image

De ziekte van Menière

De ziekte van Menière

De ziekte van Menière is een progressieve aandoening die vaak voorkomt tussen de 40 en 60 jaar oud. Het werd ontdekt in 1861 door Dr Prosper Menière. Het is een chronische ziekte die na verloop van tijd verergert, waarvan een van de kenmerken is dat het de evenswicht en het gehoroorgaan beïnvloedt. Deze toestand van het binnenoor is geen echt gevaar, maar het kan een aanzienlijke invloed hebben op het dagelijks leven. Er bestaat vandaag geen oplossing om deze ziekte te genezen. Er bestaan echter wel oplossingen om de pijn te verlichten van mensen die eraan lijden. Hoortoestellen helpen om de symptomen, gelinkt aan gehoorverlies, te verminderen. De ziekte van Menière wordt gekenmerkt door hoogtevrees, een zoemend of suizend geluid en een plotse vermindering van het gehoor. Hoe de aandoening precies evolueert, is onmogelijk te voorspellen. Daarvoor verschilt het patroon per individu te veel.

De ziekte van Menière - oorzaken

Ondanks vele jaren van uitgebreide studies is de exacte oorzaak van de ziekte van Menière niet met zekerheid vastgesteld. Experts vermoeden sterk dat de onnatuurlijke vermenging van twee vloeistoffen (endolymfe en perilymfe), ontstaan door een scheurtje in een binnenoor-wand, voor een ophoping zorgt. Die ophoping leidt uiteindelijk tot een aanval. Maar hoe het scheurtje in de oorwand in eerste instantie ontstaat, is nog onduidelijk. Factoren die ook invloed hebben op de ziekte van Menière zijn stress en drukte. Ze veroorzaken de aanvallen niet, maar kunnen die wel negatief beïnvloeden. Uit onderzoek blijkt dat veel patiënten met de ziekte van Menière zich vaak in een stressvolle omgeving bevinden. Deze groep bestaat vaak uit perfectionisten die niet alleen hoge eisen aan zichzelf stellen, maar ook aan hun omgeving.

Symptomen van de ziekte van Menière

De oorzaken van de ziekte van Ménière zijn moeilijk te identificeren. het kan zich manifesteren na een blessure aan het hoofd, een allergische reactie, bepaalde infecties....De ziekte van Menière kan pas gedetecteeerd worden bij het verschijnen van de eerste symptomen. De tekenen van de ziekte van Menière zijn dezelfde bij alle leeftijden:

1. Aanvallen van duizeligheid / Evenwichtsverlies

Deze aanvallen vinden vaak plaats in combinatie met misselijkheid, koud zweet en/of braken. Hoe lang een aanval duurt, valt moeilijk te zeggen. Een aanval kan een volledige dag duren, maar ook slechts tien minuten. De onvoorspelbare en onregelmatige aanvallen verdwijnen in veel gevallen (na een lange tijd) bijna volledig.

2. Oorsuizen

Patiënten horen suizende, fluitende of brommende tonen in het hoofd, maar ervaren ook een drukgevoel in het oor. Deze symptomen duiken vaak op tijdens een duizeligheidsaanval of vlak daarna.

3. Plots gehoorverlies

Het gaat hier om zowel eenzijdig als tweezijdig gehoorverlies. In de eerste fases van de ziekte kan dit gehoorverlies weer verdwijnen en afnemen in intensiteit. Maar na verloop van tijd wordt deze slechthorendheid ernstiger.

Als de symptomen bevestigd worden, kan de NKO-arts verschillende extra tests doen, zoals een audiometrietest, om zo de diagnose te kunnen bevestigen.

Factoren die de ziekte van Menière negatief beïnvloeden

Omdat de evolutie van de ziekte van Ménière per patiënt kan wisselen, is vaak een behandeling op maat nodig. Toch kan u wel rekening houden met onderstaande factoren, aangezien die een negatieve invloed hebben op de ziekte:

1. Voeding

Cafeïne, zout en alcohol verergeren mogelijk de klachten, en kan u beter vermijden.

2. Stress

Aangezien stress de ziekte van Menière negatief beïnvloedt, verbetert regelmaat in uw dagelijkse ritme en zo min mogelijk spanningen u leven aanzienlijk.

3. Allergieën

Allergieën kunnen een belangrijke rol spelen bij de ziekte van Menière. Volgens sommige studies kan een dysfunctionele immuniteitsreactie symptomen veroorzaken die eigen zijn ann de ziekte van Menière zoals duizeligheid, oorsuizen of misselijkheid. Dit kan te wijten zijn aan luchtallergenen zoals stof, schimmels of pollen of voedingsallergenen zoals graan of noten. Immuniteitstherapie of sommige antihistamines zouden een efficiënte oplossing vormen voor dit probleem.

4. Migraine

Migraine komt blijkbaar vaker voor bij personen die lijden aan de ziekte van Menière. Zo komen inderdaad migraine symptomen voor tijdens of na aanvallen van duizeligheid. Het is aanbevolen om hiervoor een specialist te raadplegen.

5. Erfelijkheid

De ziekte van Menière is niet erfelijk. Toch zullen sommige genen het voorkomen van de ziekte bevorderen waardoor sommige personen de ziekte mogelijk meer zullen ontwikkelen. Helaas zijn deze genen nog niet geïdentificeerd.

Behandeling van de ziekte van Menière

Er bestaat nog geen behandeling voor de ziekte van Menière, maar er bestaan wel oplossingen om personen met deze aandoening te helpen beter te leven:

  • Een grondige behandeling helpt om de intensiteit en de frequentie van de duizeligheden te verminderen.
  • Hereducatie van het oor zal aanbevolen worden als de aanvallen van duizeligheden blijven aanhouden. Het zorgt ervoor dat evenwichtsproblemen verminderen en het compenseert het bereik van het oor.
  • Ondersteuning van tinnitus: er bestaan verschillende oplossingen om tinnitus te verlichten. Amplifon beschikt over een team van audiologen, gespecialiseerd in het begeleiden van personen met tinnitus.
  • Het hoortoestel: hoortoestellen zijn soms onmisbaar voor personen met gehoorverlies. Noet alleen helpen ze een goed gehoor terug te vinden, hoortoestellen hebben ook een positieve impact op de hersenen omdat het de hersenen stimuleert en de cognitieve functies ervan onderhoudt.

Nieuwsgierig wat Amplifon voor u kan betekenen? Kom dan langs bij uw lokale Amplifon hoorcentrum en maak een afspraak voor een gratis hoortest.