image

Hebt u last van oorsuizen?

Wat is tinnitus of oorsuizen ?

Ongeveer 10 tot 30 % van de Belgen ervaart oorsuizen. 1 op 6 volwassenen vinden dat erg hinderlijk met een verminderde levenskwaliteit tot gevolg. Mensen met tinnitus nemen geluid waar zonder aanwezigheid van een geluidsbron uit de omgeving. Tinnitus is geen ziekte maar een gewaarwording die een symptoom van een onderliggende aandoening of functiestoornis kan zijn.
We denken hierbij aan beschadiging van het gehoororgaan, of een probleem bij de verwerking van geluid naar effectieve waarneming in onze hersenen (centraal zenuwstelsel). Ook stress en emoties kunnen als mogelijke oorzaak in aanmerking genomen worden.
 

Wat veroorzaakt tinnitus?

De exacte oorzaak van die hinderlijke oorsuizingen is tot op heden nog steeds niet volledig bekend. We lijsten hieronder een aantal factoren op die gerelateerd kunnen zijn aan tinnitus.

Gehoorverlies

Naarmate we ouder worden, verliezen we een stuk van onze gehoorcapaciteit. Onze hersenen proberen die ontbrekende stukken informatie, die we fysisch niet meer horen, toch in te vullen. Tinnitus kan ook meer opgemerkt worden, omdat door het gehoorverlies ook omgevingsgeluiden niet meer goed gehoord worden en er minder afleiding voor de hersenen is.

Stress en angst

Tinnitus kan meer aanwezig zijn wanneer we angstig of depressief zijn.

Blootstelling aan luid lawaai

Ons binnenoor kan door hevige lawaaiblootstelling ook beschadigd worden waardoor gehoorverlies met oorsuizingen kan ontstaan.

Oorinfecties

Oorinfecties, verkoudheden,… kunnen ervoor zorgen dat we tijdelijk slechter horen en ook oorsuizingen ervaren. Het is belangrijk om steeds een arts te raadplegen zodat deze infectie behandeld kan worden.

Andere medische oorzaken

Tinnitus kan per uitzondering ook geassocieerd worden met andere medische oorzaken. Het is een goed idee om eerst bij een arts langs te gaan om andere oorzaken uit te sluiten.

Hoofd – en nektrauma

Raadpleeg steeds een arts wanneer je oorsuizingen ervaart na een hoofd- of nektrauma.

Medicatie

Bij sommige medicatie kan tinnitus een bijwerking zijn. Dit effect komt vaak voor, neem echter nooit zelf het initiatief om je medicatie stop te zetten maar raadpleeg steeds je arts.


Lees ook onze blog : hoe voorkom ik tinnitus, de ziekte van Ménière of zenuwdoofheid?

Wat te doen in geval van tinnitus

Probeer rustig te blijven. De meeste mensen hebben na verloop van tijd minder last. Er is één belangrijke tip die je zeker in acht dient te nemen – hoe verleidelijk het ook is: gebruik géén gehoorbescherming in alledaagse, normale geluidssituaties in de hoop dat je op die manier oorsuizen kan blokkeren. Gehoorbescherming kan op zo’n momenten het omgekeerde effect veroorzaken en meer last geven.  Het is echter proritair om gehoorbescherming te dragen wanneer je je in luid lawaai bevindt. We raden je aan om eerst langs te gaan bij je huisarts. Vele artsen zijn geïnteresseerd in deze problematiek en hebben zich hier goed over geïnformeerd. Je huisarts kan jou ook doorverwijzen naar een Neus-keel-Oor-arts of audioloog.

Eerste stappen

Ook al weten we dat tinnitus heel zelden betekent dat er iets ernstigs aan de hand is, is het belangrijk om een arts te zien. Hieronder lijsten we enkele tips op die je kunnen helpen vooraleer je naar je afspraak kan.

Geluidstherapie

Wanneer je moeite hebt met inslapen omdat je meer last ervaart ’s nachts, kan het helpen om zachte achtergrondmuziek of natuurgeluiden af te spelen via je smartphone (app), cd of radio.

Ontspanning

Stress en angst zorgen ervoor dat je oorsuizingen luider klinken. Ontspanningstechnieken zoals ademhalingsoefeningen, spierontspanning of yoga kunnen helpen om de luidheid van je tinnitus te verminderen, zodat je er ook minder last van ondervindt.
 

Een gezonde levensstijl

Belangrijk om je reacties op tinnitus te leren aanpassen, is om zowel mentaal als fysiek in goede gezondheid te blijven. Probeer gezond te eten, matig je alcoholconsumptie, sport geregeld en slaap voldoende. Wanneer je je lichaam gezond houdt en je geest actief en ervoor zorgt dat je hersenen afgeleid worden door een leuke, interessante activiteit zal je minder last ondervinden. Het oorsuizen varieert, het is niet omdat het vandaag een heel lastige dag is, dat het morgen geen betere dag kan zijn.

Lees ook onze blog : 5 manieren om tinnitus te verlichten: eerste hulp bij oorsuizen

Goed om weten

Hyperacousis

Sommige mensen met tinnitus ervaren een sterke overgevoeligheid voor bepaalde geluiden of geluid in het algemeen, we spreken hierbij over ‘hyperacousis’. Net zoals tinnitus, is hyperacousis een symptoom en geen ziekte, ook hiervoor kan gelijkaardige therapie gevolgd worden.

Wat we weten uit onderzoek...

We weten dat de meeste mensen met tinnitus na verloop van tijd weinig tot geen last meer hebben. Dit komt omdat onze hersenen interesse verliezen in het signaal dat gehoord wordt waardoor de tinnitus niet steeds opnieuw ‘gecheckt’ wordt. Dit laatste proces heet ‘habituatie’. Hoelang het duurt vooraleer onze hersenen hiertoe in staat zijn, varieert van persoon tot persoon. Er bestaan verschillende technieken om tinnitus meer handelbaar te maken.

Hierover kan je meer informatie krijgen bij onze audiologen in één van onze Amplifon hoorcentra.

Welke therapieën bestaan er voor tinnitus?

Er bestaat tot op heden geen bewezen “genezing” voor tinnitus en hyperacousis. Hoe dan ook weten we uit onderzoek dat mensen baat hebben bij het volgen van therapie om zichzelf te trainen op het correct leren omgaan met hun symptomen. Een recent onderzoek dat in samenwerking met onderzoekers van de Universiteit van Surrey en Cambridge werd uitgevoerd, toont aan dat – vanuit het perspectief van de persoon met tinnitus – een therapieprogramma gebaseerd op het principe van counseling, educatie en cognitieve therapie gefocust op tinnitus en hyperacousis de meest effectieve therapie vormt bij het aanpakken van de last van tinnitus en hyperacousis.

Zelfs als u de indruk heeft dat uw gehoor perfect normaal is, is het aangeraden om uw gehoor te laten testen bij een audioloog in één van onze Amplifon hoorrcentra. Door middel van een gedetailleerde hooranalyse wordt het eventueel gehoorverlies gemeten. Indien nodig kunnen hoortoestellen aangepast worden om uw gehoorverlies te corrigeren. Doordat uw gehoor opnieuw verbetert, kunnen het auditief systeem en ook de hersenen terug volgens hun normale werking functioneren.