image

Duizeligheid

Duizeligheid

Duizeligheid is een regelmatig voorkomend fenomeen. Al gaat het dan eerder om een symptoom dan wel een ziekte op zich. Het gaat om het gevoel waarbij u of de omgeving rond u draait. Die sensatie kan soms nauwelijks merkbaar zijn. Maar ze kan wel zo erg worden dat u het moeilijk heeft om uw evenwicht te bewaren en dagelijkse taken uit te voeren. Vaak en ten onrechte wordt het woord 'duizeligheid' gebruikt om angst voor de diepte aan te duiden namelijk de sensatie van duizeligheid gevoeld bij het kijken naar beneden. De juiste term zou eigenlijk 'hoogtevrees' moeten zijn.

Tekenen van duizeligheid

Aanvallen van duizeligheid ontwikkelen zich in het algemeen heel plots en kunnen amper enkele seconden duren. Bij sommige personen kan dit echter blijvend worden en meerdere dagen duren wat normaal leven sterk bemoielijkt.

Symptomen die verbonden worden aan duizeligheid kunnen onder meer zijn:

 - Evenwichtsverlies waardoor recht blijven staan of wandelen moeilijk wordt

 - Een gevoel van draaierigheid

 - Een gevoel van pijn aan het hart, zelfs misselijkheid

Oorzaken van duizeligheid

Duizeligheid wordt in het algemeen veroorzaakt door een functioneringsprobleem van het evenwicht in het binnenoor. Ze kan ook veroorzaakt worden door sommige delen van de hersenen.

Het kan onder andere gaan om:

 - Benign Paroxysmal Positional Vertigo (of BPPV): dit is zeker de meeste voorkomende oorzaak van duizeligheid. Het gaat dan om het moment wanneer sommige hoofdbewegingen duizeligheid veroorzaken, of het gevoel van draaierigheid. BPPV impliceert korte en intense momenten van verdoving die tussen enkele seconden en enkele minuten kunnen duren. Bij sommige personen kan dit gepaard gaan met misselijkheid.

 - De centrale duizeligheid: deze is vaak veroorzaakt door problemen in een stuk van de hersenen zoals het cerebrum of de hersenstam (het onderste deel van de hersenen verbonden aan de ruggengraat). De oorzaken van centrale duizeligheid bestaan vaak uit migraines of regelmatige ernstige hoofdpijn.

 - Een hoofdblessure of een beroerte 

 - Labyrintiet: een infectie van het binnenoor die een onsteking veroorzaakt van het labyrinth, deel van het binnenoor dat het gehoor en evenwicht controleert. Wanneer het labyrith onsteekt, zijn de signalen die het verstuurt aan uw hersenen verschillend van degene die zijn gestuurd door uw oren en ogen. Die contradictorische signalen veroorzaken duizeligheid en verdoving.

 - Vestibulaire neuronitis: het gaat hiet om een aandoening van het binnenoor die een ontsteking veroorzaakt van de zenuw die het labyrinth verbindt met de hersenen. Dit wordt vaak veroorzaakt door een virale infectie. Deze kan een zeker onevenwicht of misselijkheid veroorzaken.

 - De ziekte van Ménière: ernstige duizeligheid kan soms ook worden veroorzaakt door de ziekte van Ménière die een aandoening van het binnenoor is. Deze kan duizeligheid maar ook gehoorverlies, tinnitus of een gevoel van druk op het oor veroorzaken.

 - Inname van bepaalde medicatie: duizeligheid kan een bijverschijnsel zijn van inname van sommige medicamenten. Aarzel niet om u te wenden tot behandelende arts indien dit het geval is.

Sommige bijkomende symptomen omwille van duizeligheid kunnen voorkomen zoals oorsuizen (of tinnitus), plotse en hoge koorts of soms zelfs gehoorverlies.

Hoe duizeligheid behandelen?

Sommige gevallen van duizeligheid verbeteren met de tijd zonder specifieke behandeling. Het komt evenwel voor dat sommige personen herhaalde periodes van meerdere maanden of zelfs jaren van duizeligheid hebben.

Er bestaan behandelingen geschikt voor sommige oorzaken van duizeligheid. Een reeks eenvoudige hoofdbewegingen kan gebruikt worden tegen BPPV. Sommige medicatie of antihistamines kunnen helpen in de meeste gevallen van duizeligheid. Heel wat personen die aan duizeligheid lijden hebben positieve effecten van oefeningen van vestibulaire revalidatie. Deze is een serie van oefeningen voor personen die lijden aan problemen van duizeligheid of evenwichtsstoornissen.