Terug

Marie-Louise

 Amplifon customer

Marie-Louise: het leven is weer een groot genoegen

Eigenlijk heb ik al hoorproblemen zolang als ik het me kan herinneren. Ik hoor het mijn moeder nog zeggen als we weer eens bij de dokter zaten: “Dat kind doet het prima, maar als ik haar een nieuw paar oren kon kopen …”.

Ik had dus werkelijk de ene oorontsteking na de andere en soms waren beide oren tegelijk ontstoken. Met de oorontstekingen kwam het uiteindelijk goed naarmate ik opgroeide. Het ging zelfs zo goed dat ik dacht dat ik de problemen nu voorgoed achter me gelaten had. Dat was echter te vroeg victorie gekraaid: vanaf mijn dertigste werd ik om de haverklap geconfronteerd met stoppen in de oren. In het begin ging ik naar de huisarts, die mijn oren dan uitspoot, maar omdat hij me zo vaak zag voor hetzelfde probleem, verwees hij me door naar de neus-keel-orenspecialist. Die onderwierp beide oren aan een uitgebreid onderzoek en kwam tot de conclusie dat mijn gehoor niet alleen verslechterde door de stoppen, maar ook omdat ik zo veel littekens had door al die oorontstekingen in mijn kinderjaren.

Het verhaal van Marie-Louise

Was het moeilijk om de stap naar een Amplifon-hoorcentrum te zetten?

Helemaal niet! Ik kwam het eerst in contact met Amplifon op de 50+-beurs, die ik samen met mijn beste vriendin bezocht. Enkele weken later liepen we binnen bij het hoorcentrum hier om de hoek. Nu zijn we allebei blij dat we opnieuw beter horen. Achteraf wou ik dat ik veel eerder de stap gezet had! Was het wennen toen u het hoorapparaat voor het eerst droeg? Het was wel even wennen, ja, maar omdat ik vanaf het eerste moment zoveel beter hoorde, was het vooral een gevoel van grote vreugde dat me overviel. U moet weten dat ik daarvoor al nachtmerries had over doofheid en sociaal isolement! Ik moest wel gewoon worden aan alle nieuwe geluiden, meestal heel banale dingen in en om het huis. Zo ging ik voortdurend controleren of de kranen in de badkamer wel dicht waren als ik de wasmachine water hoorde wegpompen. Tot ik een hoorapparaat begon te dragen had ik dat zelfs nog nooit gehoord. Ook autorijden werd een nieuwe ervaring doordat ik het andere verkeer opnieuw begon te horen. Daarvoor leek het alsof ik door een stomme film reed, wat natuurlijk ook erg gevaarlijk was.

Had u dan echt helemaal geen moeite toen u uw hoorapparaaten voor het eerst indeed?

Een beetje wel natuurlijk, maar mijn vriendelijke audiologe bij Amplifon had me op het hart gedrukt dat ik zo vaak mocht terugkomen als ik wou en dus ben ik een drietal keer langsgegaan om de apparaatjes af te regelen. Dat was nodig omdat ik in het begin wat last had van een metalige klank. Ook als er veel mensen tegelijkertijd praten, zoals in een café, moet ik me altijd goed focussen op de persoon met wie ik in gesprek ben, maar dat is een kleine moeite. Zou u mensen in uw omgeving aanraden om bij Amplifon binnen te gaan? Zeer zeker! Ik heb er nog geen seconde spijt van gehad. Ik word er steeds geholpen door dezelfde audiologe, die de tijd neemt om de apparaatjes echt goed af te stellen.

Ondervindt u dan echt geen nadelen van uw hoorapparaat?

Nadelen? Wat zou er nu nadelig kunnen zijn aan opnieuw horen en weer met volle teugen genieten van je sociale leven? Ik ga nu opnieuw veel vaker de deur uit: met vriendinnen naar de breiclub en daarna gezellig wat drinken en bijpraten. Dat doet me echt veel deugd. Toen ik niet meer goed hoorde, begon ik me, zonder het echt te beseffen, stilaan terug te trekken, maar nu is het leven weer een groot genoegen. Wie zou dan nog over nadelen kunnen spreken?

09 september 2016
Gilbert: Warme herinneringen aan de disco, maar ook gehoorschade.

Gilbert: Warme herinneringen aan de disco, maar ook gehoorschade.

Als kind had ik helemaal geen problemen met mijn gehoor. Die begonnen pas toen ik bijna vijftig was. Ik kreeg last van oorsuizen, een laattijdig gevolg van luide muziek in de discotheken tijdens mijn jeugd.
Lees het verhaal
Natacha: funky oplossing voor eenzijdige doofheid

Natacha: funky oplossing voor eenzijdige doofheid

Tijdens een medisch schoolonderzoek, ik was een jaar of zes, werd ontdekt dat ik ernstige gehoorproblemen had. Mijn ouders waren er zich niet eens van bewust.

Lees het verhaal
Bernadette vergeet dat ze hoorapparaten draagt.

Bernadette vergeet dat ze hoorapparaten draagt.

Ik vergeet soms dat ik hoorapparaten draag. Ze zijn een onderdeel van mij!

Lees het verhaal