image

Onze oorspecialisten

Er bestaan verschillende soorten oorspecialisten elk met hun eiigen expertise en vakgebied. Om ervoor te zorgen dat u steeds bij de juiste oorspecialist terechtkomt, vindt u hier een overzicht per specialist. Zo weet u perfect met wie u contact moet opnemen voor uw specifiek oorprobleem.

De NKO-arts

De neus-keel-oorarts, kortweg, NKO-arts, doet onderzoek naar en behandelt verschillende aandoeningen van de neus, keel, oren en het hoofd-halsgebied. De meest voorkomende behandeling van het oor is het plaatsen van trommelvliesbuisjes, maar dat is natuurlijk niet het enige. De neus-keel-oorspecialist houdt zich ook bezig met correcties van de oorschelp (bij afstaande oren of 'flaporen'), aandoeningen van de gehoorgang, het behandelen van het trommelvlies en het middenoor. U kan bij deze oorarts ook terecht wanneer u last heeft van gehoorvermindering en oorsuizen.

De NKO-arts adviseert en behandelt niet alleen, hij/zij voert ook operaties aan de oren uit indien nodig. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het herstellen van het trommelvlies of gehoorbeenketen, het inplanten van een botverankerd hoortoestel of bijn een cochleair toestel.

Deze oorspecialist werkt ook nauw samen met audiologen en zal in geval van gehoorverlies veroorzaakt door ouderdom u ook een hoorapparaat voorschrijven. Hij/zij is steeds verbonden aan een ziekenhuis.

 

De audioloog 

De audioloog is een paramedicus m.a.w doet medische behandelingen in opdracht of onder toezicht van een arts, maar is zelf geen arts. Hij/zij is gespecialiseerd in het onderzoeken en het corrigeren van problemen met het gehoor en het evenwicht. Vaak houdt de audioloog ook rekening met psychologische en sociale aspecten gehoorverlies. Deze oorspecialist werkt ook vaak samen met logopedisten en de KNO-arts omdat spraak en gehoor nauw met elkaar verbonden zijn.

 

De audioloog is ook verantwoordelijk voor hooropvoeding, hoortraining en revalidatie van het gehoor en de evenwichtsfunctie. Deze paramedicus is vaak aan het werk in ziekenhuizen, auditieve centra zoals Amplifon, revalidatiecentra, etc

 

De audicien 

 

De audicien is net zoals de audioloog ook een paramedicus, maar specialiseert zich in het verbeteren van het verslechterde gehoor door tal van elektronische en mechanische systemen zoals een hoorapparaat. Deze oorspecialist spitst zich, in tegenstellin tot de audiologog en NKO-arts, toe op audiologische apparaten en hoortoestellen.

Hij/zij voert een uitgebreid onderzoek uit, adviseert u over nieuwe hoortoestellen, helpt u bij het afstellen van het hooroestel of het aanmeten van de juiste gehoorbeschermers zoals oordoppen.

 

Ook wanneer uw hoorapparaat stuk is, komt u bij de audicien terecht. Hij/zij kan nauwkeurig om met verschillende meet-en slijpapparatuur, afdrukmaterialen en computertechnieken. Deze oorspecialis werkt meestal in de winkel of werkplaats van een auditief centrum. Bij onze Amplifon hoorcentra is het zelfs vaak zo dat de audiologen ook over de nodige technische kennis beschikken om hun functie te combineren met dat van de audicien. Zo kan u met al uw vragen bij dezelfde persoon terecht.  

 

Heeft u last van gehoorverlies en wilt u zich laten testen? Maak dan hier snel een afspraak bij een Amplifon gehoorcentrum bij u in de buurt.