image

Tinnitus: oorzaken en behandelingen

Een geluid dat u alleen bent om te horen? Zoals een kwart van de volwassenen lijdt u mogelijk aan tinnitus.

De verschillende vormen van tinnitus

Er zijn acuut tinnitus (fluittype), tamelijk ernstig (zoemend type) of gemengd (fluctuerend tinnitus).

Het gevoel van geluid in de oren kan permanent of interitterend zijn. Maar verwar geen tinnitus en auditieve hallucinaties (perceptie van muziek, stem, ...), die niet dezelfde problemen of dezelfde behandelingen met zich meebrengen.

Pulserende tinnitus wordt meestal beschreven, en geeft een gevoel van "kloppend hart", een fenomeen dat een beetje uit elkaar ligt, meestal gerelateerd aan een probleem van bloedsomloop.

Wat is tinnitus of oorsuizen?

Bij ongeveer 10 tot 30 % van de Belgen is tinnitus vastgesteld. 1 op 6 volwassenen vinden de tinnitus zo hinderlijk dat het de levenskwaliteit vermindert. Mensen met tinnitus (ookwel oorsuizen genoemd) nemen geluid waar, zoals oorsuizingen of een piep in het oor, zonder aanwezigheid van een geluidsbron uit de omgeving. Tinnitus is geen ziekte maar een gewaarwording die een symptoom van een onderliggende aandoening of functiestoornis kan zijn. We denken hierbij aan beschadiging van het gehoororgaan, of een probleem bij de verwerking van geluid naar effectieve waarneming in onze hersenen (centraal zenuwstelsel). Ook stress en emoties kunnen als mogelijke oorzaak in aanmerking genomen worden.

Tinnitus oorzaken

De exacte oorzaak van oorsuizen is tot op heden nog steeds niet volledig bekend. Verschillende studies suggereren dat tinnitus een hyperactiviteit van de neurones van het auditieve pad is, wat door de hersenen als een geluid wordt geïnterpreteerd. Deze hyperactiviteit lijkt doordrenkt met de vernietiging van bepaalde cellen van het binnenoor. Verschillende situaties kunnen leiden tot deze vernietiging van cellen: een gezond trauma (luisteren naar muziek op hoog volume, vuurwerk,...), veroudering van het gehoorsysteem op presbyacusis, het nemen van sommige giftige geneesmiddelen voor het oor, hoofdtrauma... We lijsten hieronder een aantal factoren op die gerelateerd kunnen zijn aan tinnitus.

Blootstelling aan luid lawaai

Ons binnenoor kan door hevige lawaaiblootstelling ook beschadigd worden waardoor tinnitus ontstaat.

Oorsuizen bij verkoudheid en oorinfecties

Als we een oorinfectie of verkoudheid oplopen kunnen we tijdelijk slechter horen en oorsuizingen ervaren. Bij een infectie is het belangrijk dat u een arts raadpleegt voor de juiste behandeling.

Andere medische oorzaken van tinnitus

Oorsuizingen kunnen ook ontstaan door andere medische oorzaken. Het is verstandig om eerst uw arts te raadplegen om die uit te sluiten.
Raadpleeg steeds een arts wanneer uw tinnitus ervaart na een hoofd- of nektrauma.

Lees ook onze blog: vragen over hoorproblemen?

Wat te doen in geval van tinnitus of oorsuizen?

Probeer rustig te blijven. De meeste mensen hebben na verloop van tijd minder last. Er is één belangrijke tip die u zeker in acht dient te nemen – hoe verleidelijk het ook is: gebruik géén gehoorbescherming in alledaagse, normale geluidssituaties in de hoop dat u op die manier tinnitus kan blokkeren.

Oorsuizen door stress: stress en angst versterken uw tinnitus.

Wanneer u uw lichaam gezond houdt en uw geest actief en ervoor zorgt dat uw hersenen afgeleid worden door een leuke, interessante activiteit zal u minder last ondervinden. De tinnitus varieert, het is niet omdat het vandaag een heel lastige dag is, dat het morgen geen betere dag kan zijn.

Hyperacusis

Sommige mensen met tinnitus ervaren een sterke overgevoeligheid voor bepaalde geluiden of geluid in het algemeen, we spreken hierbij over ‘hyperacusis’. Net zoals tinnitus, is hyperacusis een symptoom en geen ziekte. Ook hiervoor kan gelijkaardige therapie gevolgd worden.

Welke tinnitus behandelingen zijn mogelijk?

Er bestaat tot op heden geen bewezen "genezing" voor tinnitus en hyperacousis. Hoe dan ook weten we uit onderzoek dat mensen baat hebben bij het volgen van therapie om zichzelf te trainen op het correct leren omgaan met hun symptomen.
Zelfs als u de indruk heeft dat uw gehoor perfect normaal is, is het aangeraden om uw gehoor te laten testen bij een audioloog in één van onze Amplifon hoorcentra. Door middel van een gedetailleerde hooranalyse wordt het eventueel gehoorverlies gemeten. Indien nodig kunnen hoortoestellen aangepast worden om uw gehoorverlies te corrigeren. Doordat uw gehoor opnieuw verbetert, kunnen het auditief systeem en ook de hersenen terug volgens hun normale werking functioneren.

Wilt u meer informatie over tinnitus?

Denkt u dat gehoorverlies aan de basis ligt van uw tinnitus? Maak een afspraak voor een gratis hoortest . Bovendien antwoordt uw audioloog met genoegen al uw vragen over tinnitus.