Sereuze otitis

Sereuze otitis

Hoewel het niet pijnlijk is, kan loopoor (ook wel lijmoor genoemd) ernstige gevolgen hebben. Het kan zelfs aanzienlijke doofheid veroorzaken of de ontwikkeling van het kind vertragen. Het is daarom noodzakelijk om het vroeg genoeg te diagnosticeren en een snelle behandeling te organiseren.

Ontdek meer in onze hoorcentra

Loopoor: vocht achter het trommelvlies

Otitis media met effusie is een chronische ontsteking van het middenoor die te wijten is aan de aanwezigheid van een gele lijmachtige sereuze vloeistof die de gehoorbeentjes opslokt. Deze sereuze vloeistof is geen pus (in tegenstelling tot een klassieke otitis) maar eerder een pasta-achtige substantie die min of meer vloeibaar is.

Een gebrek aan langdurige verluchting van het middenoor die verstopping van de buis van Eustachius veroorzaakt, is vaak de belangrijkste oorzaak van loopoor. Normaal gesproken maakt dit kleine kanaal het mogelijk om lucht in het oor te sturen wanneer we ons speeksel inslikken of in geval van sterke hoogteverschillen. Hoe minder het oor geventileerd wordt, hoe dikker het vocht achter het trommelvlies zal zijn, wat een groter gehoorverlies zal veroorzaken.

Dit type oorontsteking komt zeer vaak voor bij kinderen tussen 1 en 8 jaar oud, met een piek rond de 4 jaar oud. De overgrote meerderheid met loopoor lijdt er vooral aan rond deze leeftijd. Bij volwassenen is het veel zeldzamer en is het vaak het gevolg van ademhalings- of acute infecties.

De oorspecialisten

Er bestaan verschillende soorten oorspecialisten elk met hun eigen expertise en vakgebied. 

Lees meer

Alles over loopoor

Hier zijn enkele nuttige uitleg over sereuze otitis:

Hoe het te diagnosticeren?

Omdat het asymptomatisch is (zonder symptomen), wordt een otitis met effusie vaak vrij laat gediagnosticeerd. Inderdaad, het kind dat lijdt, klaagt niet omdat het geen pijn voelt. Het kan echter transmissiedoofheid veroorzaken die een negatieve invloed kan hebben op de communicatie en ontwikkeling van het kind.

Sommige tekenen, zoals taalvertraging of gedragsstoornissen, kunnen echter aantonen dat een kind otitis media met effusie heeft. Het is daarom essentieel om snel actie te ondernemen. Het is ook belangrijk dat een specialist regelmatig NKO-onderzoek bij het kind uitvoert.

Bij volwassenen zullen de symptomen anders zijn. De pijn in het oor is sterker en gaat gepaard met de sensatie van een verstopt oor en resonantie in het hoofd.

Hoe een loopoor behandelen?

In de meeste gevallen vereist een loopoor geen speciale behandeling omdat het spontaan na een paar weken geneest. Om ze echter goed te behandelen of de genezing te versnellen, is het voldoende om de beluchtingsfunctie van de buis van Eustachius te herstellen. Hiervoor zullen medicijnen gebruikt worden, voornamelijk ontstekingsremmers, decongestiva, corticosteroïden of antibiotica in overleg met uw arts.

Het merendeel van de sereuze otitissen geneest vanzelf binnen drie maanden maar sommige blijven na deze periode aanslepen en kunnen complicaties veroorzaken zoals gedeeltelijke doofheid, terugkerende otitis en trommelvliesreactie. In dit geval kan een operatie worden overwogen. Die bestaat uit het installeren van trans-tympanische beluchters (TTB), ook wel yoyo's genoemd. Dit maakt het mogelijk om de oorzaak (d.m.z poliepen die van nature rond de leeftijd van 8/9 jaar verdwijnen) maar ook het gevolg (namelijk sereuze otitis) te behandelen. Deze procedure bestaat uit het installeren van een afvoer die de afscheidingen achter het trommelvlies naar de buitenkant van het oor evacueert, wat onmiddelijk een verbeterd gehoor mogelijk maakt. Het wordt uitgevoerd onder algemene anesthesie bij kinderen en lokale anesthesie bij volwassenen en tussen de 12 en 18 maanden valt de TTB er vanzelf uit. Aan de anderekant is de plaatsing van een TTB bij volwassenen veel zeldzamer. De oplossing komt vaak van een medische behandeling met corticosteroïden of antibiotica.

Er zijn echter risico's op complicaties zoals:

  • Hevig of minder hevig bloedende oren (vaak als gevolg van een oorontsteking - vooral bij zeer jonge kinderen)
  • Obturatie of vroege uitzetting van de TTB, wat vaak leidt tot herhaling van de ziekte

Maar in de meeste gevallen sluit het trommelvlies op natuurlijke wijze en herwint het kind zijn gehoor. Het risico op herhaling blijft echter hoog, omdat één op de drie kinderen opnieuw last zal hebben van een sereuze otitis.

Hoe het te voorkomen?

Kinderen zijn veel gevoeliger voor sereuze otitis dan volwassenen, simpelweg omdat hun immuunsysteem zich nog aan het ontwikkelen is. Het is moeilijk om bij uw kind een loopoor te vermijden. Een eenvoudige voorzorgsmaatregel, zoals het regelmatig snuiten van hun neus, kan hen echter helpen te ontsnappen aan een otitis. houd er ook rekening mee dat factoren zoals passief roken, vervuiling en allergiën ook een impact kunnen hebben.

Risico op herhaling

Om een herval te voorkomen, adviseren NKO-artsen ook behandelingen met antihistamines, zwaveloplossingen en diepe spoelbeurten van de neus. Lichamelijke oefeningen of technieken kunnen ook helpen om herval te voorkomen. U kunt bijvoorbeeld de tubale insufflatie proberen, een techniek die bestaat uit het sturen van lucht door de neusholte naar de oren, of het Valsalva-manoeuvre dat goed bekend is bij duikers maar traumatischer kan zijn voor de trommelvliezen.

Een hoorcentrum bij u in de buurt!

Heeft u nog vragen over sereuze otitis of andere kinderziekten? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag verder.

Maak een afspraak

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een hoorcentrum in uw buurt

Zoek centrum