image

Eenzijdig gehoorverlies en het CROS-systeem

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, doet gehoorverlies zich niet altijd aan beide oren tegelijk voor. Er kan ook sprake zijn van eenzijdig of unilateraal gehoorverlies, met andere woorden slechts één van beide oren heeft gehoorschade. Maar wat betekent dat nu juist voor de slechthorende en wat zijn de mogelijke oplossingen hiervoor?

Wat is unilateraal gehoorverlies en wat zijn de oorzaken hiervan?

Eenzijdig gehoorverlies is, zoals de term zelf zegt, gehoorverlies aan één kant. Wanneer we geluid opvangen, kunnen we makkelijk de geluidsbron lokaliseren. Dit komt doordat de oren het geluid opnemen en doorsturen naar onze hersenen om de afstand en richting ervan te kunnen bepalen.

Unilateraal gehoorverlies kan op verschillende manieren veroorzaakt worden: door een hoofdtrauma, door de ziekte van Menière, door blootstelling aan erg harde geluiden, door bepaalde ontstekingen of het kan aangeboren zijn.

Wat zijn de mogelijke gevlgen van unilateraal gehoorverlies?

Het grootste gevolg van eenzijdig gehoorverlies is het niet kunnen lokaliseren van een geluidsbron. Dit is niet alleen lastig, maar ook gevaarlijk. Zo kan u zich bijvoorbeeld onzeker voelen in het verkeer omdat u de afstand en richting van de verkeersgeluiden niet goed bepalen. Of u ervaart moeilijkheden bij het verstaan van één bepaalde persoon in een luidruchtige omgeving. Dit fenomeen heet "demaskeren".

Daarnaast heeft u de neiging om uw hoofd te draaien in de richting van uw gesprekspartner wanneer deze uw 'mindere goede kant' zit. Dit heel het 'hoofdschaduweffect'. Bij unilateraal gehoorverlies is het namelijk zo dat hoge tonen veel zachter klinken dan lage tonen, wat een negatieve invloed heeft op het aan verstaan van bijvoorbeeld medeklinkers.

Het CROS-systeem en andere oplossingen

Er bestaan verschillende oplossingen voor het behandelen van eenzijdig gehoorverlies:

  • Een hoortoestel

Wanneer het verschil tussen beide oren niet te groot is, kan het gehoorverlies opgevangen worden door het dragen van een hoortoestel.

  • Botverankerd hoortoestel

Wanneer het gehoor aan één zijde heel slecht is of zelf volledig verdwenen is, kan een botverankerd hoortoestel een geschikte oplossing zijn. In dit geval wordt het geluid dat binnenkomt via het slechte oor door geleiding van de schedel tot in het slakkenhuis van het andere oor gebracht. Het botverankerd hoorapparaat wordt chirurgisch geplaatst.

  • Cochleair implantaat

Een cochleair implantaat werkt op een gelijkaardige manier als het botverankerd toestel, alleen maakt het geen gebruik van beengeleiding, maar van elektrische impulsen om de gehoorzenuw te stimuleren. Het implantaat wordt eveneens operatief aangebracht.

  • CROS-toestel

Het CROS-toestel is een klein toestelletje dat aangebracht wordt aan de kant van het mindere oor en werkt als een soort microfoon. Het geluid dat aan die kant opgevangen wordt, zal door het toestel draadloos naar een hoorapparaat aan het andere oor gestuurd worden. Heeft u ook aan dit oor een lichte gehoorschade, dan kan het geluid extra versterkt worden.

Niet elke oplossing is voor iedereen geschikt. Daarom bekijt uw Amplifon audioloog steeds samen met u, en op basis van het advies van de NKO-arts, welke behandeling voor u het beste is.

Heeft u nog vragen omtrent unilateraal gehoorverlies of het CROS-systeem, neem dan zeker conact op met ons. Wij helpen u graag verder.

Phonak Audeo V

 

 

 

Eenzijdig gehoorverlies

Heeft u meer informatie nodig over eenzijdig gehoorverlies, kom dan naar één van onze Amplifon hoorcentra. Onze specialisten zullen uw vragen beantwoorden.
Meer over eenzijdig gehoorverlies te leren