image

Hoe kan ik mijn gehoor beschermen ?

Gehoorbescherming is van vitaal belang

Aandacht voor gehoorbescherming

Staat u regelmatig stil bij de kwaliteit van uw gehoor en uw gehoorbescherming? Nee? We begrijpen het wel: door de dagelijkse drukte van uw werk, hobbies en sociale leven verschuift de aandacht voor uw auditieve functies snel naar de achtergrond. Bovendien: u heeft misschien nergens last van? Toch mogen we het belang van gehoorbescherming niet onderschatten. Zeker niet als u zich regelmatig in een luide, geluidsintensieve omgeving bevindt.

Waarom gehoorbescherming?

Bezoekt u regelmatig festivals en staat u graag dicht bij de speakers? Of ervaart u op het werk veel luide geluiden om u heen, als bouwvakker, hout- of metaalbewerker, muzikant, DJ, vrachtwagenchauffeur, …? Mogelijk liepen uw oren dan al enige schade op. Want zelfs bij korte, hevige geluidsgolven van enkele seconden is er kans op gehoorschade. Vaak merkt u de terugval in hoorcapaciteit niet eens op, omdat het heel geleidelijk achteruitgaat. Helaas is de schade in veel gevallen niet terug te draaien. Daarom adviseren we u om altijd rekening te houden met uw gehoorbescherming. Zowel op het werk als in uw vrije tijd.

Wanneer gehoorbescherming?

Dagelijks krijgen onze oren het flink te verduren, omdat onze omgeving een groot aantal decibels produceert. Luide sirenes, harde muziek en stevige gesprekken of zoiets simpels als een kleine regenbui: het is bijna nooit stil in onze omgeving. De uitdaging is dan ook om goed in te schatten welke geluiden schadelijk zijn voor ons gehoor. Bovendien kan het ene individu meer of minder geluid verdragen dan de ander. Onze algemene pijngrens ligt op 120 decibel, maar sommige geluiden komen daar moeiteloos boven. Onderstaand vindt u een overzicht van het aantal decibels die alledaagse geluiden opleveren.

Schadelijk
• Sirene: 170 decibel
• Discotheek: 140 decibel
• Rockconcert: 130 decibel

Kans op beschadiging
• Mp3-speler op maximaal volumeniveau: 110 decibel
• Grasmaaier: 105 decibel
• Cinema: 100 decibel
• Vrachtwagen: 85 decibel

Matig
• Sporthal: 70 decibel

Tips voor gehoorbescherming

Als uw gehoor minder wordt, merkt u daar in het begin niet veel van. Toch is het gehoorverlies permanent. Voorkom daarom dat het erger wordt en bescherm uw oren met onderstaande tips:

Oren schoonmaken
Vermijd wattenstaafjes bij het schoonmaken van uw oren. Daarmee beschadigt u namelijk de gehoorgang. Bovendien duwt u zo uw oorsmeer verder naar binnen, waardoor het lastiger is te verwijderen. Hoe u de oren veilig schoonmaakt? Was uw oren met een beetje zeep, spoel ze voorzichtig schoon en droog uw oren vervolgens met een handdoek.

Badwater
Ga niet kopje onder in het badwater. Zeker als u regelmatig oorontstekingen oploopt of een trommelvliesbuisje hebt. Zo vermijdt u dat lichaambacteriën in uw oren komen en een infectie kunnen veroorzaken.

Oordoppen
Werkt u in een lawaaierige omgeving of gaat u graag naar een concert of festival? Bescherm uw oren met behulp van oordoppen. Amplifon biedt verschillende standaard oordoppen én gehoorbescherming op maat .

Oorproblemen
Heeft u last van gehoorproblemen? Wacht niet te lang: bezoek zo snel mogelijk een specialist. Uw klachten verdwijnen namelijk niet zonder de juiste behandeling. Hoe langer u wacht, hoe ernstiger uw problemen kunnen worden.

Werk
Praat met uw werkgever als u denkt dat u mogelijk gehoorschade oploopt in uw werkomgeving. Bedrijven zijn verplicht, volgens de Europese wetgeving, om risico’s in te schatten en aan te pakken.

Neem voldoende rust
Bereken uw rustperiodes: vermenigvuldig het aantal lawaaierige uren maal vier. Werkte u gistermiddag vier uur in een luide omgeving? Compenseer dat met zestien uren stilte.

Afstand
Sommigen vinden het een heerlijk gevoel: dicht bij de luidsprekers staan en de bass letterlijk door het lichaam voelen. Maar houd liever afstand. U beschermt daarmee uw gehoor.

Hoofdtelefoon
Heeft u last van luid geklets om u heen of irriteert de treinherrie u? Verdoezel dat geluid dan niet met wat extra volume van uw mp3-speler. Gebruik in plaats daarvan goede oordoppen om achtergrondlawaai te dempen of investeer in een betere hoofdtelefoon.

Soorten gehoorbescherming

Op afstand blijven van luidsprekers, voldoende rust nemen en het voorzichtig schoonmaken van uw oren: het zijn tips waarmee u de kans op gehoorschade sterk vermindert. Maar bij optimale gehoorbescherming mogen ook de juiste oordoppen zeker niet ontbreken.

1. Standaard oordoppen

Als u slechts incidenteel in contact staat met luide omgevingen, zijn standaard oordoppen voor u interessant. De standaard oordoppen bieden extra bescherming en dempen het omgevingsgeluid. Zorg er wel voor dat de oordoppen goed aansluiten in uw oren. Is dat niet het geval? Dan vermindert het dempingseffect en vergroot u de kans op gehoorschade.

Amplifon biedt standaard oordoppen aan met speciaal ontwikkelde filters voor verschillende situaties.

2. Oordoppen op maat

Voor optimale gehoorbescherming en maximaal draagcomfort raden we u oordoppen op maat aan. Deze oordoppen reduceren uw omgevingsgeluid tot 25 decibel en geven meer bescherming dan de standaard oordoppen. Bovendien zijn de oordoppen voor elke situatie geschikt. Wel belangrijk: zelfs met oordoppen op maat moet u goed opletten voor lawaai in uw omgeving.

Bekijk ons aanbod van ISO-gecertificeerde oordopjes op maat .

Tips om uw oren te beschermen en gehoorschade te voorkomen

  • Por nooit met voorwerpen in uw oren. De gehoorgang en het trommelvlies zijn erg kwetsbaar.
  • Gebruik geen wattenstaafjes om uw oren schoon te maken. De gehoorgang raakt snel geïrriteerd en omdat het oorsmeer naar binnen wordt geduwd, is het nog lastiger te verwijderen.
  • Om uw oren schoon te maken, wast u het oor en de huid achter het oor best met een beetje zeep. Daarna spoelt u de zeep weg en droogt u uw oren met een handdoek.
  • Als u gevoelig bent voor oorontstekingen, een geperforeerd trommelvlies of trommelvliesbuisje heeft, gaat u beter nooit met uw oren onder in het badwater. Lichaamsbacteriën komen op die manier in de gehoorgang terecht en kunnen een infectie veroorzaken.
  • Maak altijd gebruik van oordoppen om uw oren te beschermen tegen stof en harde geluiden.
  • Negeer gehoorproblemen nooit; zonder de juiste behandeling zal de situatie niet verbeteren. Hoe langer u met een gehoorprobleem rondloopt, hoe moeilijker het wordt om deze problemen te behandelen. U raadpleegt best direct een specialist.
  • Als u vermoedt dat uw gehoor wordt aangetast door geluid op de werkvloer, spreek er dan over met uw werkgever. Volgens de Europese wetgeving is de werkgever verplicht om risico's op gehoorschade te beoordelen en in de hand te houden. Als vuistregel kunt u stellen dat u op het werk nooit mag worden blootgesteld aan geluidsniveaus die luider zijn dan een drukke straat.

De kracht van decibels

Er zijn veel situaties denkbaar waarin u wordt blootgesteld aan te veel lawaai.
Lees verder

Gehoorbescherming

Als u geregeld wordt blootgesteld aan harde geluiden, kan uw gehoor geleidelijk beschadigd raken zonder dat u het beseft. Als u zich dagelijks in hoge geluidsniveaus bevindt, doet u er goed aan de duur van de blootstelling zoveel mogelijk te beperken. De specialisten van Amplifon hebben een jarenlange ervaring op het gebied van hoorbescherming. Ze bieden u dan ook hoogwaardig advies op maat en een ruim assortiment oplossingen voor gehoorbescherming.
Ontdek onze oplossingen