Maar liefst tien procent van onze Belgische bevolking kampt met hardhorigheid of gehoorverlies. Een groot deel hiervan kan geholpen worden met hoorapparaten, op voorwaarde dat deze problemen snel aan het licht komen en gediagnosticeerd kunnen worden. Jammer genoeg is dit in de praktijk niet altijd het geval: van deze tien procent laat het merendeel (tot 75%) zijn of haar gehoor niet testen. Het gevolg is niet alleen dat de hardhorigheid of het gehoorverlies stilaan blijft verergeren, maar ook dat de levenskwaliteit van die groep drastisch vermindert.

De deskundige audiologen van Amplifon zijn speciaal opgeleid om uw gehoor in al haar facetten te analyseren en zullen u na een gehoortest doorverwijzen naar een medisch specialist, meestal uw neus-keel-oorarts, indien uw gehoorverlies behandeld kan worden met een hoortoestelaanpassing, medicatie of een chirurgische ingreep.

Gehoorverlies kan betrekking hebben op geleidingsslechthorendheid (vaak tijdelijk en behandelbaar); perceptieslechthorendheid (permanent en niet te behandelen via medische interventie) of een combinatie van beiden (gemengd gehoorverlies).

1. Geleidingsslechthorendheid

Bij een geleidings- of conductief gehoorverlies worden geluiden niet goed door de gehoorgang en/of het middenoor naar het binnenoor (slakkenhuis) geleid. Mogelijke oorzaken van dit type gehoorverlies zijn onder meer:

·         Een ophoping van oorsmeer in de gehoorgang

·         Een ophoping van vloeistof in het middenoor

·         Een infectie aan het middenoor

·         Een geperforeerd trommelvlies

·         Een vreemd object in de gehoorgang

·         Verkalking van de gehoorbeentjes in het middenoor (otosclerose)

Deze omstandigheden kunnen van invloed zijn op een of beide oren en kunnen vaak behandeld worden met behulp van medicatie of een chirurgische ingreep. Een persoon die lijdt aan geleidingsslechthorendheid kan ook baat hebben bij het dragen van hoortoestellen.

2. Perceptieslechthorendheid

Dit is de meest voorkomende vorm van gehoorverlies, die optreedt wanneer de haarcellen in het binnenoor of de gehoorzenuw beschadigd raken. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar deze vorm van gehoorschade is in 90% van de gevallen toe te schrijven aan het ouder worden. Perceptieslechtorendheid is een natuurlijk onderdeel van het ouder worden, maar kan versterkt worden door een aantal andere factoren, zoals:

·         Blootstelling aan lawaai

·         Hoofdletsels

·         Virale infecties aan het binnenoor en de gehoorzenuw

·         Bepaalde medicatie

·         Familiale voorgeschiedenis

Deze situatie is vaak permanent en over het algemeen van invloed op beide oren. Hoortoestellen die correct en nauwkeurig werden fijngeregeld door de audioloog, kunnen dan een duidelijke verbetering geven.

3. Gemengd gehoorverlies

Gemengd gehoorverlies is een combinatie van geleidingsslechthorendheid en kan van invloed zijn op zowel het buiten-, midden- en binnenoor. Verder zijn er ook nog een aantal specifieke gehoorproblemen:

·         Plotse doofheid: dit probleem treedt op van het ene ogenblik op het andere, zonder vaste oorzaak. De ernst hiervan verschilt afhankelijk van oorzaak – wat er veel verschillende kunnen zijn. Dit soort doofheid kan na enkele weken over gaan, maar moet toch zo snel mogelijk medisch behandeld worden.

·         Tinnitus: deze aandoening zorgt voor een aanhoudend fluitend geluid in het oor. De mogelijke oorzaken hiervan zijn talrijk. Acute tinnitus moet zo snel mogelijk door een arts behandeld worden.

Denkt u gehoorschade te hebben, maar weet u niet goed met wat voor soort u te maken heeft? Maak dan zeker online een afspraak bij een Amplifon hoorcentrum in uw buurt voor een gratis hoortest, inclusief professioneel advies. Tot snel!

Symptomen van gehoorverlies

Gehoorbeschadiging en gehoorverlies komen steeds vaker voor, zowel bij jongeren als ouderen, en kunnen heel wat verschillende oorzaken hebben. Veel voorkomende oorzaken zijn ouderdom, erfelijkheid, familiale voorbestemdheid, medicatie, ziekte of het te lang blootgesteld worden aan luide muziek of andere geluiden.
Lees verder!

Hoe wordt gehoorverlies gemeten ?

Veel mensen wachten vaak te lang vooraleer ze de stap zetten om hun gehoor te laten testen. Daardoor kunnen ze vaak onbewust meer last krijgen van de vervelende gevolgen van een slechter wordend gehoor.
Lees verder

5 stappen voor een beter gehoor

Wij zorgen ervoor dat u beter hoort in slechts vijf stappen. Een kleine moeite voor een hemelsbreed verschil! Alles begint bij een eerste bezoek aan een van onze hoorcentra.
Lees verder