image

De ziekte van Ménière

Symptomen van de ziekte van Ménière

De ziekte van Ménière is een over het algemeen progressieve aandoening. Dat wil zeggen dat de ziekte chronisch is en steeds erger wordt. Hoe de aandoening evolueert, is onmogelijk te voorspellen omdat het individueel erg kan verschillen. De ziekte van Ménière tast het gehoor- en evenwichtsorgaan aan. De exacte oorzaak is tot op heden nog onvolledig opgehelderd. De voornaamste symptomen bij een aanval van de ziekte zijn draaierigheid (duizeligheid en evenwichtstoornissen), tinnitus (of oorsuizen) en plots gehoorverlies.

Deze aandoening aan het binnenoor is niet levensbedreigend, maar kan het dagelijkse leven wel aanzienlijk beïnvloeden. De ziekte wordt gekenmerkt door de combinatie van drie klachten.

  • Aanvallen van duizeligheid die vaak samengaan met misselijkheid, koud zweet en/of braken. De duur van dit soort aanvallen varieert enorm. Een aanval kan tien minuten duren, maar ook een volledige dag. Ze zijn onvoorspelbaar en onregelmatig, maar verdwijnen in veel gevallen (na een lange tijd) bijna volledig.
  • Plots gehoorverlies dat zowel eenzijdig als tweezijdig kan plaatsvinden. In de eerste fases van de ziekte kan dit gehoorverlies weer verdwijnen en afnemen in intensiteit, maar na verloop van tijd wordt deze slechthorendheid ernstiger.
  • Een drukgevoel in het oor voor een aanval en oorsuizen tijdens en vlak na een aanval.


Heeft u nog vragen over de ziekte van ménière? Kom dan langs bij uw lokale Amplifon hoorcentrum. Onze audiologen helpen u graag verder.

De ziekte van Ménière voorkomen

In België biedt de Vereniging voor Ménière Patienten v.z.w. ondersteuning en informatie over de ziekte van Ménière. Veel van deze informatie is opgesteld door medische specialisten of klinisch onderzoekers. Via deze organisatie kunt u ook in contact komen met andere personen die lijden aan de ziekte van Ménière.

Omdat Ménière een ziekte is met een variabel en wisselend verloop, weten we niet exact wat de oorzaken zijn of hoe de evolutie zal zijn: dit verschilt individueel. Daarom kunnen we enkel een aantal technieken en hulpmiddeltjes meegeven om de klachten onder controle te houden – of de klachten in z’n geheel proberen te vermijden.

  • Voeding: vermijd cafeïne, zout en alcohol. Deze drie voedingsmiddelen verergeren de symptomen bij patiënten waarbij de ziekte al vastgesteld is. Bovendien kan het sowieso geen kwaad om deze drie voedingsmiddelen met mate te nuttigen.
  • Stress: probeer stressvolle situaties en spanningen te mijden en zoveel mogelijk rust te nemen: stress heeft immers een negatief effect op de klachten. Probeer daarom regelmaat in uw leven aan te brengen.
  • Laat u adviseren over de juiste brillenglazen: onze ogen spelen namelijk een cruciale rol bij het bewaren van ons evenwicht.

Heeft u nog vragen over de ziekte van Ménière? Kom dan langs bij uw lokale Amplifon hoorcentrum. Onze audiologen helpen u graag verder.

Lees ook onze blog : hoe voorkom ik tinnitus, de ziekte van Ménière of zenuwdoofheid?