image

Hebt u last van oorsuizen?

Wat is tinnitus of oorsuizen ?

Ongeveer 10 tot 30 % van de Belgen ervaart oorsuizen. 1 op 6 volwassenen vinden dat erg hinderlijk met een verminderde levenskwaliteit tot gevolg. Mensen met tinnitus nemen geluid waar zonder aanwezigheid van een geluidsbron uit de omgeving. Tinnitus is geen ziekte maar een gewaarwording die een symptoom van een onderliggende aandoening of functiestoornis kan zijn.
We denken hierbij aan beschadiging van het gehoororgaan, of een probleem bij de verwerking van geluid naar effectieve waarneming in onze hersenen (centraal zenuwstelsel). Ook stress en emoties kunnen als mogelijke oorzaak in aanmerking genomen worden.
 

Wat veroorzaakt tinnitus?

De exacte oorzaak van die hinderlijke oorsuizingen is tot op heden nog steeds niet volledig bekend. We lijsten hieronder een aantal factoren op die gerelateerd kunnen zijn aan tinnitus.

Gehoorverlies

Naarmate we ouder worden, verliezen we een stuk van onze gehoorcapaciteit. Onze hersenen proberen die ontbrekende stukken informatie, die we fysisch niet meer horen, toch in te vullen. Tinnitus kan ook meer opgemerkt worden, omdat door het gehoorverlies ook omgevingsgeluiden niet meer goed gehoord worden en er minder afleiding voor de hersenen is.

Stress en angst

Tinnitus kan meer aanwezig zijn wanneer we angstig of depressief zijn.

Blootstelling aan luid lawaai

Ons binnenoor kan door hevige lawaaiblootstelling ook beschadigd worden waardoor gehoorverlies met oorsuizingen kan ontstaan.

Oorinfecties

Oorinfecties, verkoudheden,… kunnen ervoor zorgen dat we tijdelijk slechter horen en ook oorsuizingen ervaren. Het is belangrijk om steeds een arts te raadplegen zodat deze infectie behandeld kan worden.

Andere medische oorzaken

Tinnitus kan per uitzondering ook geassocieerd worden met andere medische oorzaken. Het is een goed idee om eerst bij een arts langs te gaan om andere oorzaken uit te sluiten.

Hoofd – en nektrauma

Raadpleeg steeds een arts wanneer je oorsuizingen ervaart na een hoofd- of nektrauma.

Medicatie

Bij sommige medicatie kan tinnitus een bijwerking zijn. Dit effect komt vaak voor, neem echter nooit zelf het initiatief om je medicatie stop te zetten maar raadpleeg steeds je arts.


Lees ook onze blog : hoe voorkom ik tinnitus, de ziekte van Ménière of zenuwdoofheid?

Goed om weten

Hyperacousis

Sommige mensen met tinnitus ervaren een sterke overgevoeligheid voor bepaalde geluiden of geluid in het algemeen, we spreken hierbij over ‘hyperacousis’. Net zoals tinnitus, is hyperacousis een symptoom en geen ziekte, ook hiervoor kan gelijkaardige therapie gevolgd worden.

Wat we weten uit onderzoek...

We weten dat de meeste mensen met tinnitus na verloop van tijd weinig tot geen last meer hebben. Dit komt omdat onze hersenen interesse verliezen in het signaal dat gehoord wordt waardoor de tinnitus niet steeds opnieuw ‘gecheckt’ wordt. Dit laatste proces heet ‘habituatie’. Hoelang het duurt vooraleer onze hersenen hiertoe in staat zijn, varieert van persoon tot persoon. Er bestaan verschillende technieken om tinnitus meer handelbaar te maken.

Hierover kan je meer informatie krijgen bij onze audiologen in één van onze Amplifon hoorcentra.