image

Hoe werkt het oor?

Beter begrijpen hoe het oor werkt!

Om de werking van het gehoor te begrijpenis het belangrijk dat u eerst weet hoe het oor werkt. Eenvoudig samengevat gaat het als volgt: wanneer geluidsgolven ons bereiken, worden deze door de verschillende delen van het oor naar de hersenen geleid. Daar worden deze signalen gedecodeerd en geïnterpreteerd.

Het buitenoor

Het uitwendige, en dus zichtbare, deel van het oor noemen we de oorschelp (of pinna). Deze functionneert als een trechter om de geluidsgolven de gehoorgang binnen te leiden. De gehoorgang is een korte buis waarlangs het geluid het trommelvlies bereikt.

Het middenoor

Het middenoor staat via de buis van Eustachius in verbinding met de achterkant van de neus- en keelholte. Deze buis zorg ervoor dat de druk aan beide kanten van het trommelvlies gelijk blijft. Ze is meestal gesloten, maar opent zich wanneer u slikt of gaapt.

Wanneer het geluid aankomt bij het trommelvlies, zal di de trilling doorgeven naar de kleinste botjes in het menselijk lichaam: de gehoorbeentjes die ook hamer, aambeeld en stijgbeugel worden genoemd. Deze beentjes zetten de bewegingen van het trommelvlies om in mechanische trillingen en sturen ze vervolgens door naar het binnenoor.

Het binnenoor

Het slakkenhuis of de cochlea behoort tot de autonomie van het binnenoor. Dit is gevuld met vloeistof en bevat meer dan 15.000 microscopische haarcellen. Deze zetten geluidstrillingen om in zenuwwimpulsen die vervolgens via de gehoorzenuw naar de hersenen worden geleid.

Daar worden ze uiteindelijk geïntepreteerd als betekenisvolle geluiden. Het slakkenhuis staat eveneens in verbinding met het evenwichtsorgaan, dat ervoor zorgt dat we in balans blijven.

Een reis door het oor

In dit filmpje ziet u hoe het geluid terecht komt in de gehoorgang en via het trommelvlies, de gehoorbeentjes, het slakkenhuis en de gehoorzenuw uiteindelijk een signaal wordt gegeven aan de hersenen, die maken dat u het geluid “hoort”. Meer info vindt u in onze brochures.

Slechthorendheid

Vooraleer u geluid waarneemt, moet dat geluid dus eerst lange weg afleggen. Op deze weg kunnen er ook effecief een aantal zaken fout lopen. U kan slechthorend geboren worden, maar slechthorendheid kan ook andere oorzaken hebben.

Geleidingsverlies of conductief gehoorverlies

Hierbij lokaliseren we het probleem in het buiten- of middenoor, zoals bijvoorbeeld slecht functionerende ehoorbeentjes.

Sensorineuraal of perceptief gehoorverlies:

Bij dit type is er een defect in het binnenoor, bij de gehoorzenuw of de cochlea, waar de geluidstrillingen worden omgezet. Beschadiging van de trilhaartjes, bijvoorbeeld ten gevolge van lawaaiblootstelling, valt onder deze noemer.