image

Behandeling van tinnitus

Tinnitus behandeling

Na uw arts te hebben bezocht, kunt u ook de volgende stappen ondernemen om tinnitus te behandelen en uw dagelijks leven te verbeteren.

5 manieren om tinnitus te verlichten: behandeling van oorsuizen:

We raden u aan om eerst langs te gaan bij uw arts wanneer u last hebt van tinnitus.Ideaal gezien is dit een arts die geïnteresseerd is in deze problematiek en zich goed geïnformeerd heeft hierover, of kan de arts u doorverwijzen naar een Neus-Keel-Oor-arts of audioloog.

Ook al weten we dat tinnitus heel zelden betekent dat er iets ernstigs aan de hand is, is het belangrijk om een arts te zien. Hieronder lijsten we enkele tips op die u kunnen helpen vooraleer u afspraak bij de arts plaatsvindt.

1. Zorg voor achtergrondgeluiden

Wanneer u moeite hebt met inslapen en meer last ervaart van tinnitus 's nachts, kan het helpen om zachte achtergrondmuziek of natuurgeluiden af te spelen via uw smartphone, CD of radio. Het oorsuizen lijkt op die manier voor onze hersenen minder aanwezig. Net zoals we een brandende kaars minder duidelijk kunnen zien in het licht dan in het donker, zorgen achtergrondgeluiden ervoor dat het contrast met tinnitus kleiner wordt.

2- Ga voor een gezonde levenstijl

Belangrijk om uw reacties op tinnitus te leren aanpassen, is om zowel mentaal als fysiek in goede gezondheid te blijven. Probeer gezond te eten, matig alcoholconsumptie, sport geregeld en slaap voldoende. Wanneer u uw lichaam gezond houdt en u geest actief en ervoor zort dat u hersenen afgeleid worden door een leuke, interessante activiteit zal ook helpen. Tinnitus varieert, het is niet omdat vandaag een heel lastige dag is, dat het morgen geen betere dag kan zijn.

Stress en angst zorgen ervoor dat u tinnitus luider klinkt. Ontspanningstechnieken zoals ademhalingsoefeningen, spierontspanning of yoga kunnen helpen om de luidheid van uw tinnitus te verminderen, zodat u ook minder last kan ondervinden. Uw tinnitus hoeft immers niet weg te zijn om er minder last van te ondervinden.

3- Preventie

Belangrijk is om zeker gehoorbescherming te dragen wanneer u u un luid lawaai bevindt. Er is één belangrijke tip die u zeker in acht dient te nemen - hoe verleidelijk het ook is: gebruik géén gehoorbescherming in alledagse, normale geluidssituaties in de hoop dat u tinnitus op die manier geblokkeerd wordt. Gehoorbescherming kan op zo'n momenten het omgekeerde effect veroorzaken en meer last geven. Gehoorbescherming op maat biedt nog steeds de beste bescherming.

4- Tinnitus therapie

Er bestaat tot op heden geen bewezen tinnitus behandeling die de aandoening kan "genezen". Hoe dan ook weten we uit onderzoek dat mensen baat hebben bij het volgen van therapie om zichzelf te trainen op het correct leren omgaan met hun symptomen. Recent onderzoek toont aan dat een therapieprogramma gebaseerd op het principe van counseling, educatie en cognitieve therapie gefocust op tinnitus de meest effectieve behandeling vormt bij het aanpakken van de last van tinnitus. Voor meer informatie over het behandelen van tinnitus kan u steeds contact opnemen met onze audiologen in een Amplifon hoorcentrum in uw buurt.

5- Geluidstherapie

Zelfs als u de indruk heeft dat uw gehoor perfect normaal is, is het aangeraden om uw gehoor te laten testen bij een audioloog. Hoortoestellen kunnen dan aangepast worden om uw gehooverlies te corrigeren. Doordat uw gehoor opnieuw verbetert, kan ons auditief systeem en zullen ook onze hersenen terug volgens hun normale werking kunnen functioneren.

De audioloog van Amplifon selecteert samen met u hoortoestellen op maat van uw behoeften en gehoor. We baseren ons op een gedetailleerde hooranalyse. De Amplifon 360 hoornalyse bestaat uit twee onderdelen. Eerst voert u een gesprek met één van onze audiologen, om te bepalen waar uw gehoor dagelijks mee te maken krijgt. Vervolgens doet u een hoortest die uw gehoor test op 6 aspecten zoals een focustest, richtinghoren, verstaan in achtergrondlawaai enzovoort. Op basis van de resultaten van deze analyse, worden uw hoortoestellen afgesteld naar uw noden en wensen.

Heeft u nog vragen over tinnitus? Kom dan eens langs bij uw lokale Amplifon hoorcentrum. Onze audiologen helpen u graag verder.