Het oor

Om de werking van gehoor te begrijpen is het belangrijk dat u eerst weet hoe het oor werkt. Eenvoudig samengevat gaat het als volgt: wanneer geluidsgolven ons bereiken, worden deze door alle onderdelen van het oor naar de hersenen geleid. Daar worden deze signalen gedecodeerd en geïnterpreteerd.

 

Het buitenoor

Het uitwendige, en dus zichtbare, deel van het oor noemen we de oorschelp (of pinna). Deze functioneert als een trechter om de geluidsgolven de gehoorgang binnen te leiden. De gehoorgang is een korte buis waarlangs het geluid het trommelvlies bereikt.

 

<h2> Het middenoor </h2>

Het middenoor staat via de buis van Eustachius in verbinding met de achterkant van de neus en keel. Deze buis zorgt ervoor dat de druk aan beide kanten van het trommelvlies gelijk blijft. Hij is meestal gesloten, maar opent wanneer u slikt of gaapt.

Wanneer het geluid aankomt bij het trommelvlies, zal deze trillingen uitzenden via de kleinste botjes in het menselijke lichaam: de gehoorbeentjes die ook weleens hamer, aambeeld en stijgbeugel genoemd worden. Deze beentjes zetten de bewegingen die afkomstig zijn van het trommelvlies om in mechanische trillingen en sturen ze vervolgens door naar het binnenoor. 

 

<h2> Het binnenoor </h2>

Het slakkenhuis of de cochlea is onderdeel van het binnenoor. Dit is gevuld met vloeistof die meer dan 15 000 microscopische zintuigcellen bevat. Deze zetten geluidstrillingen om in zenuwimpulsen. Deze impulsen worden vervolgens via de gehoorzenuw naar de hersenen geleid. Daar worden ze uiteindelijk geïnterpreteerd als betekenisvolle geluiden. Dit slakkenhuis staat vervolgens ook in verbinding met het evenwichtsorgaan dat ervoor zorgt dat we in balans blijven.