image

Gehoorverlies

Wat is gehoorverlies?

Maar liefst tien procent van onze Belgische bevolking kampt met hardhorigheid of gehoorverlies. Een groot deel hiervan kan geholpen worden met hoorapparaten, op voorwaarde dat deze problemen snel aan het licht komen en gediagnosticeerd kunnen worden. Jammer genoeg is dit in de praktijk niet altijd het geval: van deze tien procent laat het merendeel (tot 75%) zijn of haar gehoor niet testen. Het gevolg is niet alleen dat de hardhorigheid of het gehoorverlies stilaan blijft veregren, maar ook dat de levenskwaliteit van die groep drastisch vermindert.

De deskundige audiologen van Amplifon zijn speciaal opgeleid om uw gehoor in al haar facetten te analyseren en zullen u na een gehoortest doorverwijzen naar een medisch specialist, meestal uw neus-keel-oorarts, indien uw gehoorverlies behandeld kan worden met een hoortoestlaanpassing, medicatie of een chirurgische ingreep.

Gehoorverlies kan betrekking hebben op conductief gehoorverlies (vaak tijdelijk een behandelbaar); perceptief gehoorverlies (permanent en niet te behandelen via medische interventie) of een combinatie van beiden (gemengd gehoorverlies).

1. Conductief gehoorverlies

Bij een geleidings- of conductief gehoorverlies worden geluiden niet goed door de gehoorgang en/of middenoor naar het binnneoor (slakkenhuis) geleid. Mogelijke oorzaken van dit gehoorverlies zijn onder meer:

 • een ophoping van orsmeer in de gehoorgang.
 • een ophoping van vloeistof in het middenoor
 • een infectie aan het middenoor
 • een geperforeerde trommelvlies
 • een vreemd object in de gehoorgang
 • verkalking van de gehoorbeentjes in het middenoor (otosclerose)

Deze omstandigheden kunnen van invloed zijn op één of beide oren en kunnen vaak behandeld worden met behulp van medicatie of een chirurgische ingreep. Een persoon die lijdt aan conductief gehoorverlies kan ook baat hebben bij het dragen van hoorapparaten.

2. Perceptief gehoorverlies

Dit is de meest voorkomende vorm van gehoorverlies, die optreedt wanneer de haarcellen in het binnenoor of de gehoorzenuw beschadigd raken. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar deze vorm van gehoorschade is in 90% van de gevallen toe te schrijven aan het ouder worden. Perceptief gehoorverlies is een natuurlijk onderdeel van het ouder worden, maar kan versterkt worden door een aantal andere factoren, zoals:

 • Blootstelling aan lawaai
 • Hoofdletsels
 • Virale infecties aan het binnenoor en de gehoorzenuw
 • Bepaalde medicatie
 • Familiale voorgeschiedenis

Deze situatie is vaak permanent en over het algemeen van invloed op beide oren. Hoortoestellen die correct en nauwkeurig werden fijn geregeld door de audioloog, kunnen dan een duidelijke verbetering geven.

3. Gemengd gehoorverlies

Gemengd gehoorverlies is een combinatie van geleidings- en perceptieslechthorendheid en kan van invloed zijn op zowel het buiten-, midden- en binnenoor. Verder zijn er ook nog een aantal specifieke gehoorproblemen:

 • Plotse doofheid: dit probleem treedt op aan het een ogenblik op het andere, zonder vaste oorzaak. De ernst hiervan verschilt afhankelijk van oorzaak - wat er veel verschillende kunnen zijn. Dit soort doofheid kan na enkele weken over gaan, maar moet toch zo snel mogelijk medisch behandeld worden.
 • Tinnitus: deze aandoening zorgt voor een aanhoudend fluitend geluid in het oor. De mogelijke oorzaken hiervan zijn talrijk. Acute tinnitus moet zo snel mogelijk door een arts behandeld worden.

Denkt u gehoorschade te hebben, maar weet u niet goed met wat voor soort u te maken heeft? Maak dan zeker hier een afspraak bij een Amplifon hoorcentrum in uw buurt voor een gratis hoortest, inclusief professionneel advies. Tot snel!

Lees over de symptomen van gehoorschade!