Kom langs in één van onze Amplifon hoorcentra. Maak nu een afspraak

Hyperacusis

Wat is hyperacusis?

Hyperacusis betekent ‘te veel horen’ en raakt ongeveer 2% van de bevolking. In tegenstelling tot misofonie, waarbij u bepaalde geluiden niet kan verdragen, ervaart u bij hyperacusis alle geluiden als te luid. Zelfs de normale, alledaagse tonen, zoals het geluid van een regenbui, deurbel of melodie op de radio. U kan hyperacusis daarom het beste vergelijken met een volumeknop in uw oren die maximaal openstaat. U hoort daardoor gewoon te goed, en dat doet pijn aan de oren.

Hyperacusis en tinnitus

Hyperacusis is verwant met tinnitus en slechthorendheid (ongeveer 40% van de personen die lijden aan hyperacusis, lijdt ook aan tinnitus). Elk van de drie begrippen is verbonden aan lawaai. Toch zijn er duidelijke verschillen. Bij hyperacusis versterken de hersenen normale tonen tot lawaai.

Als u tinnitus heeft, hoort u juist lawaai als er geen geluid is. Slechthorendheid ontstaat pas na blootstelling aan lawaai. Een combinatie van de drie symptomen is ook mogelijk, maar dat hoeft zeker niet altijd het geval te zijn.

Meten van hyperacusis

Wil u weten of u last heeft van hyperacusis? Dan kunt u bij ons terecht voor een speciale hoortest . Daarin onderzoeken we welk volume- of intensiteitsniveau voor u onaangenaam is. Ligt uw gevoeligheid boven een bepaalde grens? Dan kunnen we zeggen dat u hyperacusis heeft. Na de test weet u ook direct hoe sterk − of zwak − uw gevoeligheid aan geluid is.

De oorzaken van hyperacusis

Het is niet eenvoudig om een specifieke oorzaak voor hyperacusis aan te wijzen. We kunnen wel met zekerheid zeggen dat het symptoom niet erfelijk is. Andere, meer voorkomende oorzaken van hyperacusis zijn:

  • Letsel aan het hoofd
  • Oorontsteking
  • Auto-immuunziektes
  • Stress
  • Gehoorverlies
  • Geluidstrauma

Gevolgen van hyperacusis

Mensen met hyperacusis ervaren alledaagse geluiden als iets ondraaglijks. Een film kijken, een telefoongesprek voeren of stofzuigen doet pijn aan de oren. Ze vermijden die geluiden liever of bedekken dan hun oren. En dat heeft een sterke impact op hun sociaal leven. Anderen snappen meestal niet hoe het is om te leven met hyperacusis. Stress en depressies zijn naast veel voorkomende oorzaken tegelijkertijd ook logische gevolgen. Voor een normaal gehoor ligt de ongemakkelijkheidsdrempel rond de 90 decibel en de pijndrempel rond de 120 decibel. Een persoon met hyperacusis ondervindt al pijn vanaf 60 decibel. 

Behandeling van hyperacusis

Ondanks dat we hyperacusis niet kunnen genezen, geven bepaalde behandelingen wel verlichting. Maar de juiste behandeling verschilt vaak per individu. Zo is stilte voor de ene persoon een zegen, terwijl het voor de ander juist de klachten verergert. Geluiden kunnen namelijk nog luider aanvoelen in een stille omgeving. In dat geval is zachte, rustgevende muziek een welkome opvulling.

Naast een aanpassing van de omgevingsgeluiden biedt gehoorbescherming ook vaak uitkomst. Dat kan met oordoppen, waarmee u harde, pijnlijke geluiden weg filtert, of met een hoortoestel. Daarmee dempt u specifieke geluiden, waarvoor u overgevoelig bent. Het bevat ook geluid-gewenningstherapieën evenals complementaire therapieën zoals sofrologie of psychologie.

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een hoorcentrum in uw buurt

Zoek centrum