image

De ziekte van Ménière

De ziekte van Ménière

Wat is de ziekte van Ménière?

De Ziekte van Ménière is een over het algemeen progressieve aandoening. Dat wil zeggen dat de ziekte chronisch is en erger wordt na verloop van tijd. Een kenmerk van de ziekte van Ménière is dat het bij mensen het gehoor- en evenwichtsorgaan aantast. Deze aandoening aan het binnenoor is niet levensbedreigend, maar kan het dagelijkse leven wel aanzienlijk beïnvloeden. Hoe de aandoening precies evolueert, is onmogelijk te voorspellen. Daarvoor verschilt het patroon per individu te veel.

Oorzaak van de ziekte van Ménière

Ondanks vele jaren van uitgebreide studies is de exacte oorzaak van de ziekte van Ménière niet met zekerheid vastgesteld. Experts vermoeden sterk dat de onnatuurlijke vermenging van twee vloeistoffen (endolymfe en perilymfe), ontstaan door een scheurtje in een binnenoor-wand, voor een ophoping zorgt. Die ophoping leidt uiteindelijk tot een aanval. Maar hoe het scheurtje in de oorwand in eerste instantie ontstaat, is nog onduidelijk. Factoren die ook invloed hebben op de ziekte van Ménière zijn stress en drukte. Ze veroorzaken de aanvallen niet, maar kunnen die wel negatief beïnvloeden. Uit onderzoek blijkt dat veel patiënten met de ziekte van Ménière zich vaak in een stressvolle omgeving bevinden. Deze groep bestaat vaak uit perfectionisten die niet alleen hoge eisen aan zichzelf stellen, maar ook aan hun omgeving.

Symptomen van de ziekte van Ménière

Heeft u het vermoeden dat u of iemand in uw omgeving problemen ervaart met een aangetast gehoor- en evenwichtsorgaan? De ziekte van Ménière kan u herkennen aan de combinatie van drie klachten of symptomen:

1. Aanvallen van duizeligheid Deze aanvallen vinden vaak plaats in combinatie met misselijkheid, koud zweet en/of braken. Hoe lang een aanval duurt, valt moeilijk te zeggen. Een aanval kan een volledige dag duren, maar ook slechts tien minuten. De onvoorspelbare en onregelmatige aanvallen verdwijnen in veel gevallen (na een lange tijd) bijna volledig.

2. Oorsuizen Patiënten horen suizende, fluitende of brommende tonen in het hoofd, maar ervaren ook een drukgevoel in het oor. Deze symptomen duiken vaak op tijdens een duizeligheidsaanval of vlak daarna.

3. Plots gehoorverlies Het gaat hier om zowel eenzijdig als tweezijdig gehoorverlies. In de eerste fases van de ziekte kan dit gehoorverlies weer verdwijnen en afnemen in intensiteit. Maar na verloop van tijd wordt deze slechthorendheid ernstiger.

Factoren die de ziekte van Ménière negatief beïnvloeden

Omdat de evolutie van de ziekte van Ménière per patiënt kan wisselen, is vaak een behandeling op maat nodig. Toch kan u wel rekening houden met onderstaande factoren, aangezien die een negatieve invloed hebben op de ziekte:

1. Voeding Cafeïne, zout en alcohol verergeren mogelijk de klachten, en kan u beter vermijden.

2. Stress Aangezien stress de ziekte van Ménière negatief beïnvloedt, verbetert regelmaat in uw dagelijkse ritme en zo min mogelijk spanningen u leven aanzienlijk.

Behandeling van de ziekte van Ménière

Een van de symptomen van de ziekte van Ménière is gehoorverlies. Ondanks dat het gehoorverlies niet constant is, kan een hoortoestel uw gehoorklachten sterk verminderen. De uitdaging is om het juiste hoorapparaat te vinden dat goed staat afgesteld. Want gebeurt dat niet optimaal, dan kan het hoorapparaat oorsuizen juist versterken of geluiden vervormen. In samenwerking met een gekwalificeerde audioloog is het mogelijk om een geschikt hoorapparaat te vinden dat past bij uw noden. Nieuwsgierig wat Amplifon voor u kan betekenen? Kom dan langs bij uw lokale Amplifon hoorcentrum.