Kom langs in één van onze Amplifon hoorcentra. Maak nu een afspraak

Tinnitus: oorzaken en behandelingen

Wat is tinnitus of oorsuizen?

Merkt u een geluid op dat alleen u kunt horen, dan lijdt u zoals een kwart van de volwassenen mogelijk aan tinnitus.

Bij ongeveer 10 tot 30% van de Belgen is tinnitus vastgesteld. 1 op 6 volwassenen vinden de tinnitus zo hinderlijk dat het de levenskwaliteit vermindert. Mensen met tinnitus (ookwel oorsuizen genoemd) nemen geluid waar, zoals oorsuizingen of een piep in het oor, zonder aanwezigheid van een geluidsbron in de omgeving. Tinnitus is geen ziekte maar een gewaarwording die een symptoom van een onderliggende aandoening of functiestoornis kan zijn. We denken hierbij aan beschadiging van het gehoororgaan, of een probleem bij de verwerking van geluid naar effectieve waarneming in onze hersenen (centraal zenuwstelsel). Ook stress en emoties kunnen als mogelijke oorzaak in aanmerking komen.

De verschillende vormen van tinnitus

Er bestaat acute tinnitus (fluittype), tamelijk ernstige tinnitus (zoemend type) of gemengde tinnitus (fluctuerend).

Het gevoel van geluid in de oren kan permanent of intermitterend zijn. Maar verwar tinnitus niet met auditieve hallucinaties (perceptie van muziek, stem, ...) want deze veroorzaken niet dezelfde problemen en hebben niet dezelfde behandelingen.

Meestal wordt er pulserende tinnitus beschreven. Deze soort tinnitus geeft het gevoel van een 'kloppend hart' weer, een fenomeen dat meestal gerelateerd is aan een probleem met de bloedsomloop.

Oorzaken van tinnitus

De exacte oorzaak van oorsuizen is tot op heden nog steeds niet volledig bekend. Verschillende studies suggereren dat tinnitus een hyperactiviteit van de neuronen van het auditieve pad is, wat door de hersenen als een geluid wordt geïnterpreteerd. Deze hyperactiviteit lijkt doordrenkt met de vernietiging van bepaalde cellen van het binnenoor.

Verschillende situaties kunnen leiden tot deze vernietiging van cellen: een geluidstrauma (luisteren naar muziek op hoog volume, vuurwerk...), veroudering van het gehoorsysteem op presbyacusis, het nemen van sommige giftige geneesmiddelen voor het oor, hoofdtrauma....

We lijsten hieronder een aantal factoren op die gerelateerd kunnen zijn aan tinnitus:

Gehoorverlies

We verliezen automatisch een deel van ons gehoor wanneer we ouder worden. Als reactie proberen onze hersenen de ontbrekende stukjes informatie, die we fysiek niet meer horen, via tinnitus te voltooien.

Mensen met gehoorverlies merken tinnitus ook sneller op omdat ze de omliggende geluiden niet horen. Het gevolg? Minder afleiding voor de hersenen en meer aandacht voor tinnitus.

Angst en stress

Gevoelens van angst en depressie kunnen tinnitus veroorzaken.

Blootstelling aan lawaai

Ons binnenoor kan door hevige lawaaiblootstelling ook beschagdigd worden waardoor tinnitus ontstaat.

Oorsuizen bij verkoudheid en oorinfecties

Als we een oorinfectie of verkoudheid oplopen kunnen we tijdelijk slechter horen en oorsuizingen ervaren. Bij een infectie is het belangrijk dat u een arts raadpleegt voor de juiste behandeling.

Andere medische oorzaken van tinnitus

Oorsuizen kunnen ook ontstaan door andere medische oorzaken. Het is verstandig om eerst uw arts te raadplegen om die uit te sluiten.

Hoofd- en nektrauma

Raadpleeg steeds een arts wanneer uw tinnitus ervaart na een hoofd- en nektrauma.

Het medicijn

Bij sommige medicijnen kan tinnitus als bijwerking verschijnen. Dit is een veel voorkomend probleem. We raden echter niet aan zelf het initiatief te nemen om uw medicatie te onderbreken. Doe dit in overleg met uw arts. 
Homme vu de dos consultant l'application Amplifon sur son smartphone.

Meer informatie over de oorzaak van tinnitus

Wilt u meer weten over de oorzaken van tinnitus en de gevolgen daarvan. Klik hier voor verdere uitleg.

Lees meer

Wat te doen in geval van tinnitus of oorsuizen?

Probeer rustig te blijven. De meeste mensen hebben na verloop van tijd minder last. Er is één belangrijke tip die u zeker in acht dient te nemen - hoe verleidelijk het ook is: gebruik géén gehoorbescherming in alledaagse, normale geluidssituaties in de hoop dat u op die manier tinnitus kan blokkeren. Op lawaaierige plaatsen is het echter belangrijk om gehoorbescherming te dragen. Hoewel we weten dat tinnitus zelden ernstige problemen met zich meebrengt, raden we u aan uw arts te bezoeken. Hij kan u vervolgens naar een audioloog of een gespecialiseerde NKO-arts sturen. 

Belangrijk om te weten over tinnitus

Hyperacusis

Sommige mensen met tinnitus ervaren een sterke overgevoeligheid voor bepaalde geluide of geluid in het algemeen, we spreken hierbij over ' hyperacusis'. Net zoals tinnitus, is hyperacusis een symptoom en geen ziekte. Ook hiervoor kan gelijkaardige therapie gevolgd worden.

Gewenning

De ervaring leert dat veel tinnituspatiënten na een tijdje geen last meer hebben van tinnitus. Waarom? Omdat onze hersenen niet langer geïnteresseerd zijn in het signaal en leren het te negeren. Deze evolutie wordt 'gewenning' genoemd. De tijd die de hersenen nodig hebben om signalen te negeren, verschilt van persoon tot persoon.

Gehooranalyse in aanwezigheid van tinnitus

Heeft u last van tinnitus? Of heeft u het gevoel dat uw gehoor perfect in orde is? In beide gevallen adviseren wij u om een analyse uit te voeren bij een gekwalificeerde audioloog in één van onze Amplifon-hoorcentra. Onze gedetailleerde gehooranalyse stelt ons in staat een mogelijk gehoorverlies te meten. En indien nodig kunnen we hoorapparaten aanbieden die dit gehoorverlies corrigeren. Door uw gehoor te verbeteren, kunnen uw gehoorsysteem en uw hersenen weer normaal functioneren.

Hoe kunt u tinnitus behandelen?

Door hieronder te klikken ziet u welke behandelingen mogelijk zijn om de effecten van tinnitus te verminderen.

Lees meer
Homme vu de dos consultant l'application Amplifon sur son smartphone.
man gebruikt senioren telefoon

Meer informatie over tinnitus

Denkt u dat gehoorverlies aan de basis ligt van uw tinnitus? Maak dan een afspraak voor een gratis hoortest. Bovendien beantwoordt uw audioloog met plezier al uw vragen over tinnitus.

Maak nu een afspraak

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een hoorcentrum in uw buurt

Zoek centrum