image

Oordoppen: standaard en op maat gemaakt

Uw gehoor beschermen

Hoe oud u ook bent en hoe goed uw oren ook zijn, het is ontzettend belangrijk om uw oren steeds goed te beschermen. In de huidige maatschappij zit gehoorschade in een kleine hoekje. Dit komt doordat we, met de opkomst van onder andere de smartphone, onze oren voortdurend blootstellen aan geluid. De meest geluiden die we ervaren in onze omgeving zijn geluiden waar we niet zelf voor kiezen. Het geluid van een auto, de muziek van de buren of een opstijgend vliegtuig. Gelukkig staat Amplifon u bij met professionele gehoorbescherming.

De gevolgen van geluid

We zijn omsingeld door geluid. Vaak moeten we best veel moeite doen om een conversatie op restaurant te kunnen volgen, of zijn we overweldigd door het bulderende geluid van verkeer op straat. Veel mensen hebben moeite met de voortdurende aanwezigdheid van geluid of lawaai - zowel ovedag als 's nachts. Op langere termijn kan dit verschillende effecten op gezondheid en welzijn hebben. Deze effecten vatten we samen met de term 'noise sickness' (geluidziekte).

Om hier meer te weten over te komen, werd er op zoek gegaan naar de correlatie tussen de perceptie van lawaai en bepaalde stoornissen. De resutlaten van deze tests toonden aan dat een medium of hoge blootstelling aan lawaai, wat bij ongeveer 28 procent van de bevolking dagelijkse kost is, het risico verdubbelt op prikkelbaarheid, stemmingswisselingen en nervositeit. Bovendien verdubbelde ook het aantal klachten betreffende slaapstoornissen, concentratieproblemen en hoofdpijn bij een medium of hoge blootstelling.

De schade die overmatig lawaai met zich meebrengt is vastgesteld: wanneer we lang worden blootgesteld aan lawaai boven de 75-85 decibel, worden de haarcellen in het binnenoor beschadigd, wat kan leiden tot een onomkeerbare chronische aandoening. Wanneer we worden blootgesteld aan intense geluiden, neemt ons vermogen af waarmee we zwakkere geluiden vaststellen. Deze verschuiving van de waarnemingsdrempel verdwijnt meestal na enkele uren, wanneer u terug naar een stille(re) omgeving verhuist. Als u regelmatig onbeschermd aan lawaai wordt blootgesteld dan kan dit verlies permanent worden.

Lawaai in de samenleving is nog niet zo heel lang een probleem: het kreeg zijn doordringende karakter pas na de industriële revolutie. Urbanisatie is één van de grootste oorzaken van de vergrote blootstelling aan lawaai maar ook onze veranderde levensstijlen spelen hier een belangrijke rol in. Gehoorproblemen worden enkel maar versterkt door relatief 'nieuwe' factoren in onze samenleving, zoals alcoholisme, roken, obesitas, hypertentie, diabetes, hoge cholesterol en het verhogen van muziekvolume in clubs of cafés. Naast de intense en harde geluiden zijn we ook voortdurend omringd door minder intense geluiden die nog altijd voor continu achtergrondgeluid zorgen (mobiele telefoons die afgaan, huishoudelijke toestellen, muziek op de achtergrond). Deze ongecontroleerde chaos zorgt ervoor dat we onbewust te maken krijgen met een excessieve en lange geluidsstimulus.

 

Onze gehoorbeschermingen

Omdat er verschillende soorten geluid zijn waar we onze kwetsbare oren tegen moeten beschermen, bestaan er verschillende types gehoorbescherming die specifiek zijn samengesteld voor bepaalde situaties. Bij Amplifon kan u kiezen uit acht types:

  • Road: deze oordoppen zijn speciaal opgesteld voor piloten, karters en motorrijders. De fliter dempt het verkeerslawaai, terwijl u toch alle geluiden en verkeerssignalen blijft horen.
  • Hobby: deze filter dempt het geluid van machines met harde geluiden, zonder het oor volledig af te sluiten. Op deze manier kan u wel gewoon luisteren en praten.
  • Disco: omdat u op een concert of in een discotheek het geluidsvolume niet zelf kan bepalen, zorgen deze oordopjes voor een speciale geluidsfilter waarmee de muziek goed verstaanbaar blift. 
  • Music et Pluggerz Music: ze zijn speciaal samengesteld voor muziekprofessionals. Ze beschermen tegen gehoorbeschadiging, maar het geluid behoudt dezelfde klankkleur.
  • Travel: deze gehoorbescherming maakt drukovergangen draaglijker en filteren hinderlijke geluiden weg. 
  • Sleep: met deze oordoppen heeft u geen last van storende geluiden, maar hoort u wel de wekker. Bovendien kan u gerust op uw oor liggen.
  • Hunt & Shoot: deze filters zwakken knalgeluiden af.
  • Swim: deze oordopjes sluiten uw oor waterdicht af en zorgen ervoor dat u geen druk op uw oren voelt.

De meeste van deze oordoppen zijn verkrijgbaar als standaardmodellen; u kunt echter kiezen voor dezelfde modellen maar dan op maat gemaakt. Voor gehoorbescherming op maat maakt de audioloog een afdruk van uw gehoorgang. Daardoor is deze bescherming comfortabeler en efficiënter dan de standaard oordopjes. Het is dus beter om gehoorbescherming op maat te laten maken. Uw op maat gemaakte gehoorbescherming moet een perfecte pasvorm hebben waardoor ze optimaal kan functioneren. Als uw gehoorbescherming klaar is kunt u ze komen passen en controleren we of ze uw oren goed afsluit met behulp van een meetapparatuur die we speciaal hiervoor ontwikkeld hebben. We weten dan 100% zeker of uw oren goed beschermd worden. Onze lawaaibescherming is ISO gecertificeerd, wat betekent dat ze aan hoge kwaliteitseisen voldoet.

 

Waterafstotende gehoorbescherming

In contact met water zijn de oren meer blootgesteld aan het risico van het ontwikkelen van infecties. Uw oren beschermen tegen water is daarom essentieel, vooral voor mensen met chronische oorontstekingen. Er zijn verschillende gehoorbeschermingen om waterintrusie in het buitenoor te voorkomen. Onze audiologen staan tot uw beschikking om u te begeleiden bij de keuze van uw gehoorbescherming.
Bekijk de waterafstotende gehoorbescherming

Gehoorbescherming om beter te slapen

Goed slapen is essentieel. Onze slaap kan echter gemakkelijk verstoord worden door externe factoren zoals een luidruchtige omgeving of een echtgenoot die snurkt. Met gehoorbescherming, geniet eindelijk van een diepe en ontspannen slaap, zonder gestoord te worden door geluiden van buitenaf.
Beter slapen!

Beschermen op het werk

Veel mensen hebben last van lawaai op de werkplek. Specifieke oordopjes verminderen het geluid dat een professional op zijn werkplek tegenkomt.
Beschermen op het werk

Gehoorbescherming voor concerten en festivals

Het festivalseizoen komt terug. Een moment waarop we vaak geconfronteerd worden met grote volumes geluid. Vergeet niet om uw oren te beschermen met oordopjes!
Bekijk onze behoorbescherming voor concerten en festivals

Hoe beschermen tegen schoten?

Geweerschoten kunnen uw gehoor beschadigen. Het wordt daarom aanbevolen om uw oren te beschermen met gespecialiseerde oordopjes.
Hoe beschermen tegen schoten?

Geluiddempende hoofdtelefoon

Bescherm uw gehoor met een geluiddempende hoofdtelefoon!
Ontdek onze geluiddempende hoofdtelefoons!