image

De hoorimplataten

Wat is eenzijdig verlies of SSD?

Eenzijdig verlies, ook vaak aaneduid als unilaterale doofheid (of SSD = Single-Sided Deafness) komt relatief vaak voor. Het kan ontstaan na een virale infectie, een verwonding aan de oren of aan het hoofd, of zelfs wanneer een persoon lijdt aan de ziekte van Menière.

Vanwege dit gehoorverlies aan één kant, kunnen sommige mensen ernstige problemen hebben om te bepalen waar het geluid vandaan komt, wat erg gevaarlijk kan zijn wanneer mensen de weg oversteken of rijden. Het belangrijkste symptoom van SSD is het onvermogen om achtergrondgeluiden te scheiden van geluid dat men echt wil horen. Een groe meerderheid van mensen die lijden aan eenzijdig gehoorverlies, leren me deze pathologie te leven. Anderen moeten belangrijke veranderingen in hun leven aanbrengen omdat hun omgeving ondraaglijk wordt. Dit heeft grote invloed op hun leefomgeving op het werk, het gezinsleven en sociale interactie.

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar, maar veel mensen met SSD volgen geen van hen vanwege het gebrek aan bewustzijn van deze aandoening bij huisartsen of het grote publiek. De symptomen zijn heel anders dan bij mensen met gehoorverlies in beide oren.

Hoe eenzijdig gehoorverlies behandelen?

Eenzijdig verlies kan niet volledig worden genezen. Sommige behandelingen laten echter toe om de effecten te beperken:

- Het osteo-geïntegreerde gehoorapparaat: dit systeem, BAHA systeem genaamd, wordt gekenmerkt door een klein implantaat, meestal titanium, geplaast in het botgedeelte achter het "verzwakte" oor en is verbonden met een geluidstransformator. Het apparaat ontvangt de geluiden en ransformeert ze naar het rechteroor via het schedelbot.

- Het hoortoestel van de verzend-/ontvangstfunctie: dit hoortoestel maakt het dus mogelijk om de indruk van het gehoor in beide oren te herstellen door de geluiden van het "verzwakte" oor over te dragen naar het functionele oor. Dit systeem genaamd CROS bestaat uit een kleine doos met een ontvanger en een andere met een kleine microfoon. De ontvanger bevindt zich in of achter het functionele oor, terwijl het getroffen oor het microfoonsysteem herbergt. Het geluid wordt gehoord door dit microfoonsysteem in het "verzwakte" oor en wordt door een systeem (nu meer en meer) draadloos naar het functionele oor gestuurd. Er is ook een BI-CROS-systeem waarbij beide oren zijn uitgerust met een microfoonsysteem, maar het geluid wordt alleen waargenomen aan de kant voorzien van de ontvanger, meestal die van het meest functionele oor.

Als u meer wilt weten over eenzijdig gehoorverlies of hoe u de effecten ervan kunt beperken, aarzel dan niet om contact op te nemen met één van onze specialisten in het dichtstbijzijnde Amplifon-hoorcentrum.