Kom langs in één van onze Amplifon hoorcentra. Maak nu een afspraak

Gehoorverlies

Gehoorverlies herkennen

De deskudige audiologen van Amplifon zijn speciaal opgeleid om uw gehoor in al haar facetten te analyseren en zullen u na een gehoortest doorverwijzen naar een medisch specialist, meestal uw neus-keel-oorarts, indien uw gehoorverlies behandeld kan worden met een hoortoestelaanpassing, medicatie of een chrirurgische ingreep.

De drie soorten gehoorverlies

Gehoorverlies kan betrekking hebben op geleidingsslechthorendheid (vaak tijdelijk en behandelbaar); perceptieslechthorendheid (permanent en niet te behandelen via medische interventie) of een combinatie van beiden (gemegd gehoorverlies).

1. Gemengd gehoorverlies

Gemengd gehoorverlies is een combinatie van geleidingsslechthorendheid en kan van invloed zijn op zowel het buiten-, midden- en binnenoor. Er zijn ook nog een aantal specifieke gehoorproblemen:

Plotse doofheid

Dit probleem treedt opeens op, van het ene ogenblik op het andere, zonder vaste oorzaak. De ernst hiervan verschilt afhankelijk van de oorzaak - wat er veel verschillende kunnen zijn. Dit soort doofheid kan na enkele weken overgaan, maar moet toch zo snel mogelijk medisch behandeld worden.

Tinnitus

Deze aandoening zorgt voor een aanhoudend fluitend geluid in het oor. De mogelijke oorzaken hiervan zijn talrijk. Acute tinnitus moet zo snel mogelijk door een arts behandeld worden.

2. Geleidingsslechthorendheid

Bij een geleidings- of conductief gehoorverlies worden geluiden niet goed door de gehoorgang en/of het middenoor naar het binnenoor (slakkenhuis) geleid. Mogelijke oorzaken van dit type gehoorverlies zijn onder meer:

  • een ophoping van oorsmeer in de gehoorgang
  • een onhoping van vloeistof in het middenoor
  • een infectie aan het middenoor
  • een geperforeerde trommelvlies
  • een vreemd object in de gehoorgang
  • verkalking van de gehoorbeentjes in het middenoor (otosclerose)

Deze omstandigheden kunnen van invloed zijn op een of beide oren en kunnen vaak behandeld worden met behulp van medicatie of een chirurgische ingreep. Een persoon die lijdt aan geleidingsslechthorendheid kan ook baat hebben bij het dragen van hoortoestellen.

2. Perceptieslechthorendheid

Dit is de meest voorkomende vorm van gehoorverlies, die optreedt wanneer de haarcellen in het binnenoor of de gehoorzenuw beschadigd raken. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar deze vorm van gehoorschade is in 90% van de gevallen toe te schrijven aan het ouder worden. Perceptieslechthorendheid is een natuurlijk onderdeel van het ouder worden, maar kan versterkt worden door een aantal andere factoren, zoals:

  • bootstelling aan lawaai
  • hoofdletsels
  • virale infecties aan het binnenoor en de gehoorzenuw
  • bepaalde medicatie
  • familiale voorgeschiedenis

Deze situatie is vaak permanent en over het algemeen van invloed op beide oren. Hoortoestellen die correct en nauwkeurig werden fijngeregeld door de audioloog, kunnen dan een duidelijke verbetering geven.

De 5 fases bij gehoorverlies

In 1969 introduceerde Elisabeth Kübler-Ross, psychiater, de 5 emotionele fasen die een persoon doorloopt wanneer in een verwerkingsproces. Deze 5 stappen zijn evengoed toepasbaar op het ontdekken van en omgaan met uw gehoorverlies.

Fase 1: Ontkenning

Het moment dat u een vermoeden heeft of de diagnose gekregen heeft dat u aan gehoorverlies lijdt, kan bijzonder pijnlijk en moeilijk te verwerken zijn. Het idee dat uw lichaam niet meer naar behoren werkt, wekt angst en onzekerheid op. Dat gevoel is zeker niet ongewoon. In deze fase zal u door de schok en het ongeloof het probleem proberen te ontkennen bv. “u bent aan het mompelen, ik hoor perfect”. Het is typisch voor dit eerste stadium om de spraak of overreactie van anderen te bekritiseren.

Fase 2: Boosheid

U bent over de eerste schok heen en ontkent niet langer het probleem. U geeft toe dat u gehoorverlies heeft, maar ervaart een gevoel van boosheid en onrechtvaardigheid: “waarom ik?!”. Onbedoelde ongepaste reacties van uw omgeving op de situatie kunnen dat gevoel extra aanwakkeren. U verwacht dat anderen zich onmiddellijk gaan aanpassen.

Wanneer dat niet het geval is, neemt u ze kwalijk niet genoeg rekening te houden met de situatie of zelfs dat ze niet beseffen hoeveel geluk ze hebben met een goed gehoor. Het is belangrijk in deze fase dat u de juiste steun krijgt van uw omgeving.

Fase 3: Onderhandelen

In dit stadium erkent u uw gehoorverlies, maar u hoopt dat het nog omkeerbaar is, dat er nog iets aan te doen is. U gaat in onderhandeling met uzelf: “ik zou er alles aan doen om mijn gehoor volledig terug te hebben”. Het is eerder een intern proces, vaak niet gedeeld met uw omgeving wat gepaard gaat met stress, onrust en zelfs een beetje boosheid. U kunt ook schuldgevoel ervaren over dingen in het verleden die u niet of niet correct kunt uitvoeren.

Fase 4: Depressie

U beseft ten volle dat het er niets aan te doen is, het gehoorverlies is permanent. Dingen die vroeger vanzelfsprekend waren, zijn dat plots niet meer. Dagelijkse taken worden moeilijker alsook sociaal contact vermindert: “communicatie met anderen is lastig, ik blijf wel thuis dan”. U raakt gedemotiveerd en geeft de hoop op, eenzaamheid en wanhoop kunnen de kop opsteken. Het idee dat u nu meer afhankelijk bent van anderen, kan zorgen voor een laag zelfvertrouwen. Als u in deze fase terechtkomt, is het zeer belangrijk om voldoende steun te krijgen van uw omgeving en hulp te zoeken indien nodig.

Fase 5: Aanvaarding

De laatste fase is de aanvaardingsfase. U accepteert het gehoorverlies en gaat op zoek naar hulp om verder van uw leven te genieten. Het zal aanpassen zijn, maar het komt goed: “ik ga naar de specialist en laat me testen”. De manier waarop u en anderen met gehoorverlies in deze fase reageren is zeer verschillend, maar u bent klaar om uw leven aan te passen. Er bestaan tal van hulpmiddelen om u te helpen uw leven met gehoorverlies zo aangenaam mogelijk te maken. 

Het is belangrijk om te onthouden dat niet iedereen alle fasen zal doorlopen of in dezelfde volgorde. Het kan best zijn dat u een fase overslaat of dat er zich 2 stadia tegelijk voordoen. Het is een natuurlijk proces dat niet overhaast mag worden. Wees niet te streng voor uzelf, u bent immers niet alleen. 

Herkent u in dit artikel het gedrag van iemand in uw omgeving? Dan is het belangrijk dat u begrip toont en u deze persoon een luisterend oor biedt. Mensen die zich in een van deze fase bevinden, zijn vaak kwetsbaar en kunnen alle steun goed gebruiken. Ze willen zich begrepen voelen en vooral goed voelen bij deze grote aanpassing in hun leven.

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een hoorcentrum in uw buurt

Zoek centrum