Gehoorbescherming en oordopjes voor concerten en festivals

Gehoorbescherming op festivals? Geniet zonder valse noot na afloop!

 

Gehoorbescherming op festivals

Het festivalseizoen staat voor de deur, de tickets zijn binnen en uw perfect gestylede outfit ligt al klaar. Maar heeft u ook gedacht aan gehoorbescherming? Om u voor te bereiden op een memorabele feestzomer, zonder valse noten, biedt Amplifon u meer informatie over hoe gehoorschade ontstaat en hoe u zich daar het beste tegen kan wapenen tijdens festivals. Zo kan u nu en in de toekomst genieten van uw favoriete muziekartiest(en).

Vlaamse jongeren en oorsuizingen

Uit onderzoek van de Universiteit Gent blijkt dat 7 op de 10 Vlaamse jongeren, tussen de 18 en 30 jaar, wel eens last heeft van gehoorklachten. Vaak ontstaan deze klachten door te harde muziek in discotheken en clubs of bij een concertbezoek. Maar met de toegenomen populariteit van festivals lopen meer mensen (die geen oordoppen dragen) ook hier gehoorschade op. Wat de klachten zijn? Soms een fluit- , zoem- of pieptoon in de oren of juist oorsuizingen. In 5 procent van de gevallen nemen de klachten zelfs een chronische, permanente vorm aan.

Gehoorbescherming op festivals

U komt thuis na een tof festival, u ligt op bed maar kan moeilijk de slaap vatten: Wat is toch dat vervelende piepgeluid dat u blijft horen? Het is moeilijk voor te stellen, maar elk mens heeft duizenden minuscule trilhaartjes in zijn oren. Elk haartje staat in voor het opvangen van een andere toonhoogte: van extreem hoge zangtonen tot diepe bass beats. Nadat de haartjes een geluid opvangen, geven ze die – normaal gesproken − door aan onze hersenen; en passen we daarop onze dansmoves aan. Alleen als de haartjes constant harde geluiden moet opvangen (omdat gehoorbescherming ontbreekt), raken ze beschadigt. Het gevolg? Ze herkennen geen tonen meer en kunnen die ook niet doorsturen naar de hersenen. Als paniekreactie worden de haartjes zelfs hyperactief en doemt de vervelende pieptoon op.

Oren beschermen op festivals

Vaak is het piepende geluid na een festivalbezoek, gelukkig, maar van tijdelijke aard. Zie het ongemak vooral als een belangrijke waarschuwing: uw trilharen vragen uitdrukkelijk om meer gehoorbescherming. Want daarmee kan u ook in de toekomst blijven genieten van de optredens op Rock Werchter, Pukkelpop en Graspop. Benieuwd wat u precies kan doen om uw oren te beschermen tijdens de komende zomerfestivals?

Blijf op gepaste afstand van luidsprekers

Heeft u het ook ooit meegemaakt: u staat naast de luidspreker op een feest of bij een optreden en de bass trilt letterlijk door uw lichaam. Sommigen vinden het een zalig gevoel. Maar helaas is zoveel geluid veel te intens voor de gevoelige oren. De speakers zorgen voor onherstelbare schade van de trilhaartjes, zeker als u geen gehoorbescherming draagt. Een iets rustigere plaats in de festivaltent is dus geen overbodige luxe.

Vergeet niet een pauze te nemen

8 dagen naar Sziget, 4 dagen Rock Werchter, 3 dagen Lowlands: een leuk festival laat zich, tot vreugde van veel partyliefhebbers, niet altijd beperken tot een dag. Dat maakt het verleidelijk voor festivalgangers om zo veel mogelijk optredens mee te pikken bij de main stages of in de feesttenten. Maar neem op tijd een pauze. Zéker bij festivals die langer dan 12 uur duren. U beschermt uw oren er enorm mee.

Zorg voor gehoorbescherming (oordoppen)

Het lijkt vanzelfsprekend, maar nog altijd trekken veel festival- en feestgangers zonder gehoorbescherming (oordoppen) naar de populaire grasweides en concerten. We kunnen het niet genoeg benadrukken: de juiste gehoorbescherming, zoals kwalitatief goede oordoppen, moet op elke festival-checklist staan. Eén keer uw oordoppen vergeten en u loopt het gevaar om oorsuizen op te lopen bij een feestje.

 

Heeft u nog geen oordoppen voor op festivals? Speciaal voor partyliefhebbers biedt Amplifon verschillende soorten festival-oordoppen aan.