat u er bent om samen die eerste stap te zetten.

5. Bespreek samen de volgende stappen naar een beter gehoor

Praat over hoe favoriete activiteiten of bezigheden, weer voller beleefd kunnen worden. Als uw kennis nerveus is voor de afspraak, stel dan voor om samen naar de audioloog te gaan. Aarzel bij de audioloog niet om ook zelf vragen te stellen zodat uw kennis zich beter op zijn gemak voelt en zelfzekerder is.