Kom langs in één van onze Amplifon hoorcentra. Maak nu een afspraak

Gehoorbescherming op het werk

Gehoorbescherming op het werk

Harde geluiden en lawaai op het werk kunnen leiden tot heel wat vervelende zaken zoals een gebrek aan concentratie, slechte communicatie, irritatie en gehoorschade. In dit laatste geval zijn de gevolgen onomkeerbaar en kan het een grote impact hebben op het leven van de werknemer.

 

Het is dan ook belangrijk dat de werkgever steeds de geluidsnormen respecteert en de nodige maatregelen neemt om de werknemers voldoende te beschermen tegen de gevolgen van schadelijke geluiden. In deze blog gaan we dieper in op gehoorbescherming op het werk en welke rol de werknemer daarin speelt.

Decibels als richtlijn

Op de werkvloer moet er steeds rekening gehouden worden met de vooropgestelde geluidsdrempels, die steeds in decibels uitgedrukt worden. Vanaf 80 dB is de werkgever dan ook verplicht om gepaste gehoorbescherming te voorzien. Deze  wettelijke verplichting moet, samen met andere verplichtingen, de veiligheid op de werkvloer garanderen. Er mag enkel afgezien worden van deze regel wanneer het dragen van gehoorbescherming de veiligheids- en gezondheidsrisico’s zou verhogen.

Vanaf 80 dB

Bij een dagelijkse blootstelling aan harde geluid vanaf 80 dB is de  werkgever dus verplicht om geschikte gehoorbescherming voor de werknemers te voorzien. Daarnaast moet hij deze opleiden in het correct toepassen van de voorziene gezondheids- en veiligheidsmaatregelen en steeds een oogje in het zeil houden.

Bij 85dB en meer

Wanneer deze geluidsdrempel bereikt wordt op de werkvloer, zijn werknemers verplicht de voorziene gehoorbescherming te dragen. Daarnaast moet de werkgever ook hier zorgen voor voorlichting en toepassing van de genomen maatregelen en moeten gevarenzones duidelijk gemarkeerd worden. 

De maximum blootstelling bedraagt 87 dB en mag niet overschreden worden. Wanneer dit wel gebeurt, moet de werkgever onmiddellijk actie ondernemen om de geluidsdrempel onder het maximum te krijgen. Hij moet de oorzaak achterhalen en de nodige preventiemaatregelen nemen om te voorkomen dat een overschrijding opnieuw plaatsvindt.

Naast de geluidsdrempels zijn er nog enkele andere signalen die wijzen op een overschrijding van het geluidsniveau. Zo kan u een rinkelende toon ervaren op het einde van uw werkdag. Of misschien bent u niet in staat om een collega te verstaan die zich op armlengte van u bevindt. Daarnaast kan u ook op elk moment een tijdelijk gehoorverlies ervaren. Indien u één van deze zaken ondervindt, meldt u dit best bij uw werkgever zodat de juiste maatregelen genomen kunnen worden.

Soorten gehoorbescherming

Nu, de juiste gehoorbescherming moet voldoen aan enkele belangrijke zaken zoals de mate waarin het geluid dempt. Het is immers de bedoeling om het geluid terug te brengen naar een geluidslimiet van maximum 80 dB. De demping mag echter niet te sterk zijn aangezien een vlotte communicatie en het horen van waarschuwingssignalen zeer belangrijk zijn op de werkvloer.

Daarnaast heeft gehoorbescherming enkel effect als het op de juiste manier gedragen wordt. Er moet dus gelet worden op het comfort van de gekozen gehoorbescherming. Dit omvat gewicht, temperatuur en de plaatsing op of rond het oor.

U heeft de keuze tussen vier verschillende soorten gehoorbescherming, gaande van oorkappen tot verschillende soorten oordoppen.

Oorkappen

Oorkappen zijn in de meeste gevallen de beste gehoorbescherming op het werk. Ze zijn duurzaam, eenvoudig te gebruiken en zijn comfortabel. Voor een goede werking moeten ze de gehoorgang volledig bedekken en goed tegen het hoofd geduwd worden.

Tegenwoordig bestaan er ook oorkappen die radio en andere communicatiemiddelen ingebouwd hebben wat handige features zijn voor tijdens het werken.

Wegwerpoordoppen

Deze oordoppen zetten uit en passen zich aan uw gehoorgang aan. U kunt kiezen tussen twee vormen, cilindrisch en conisch, afhankelijk van uw voorkeur. Ze zijn redelijk comfortabel en vergen  geen onderhoud aangezien u ze na gebruik weggooit. U moet de wegwerpoordoppen wel steeds goed inbrengen om het geluid naar behoren te dempen. 

Herbruikbare oordoppen

Deze oordoppen zijn  eenvoudig in te brengen aan de hand van een inbrengstaafje en zijn geschikt voor meermalig gebruik, mits een regelmatige reiniging. U houdt er best rekening mee dat de oordoppen goed passen en comfortabel zitten. Indien dit niet het geval is kan het leiden tot vervelende irritaties in de oren.

Otoplastieken

Otoplastieken zijn  bijzonder comfortabel om te dragen door de aanpassing aan uw individuele gehoorgang. Voor een efficiënt gebruik dient u deze gehoorbeschermers wel regelmatig te laten controleren op demping en aanpassing.
man doet gratis hoortest

Maak een afspraak online

Ervaart u last van gehoorproblemen op uw werk en wenst u uw gehoor te laten testen? Of misschien bent u op zoek naar geschikte gehoorbescherming voor op uw werk? Kom dan snel langs bij één van onze Amplifon hoorcentra in uw buurt. Onze audiologen helpen u met plezier verder.

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een hoorcentrum in uw buurt

Zoek centrum